Zakaj zaljubljenost v avtoriteto? Morda zaradi podzavestnega prepričanja, da fantje podobne starosti »niso dovolj dobri«. Morda, glede na članek, ki ga je podal Boris, celo zaradi prezira. Človek lahko prezir čuti tudi na podzavestni ravni; npr zaradi neke pretekle »slabe izkušnje« oziroma interpretacije le te, se lahko začne strah pred podobnimi dejavniki, ljudmi, kot so sprožili to situacijo. Če oseba tega ne razreši, in se, kar je precej verjetno, še samo obtožuje zaradi tega, kar čuti, postane to boleče. Zato se kaj hitro zgodi, da občutke potlači v podzavest. In npr. podzavestno prezira osebe, ki jo asocirajo na osebo, ki je izzvala potlačene občutke. Tako na primer lahko pride tudi do iracionalne zaljubljenosti v nekoga, ki predstavlja avtoriteto. Če je bila oseba, ki je bila »konfliktna« fant približno take starosti kot » žrtev sama sebe«, potem se bo pozornost preusmerila na nekoga, ki to ne bo. In neka avtoriteta, ki lahko predstavlja tudi varnost, inteligenco, stabilnost, itd. bi lahko bila odlična »zamenjava«.
Torej lahko pride do »zaljubljenosti«, ki je kar padla iz neba, brez kakršnega koli vidnega in racionalnega vzroka, prav zaradi potlačenih čustev. Za tem se velikokrat skriva tudi »sebe ne imeti rad« - kar pa je lahko tudi zelo zakamuflirano »občutenje«. ( Npr. če paziš na prehrano, hodiš na masaže, si privoščiš obleke najboljše znamke, si prepričan, da si najboljši ( in so drugi, kot se je nekaj časa nazaj izrazil moj prijatelj, tretirani tako: najprej jaz, potem jaz, potem nekaj časa nič, nato pa mogoče ostali), ni nujno pokazatelj »imeti se rad«. V zadnjem primeru ( prepričanje o superiornosti) je ponavadi v igri občutek manjvrednosti, in ne ljubezni do samega sebe.
Zaljubljenost torej sprožijo neke asociacije, ki smo si jih ustvarili tekom življenja skozi naše dojemanje sveta, dojemanje izkušenj. Veliko vlogo igra pri tem tudi naše otroštvo… Ampak tudi v primeru, da ni bilo ravno optimalno za razvoj v tej smeri, imamo še vedno možnost, da se spremenimo.
Lahko pa se tudi zgodi, kot se je na začetku pri meni, da skuša oseba »zaljubljenost«, ki se je pojavila, odpraviti, brez da bi racionalizirala zadevo oziroma skušala ugotoviti, zakaj se je to zgodilo. Potem se bo verjetno zaljubljenost »na ta način« še kar pojavljala. Zakaj? Ker osnovni konflikt, ki je pripeljal do tega, ne bo razrešen. Tudi če v takem primeru poslušamo zaljubljenost odpraviti na način: » Eh, brezveze, to nima smisla, to me samo nekaj mede.«, se bo, če bo vse skupaj dovolj intenzivno, telo še vedno odzivalo na način, kot da je zaljubljeno. ( Ajoj, kako se izražam… pa saj razumete?)
No, to je ena izmed možnih razlag, zakaj pride do tovrstne ( in še drugo vrstnih) zaljubljenosti. Vidi kdo še kakšno drugo razlago?
V članku, katerega link je prilepil zgoraj Boris, se nahaja tudi
intervju z dr. Milivojevićem, ki je prav tako tesno povezan s to temo.