Da se vrnemo na topic ... in pogledamo malo širše od Strojanovih in Ambrusa. Kaj storiti?
1. vsi državljani in drugi prebivalci Slovenije morajo spoštovati naše zakone in ustavo
2. država Slovenija ščiti etnične manjšine in njihove posebnosti
Problem: nekatere "posebnosti" etničnih manjšin niso v skladu z zakoni in ustavo.
V tem primeru je
vedno na prvem mestu zakon. Če je pri nas seks s trinajstletnico kazniv, to velja tudi za Rome. In oprostilna sodba v tem primeru s sklicevanjem na to, da je v romski kulturi to nekaj običajnega, je zame nesprejemljiva. To je bil nevaren sodni precedens.
Tudi za Rome velja, da morajo pošiljat otroke v šolo vsaj 9 let. Lahko pa bi mi kaj več storili za to. Gotovo je v Sloveniji vsaj nekaj izobraženih Romov. Ti bi lahko pripravili program za vrtce, predstavljam si, da bi lahko izdali knjige, slikanice za otroke, v romskem jeziku. Mislim, da bi s tem pritegnili vsakega malčka. Hkrati pa bi jih že v vrtcih učili tudi slovenščine.
Kako spravit Rome v vrtce? Vsekakor z mehko metodo, ne s prisiljevanjem. S prepričevanjem staršev, s pogojevanjem pravice do določenih pomoči in vsekakor z brezplačnim vrtcem. (brez tuljenja, da za slovenske otroke pa vrtec ni brezplačen - investicija bi se po moje obrestovala)
To mi je zdaj prišlo na pamet. Če bi pa imela popolno in celovito rešitev, pa ne bi zdaj tule klofala, ampak bi bila že ministrica.
Problem kriminala na splošno je pa veliko globlji kot romsko vprašanje. Čisto moje osebno mnenje: če imajo ljudje občutek, da je družba nepravična, da je socialno razslojevanje vedno globlje, ... bo prisoten občutek nesmiselnosti truda in poštenosti. Ne pri vseh, seveda. Kakšna teta na Kozjanskem bo še naprej zmrzovala v svoji kolibi in molila, bo pa vsekakor tudi več takih, ki se bodo znašli na nelegalen način.
In rešitev ni le kaznovanje po zakonu, ampak ...