hayley napisal/-a:- ena kolegica je parkrat potovala po bližnjem vzhodu, spoznala par ljudi iz tam in zdaj dobila neko ponudbo, da bi se z nekom poročila(in ločila), clovek bi emigriral v evropo, dobil vizo, v zameno za denar. A pozna kdo kašen tak primer?
Ja, vem za kak primer, ampak ne poznam osebno. Mene je enkrat ful dober frend prosil, ampak nisrm šla v to

Ni pa to čist tak mimogrede easy peasy. Moj mož je komaj enoletno turistično vizo dobil, pa sma čisto zares poročena. Res pa je, da nisva za rezidenčno vizo zaprosila, ker itak ne živiva v Sloveniji.
Torej tako na hitro* (in površno, ker nisem strokovnjak); najprej poroka v tujini (ali v Sloveniji, če bo dečko dobil turistično vizo, da sploh lahko pride v Slovenijo. Če je iz kake sumljive države, zelo neradi dajejo vize). Potem sedi laufanje po uradih za priznanje poroke v Sloveniji. Pri meni je to vključevalo: 2 ministrstvi v Bangladešu, slovensko veleposlaništvo v Indiji, sodni prevod in dva obiska občine. Potem se šele začne žurka (midva še nisva šla v to smer). Mož mora zaprosit za vizo za združitev družine, na podlagi katere bo lahko živel v Sloveniji in zaprosil za začasno bivališče. Pojma nimam, kaj vse mora predložiti na veleposlaništvu, ampak ena od zahtev je dokazilo, da ga soproga lahko preživlja, torej mora ona imeti na računu dovolj denarja za preživljanje obeh. Mož se mora osebno zglasiti na veleposlaništvu, pristojnim za njegovo državo (za Bližnji Vzhod bi lahko bil to Egipt, kar pomeni, da mora potovati v Kairo). Tam opravijo z njim intervju, da ugotovijo njegove namene (ni prvi, ki se je spomnil fake poroke za papirje

). Hkrati opravijo še intervju z ženo na Ministrsvu za zunanje/notranje zadeve, pač nekje v Sloveniji, pozabila kateri urad. Nekatere države lahko, če so sumničevi, zahtevajo še kaka dokazila o zvezi - skupne slike, maile, letalske karte, skupne bančne račune... Ampak kolikor sem brala, Slovenci ne.
Če jih prepričata, dečko dobi vizo, pripotuje v Slovenjijo, si najde začasno prebivališče, kjer se prijavi, dobi dovoljenje za bivanje za 1 let. Po enem letu lahko zaprosi za stalno prebivališče. Po 3 letih (se mi zdi), od tega 2 letih (se mi zdi) dejanskega bivanja v Sloveniji, lahko zaprosi za državljanjsto. Potem je pa nova papirologija
Vse skupaj je drago in dolgotrajno, ni to tak ko si oni predstavjajo. Vem, ker sem bila v prejšnji službi zadolžena za pomoč pri pridobivanju schengenskih (turističnih) viz in so ljudje, ki so želeli migrirat, prišli s takimi sanjami v pisarno, da me je glava bolela. Sploh, ker mora potem nekdo, kot je moj mož, ki samo hoče svojo familijo v Evropi obiskati, skakati čez nevem koliko obročev in je na koncu zavrnjen.
Aja, to je nezakonito, če tvoji kolegici slučajno ni jasno

Jaz ne bi šla čez to za nekaj denarja. Al bi ga pa mogl bit velik, da bi blo vredn. 5 mestne cifre, pa ne ta nizke. Just sayin'.
*Dolgo. Ne vem, kako se mi da, ker mi je odgovor vmes dvakrat zbrisalo, med tem ko sem tipkala.