- kolikor sem na hitro ošvrknila cene sob v Lj, se mi zdi, da so se tudi te podražale, ko sem jaz najela sobo, 2 leti nazaj, sta bili obe moji sobi eni izmed dražjih (ampak v skladu s kvaliteto, tem kar sem dobila) glede na cene na trgu za sobo, zdaj, trenutno, glede na cene sob je dejansko moja že skoraj med cenejšimi. Je že skoraj standard za sobo 300e plus stroški.
Mi niti ni jasno, kako si študenti lahko to privoščijo, moja soba večino štud. let je bila 70eur skupaj s stroški v štud. domu.. še to sem kdaj prišla skoraj do 0eur na mesec, kar sem plačano dežurala med vikendom. Je pa res, da mogoče so štud. urne postavke malo boljše kot pred leti, ampak vseeno.
Čeprav sem tudi slišala, da določeni ljudje, ki imajo pa že skoraj 10 let sobo ali stanovanje/garsonjero pri istem lastniku, plačujejo pa tudi precej manj od cen, po katerih se zdaj oddaja.
- če prav pomislim, pa v bistvu polovica ali malo več kot polovica mojih prijateljic živi pri starših in si še to najemnino prišparajo in lahko pustijo več keša na računu.
- me kar skrbi tudi moje finančno stanje, moja plača ni dovolj dobra, obremenjujem se koliko prišparam. Ob nakupu avta, pologa za kredit, mi nihče ne bo nič pristavil. Se ne spuščam niti v finančno situacijo staršev, ampak mislim, da imata našparano manj od mene, enkrat se je celo tata nekaj hecal, da če bom jaz financirala za zamenjat okna na hiši. (drugače nimata nizkih penzij, eden ima višjo penzijo kot jaz plačo (ampak kredite zraven), drugi nekaj podobno kot jaz, ampak nista šparovna, sta v kreditih, ne znata z denarjem oz posebej eden od njiju ne zna) ali gre toliko denarja redno mesečno za hišo in vso zemljo okrog, ne vem, ker se ne ukvarjam z njunimi financami in se ne spoznam. ) Meni se to ni zdelo nič takega, ko sem pa enkrat pravila Kju je bil malo šokiran, tudi on je pričakoval, da če bi midva skupaj vzela kredit, da bi meni še starši kaj dali zraven, sama na to nisem nikoli ne pomislila, ne računala. Ne vem pa, kako je pri ostalih navada.. pri določenih prijateljicah, pri eni vem da so jim starši posodili, namesto banke in jima bosta postopoma vračala, je sama to povedala, pri tadrugi prijateljici, ki imata kar visoko vrednost nepremičnine, nisem pa nikoli spraševala kako in kaj sta naredila... Mi je malo čudno te stvari spraševati, razen, če nekdo sam pove, ali bolj če sem v družbi, kjer 2. oseba vpraša 3. osebo in potem še jaz slišim zraven...
- drugače pa se zavedam, da nekateri so bili priomrani biti že mlajši zelo finančno samostojni in so še izpite za avto si plačevali iz lastnega žepa, se preživljali čez celoten študij, kaj šele ostale večje stvari..
- ja sem študirala, da bi vzela kak ta pokojninski sklad za dodatno varčevanje ali pa mogoče če bi si plačala par ur finančnega svetovanja. Ampak ali se to splača, koliko ti pobere potem zraven banka ali zavarovalnica v primerjavi če bi sam si naredil nek dodaten račun za varčevanje?
Te stvari mi drugače precej niso jasne bi mogla si malo prebrat - glede pokojninskih zadev.
- šef je imel zadnjič že pred začetkom službe enega v pisarni glede varčevanja za pokojnine, ma nisem stoprocentna ali za privat namene ali kot pravna oseba, delovalo je bolj privat? Ugl neki sem ulovila, kako mu je tip govoril, kako so bile pred časom višji procent plač pokojnine, zdaj smo nekje pri 60%, v prihodnjosti bo pa nekje 40% plače pokojnina zaradi staranja prebivalstva.

Mislim ne vem, a je to tip zapretiraval, da bi vzel pri njemu ponudbo čim prej.. ali bo dejansko v resnici tako...
- sem se sicer odkar sem prišla iz dopusta v službo vsak naslednji teden boljše psihično počutila in boljše mi je šlo. Sem ta zadnji teden celo vsak dan pred službo telovadila. Manjka mi rutine, že tako pri nas, nobenih pravil ni, noben ti ne da urnika, ničesar, vse moraš sam organizirat in js ne vem ali sem slaba z organizacijo ali pa sem že tako obremenjena od samega dela, da mi manj ustreza da si moram še vse do zadnje pike sama določit, organizirat, lažje je, če imaš že v službi neko okvirno rutino že določeno, kot da moraš vse sam.. veliko svobode prinese veliko odgovornosti in posledično še dodatno tono pritiska, krivde, izredno nizke samopodobe, ko se ti zdi/ vidiš, da nisi dovolj, nisi dovolj dobro..