To je že res. Toda svobodna volja je brezpredmetna. Saj fakt, da bog pozna mojo prihodnost, pomeni, da je moja usoda vnaprej determinirana. Imam svobodno voljo, vendar sem s svojo, genetiko, okoliščinami rojstva in življenja in ljudmi, ki jih srečam, povsem determiniran v svojih odločitvah. In bog pozna mojo usodo se preden me ustvari, torej me v samem stvarjenju obsodi na večno trpljenje. Tak bog ni dober, saj je neobstoj boljša usoda od večnega trpljenja.Tysia napisal/-a:Mahagonij napisal/-a:Ce predpostavimo, da to krscanosko prepricanje drzi, in ce je res tudi, da je bog ustvaril vse nas, ter je vseveden(no pac da pozna prihodnost), kako sem lahko kaznovan, ker se ne morem iskreno pokesati za nekatere grehe, ce me je pa bog takega ustvaril. Oziroma bolj osnovno: zakaj bi bog(ki je kao dober) ustvaril neko duso vedoc, da bo taka dusa mocno gresila in se ne bo nikoli mogla pokesati? S tem bi ustvaril zavest obsojeno na vecno trpljenje v peklu...ce to ni zlobno in kruto potem ne vem kaj je.
Če tudi jaz privzamem samo krščansko prepričanje, kot si ga citiral, potem je ena možnost sledeča:
Bog naj bi nam dal svobodno voljo. In to "svobodno voljo" tudi imamo, kar pomeni, da se lahko odločamo svobodno vsaj za tisti del, ki se ga zavedamo.
Tysia napisal/-a:Ker pa je ena sila, ki Bogu nasprotuje "padli angel" ali Hudič, se zadeve zakomplicirajo. Torej se za "prevlado nad človekom" od takrat naprej borita dva: svetla sila ali Bog in temna sila ali Hudič. (Hudič pa tudi ima svojo moč, saj je Padli angel - angelom je Bog podaril moč, padlemu je moč ostala - in morda celo narašča s tem, če pridobi več stvaritev Boga - ljudi - ki se zanj sami odločijo. Je pa tu ena past: Hudič je mojster iluzije.)
Človek pa živi svoje življenje s svobodno voljo, ki mu je podarjena. Vsako sekundo spotoma se odloča, kaj bo sprejel v svoje življenje. In ker je človek, z izvornim grehom, se seveda odloči tudi za "Lažjo pot, Hudičevo pot" ali pač "podleže skušnjavam". Morda sčasoma postane "preveč uživaški", zato vedno znova "SVOBODNO" sprejema odločitve, ki ga vodijo bližje Hudiču. S tem se spreminjajo tudi njegove lastnosti in vrednote. Postaja bolj lakomen - pohlepen, vedno bolj vidi, kako bi lahko "na easy" koga "nategnil" in sam živel zato lagodnje, nauči se še bolje lagati in to tako, da sam sebi verjame,... In tako nezavedno, a še vedno po "svobodni volji" tone proti temu, da ne premore več PRISTNE iskrenosti. In se na koncu sam odloči za Hudiča, vedoč ali pa tisti trenutek nevedoč (se je pa vede odločal vsak trenutek posebaj v preteklosti).
Tako da smo iz tega vidika lahko božje stvaritve, ki pa so igrača ali borba (za nevem kakšno prevlado - moči?) med Bogom in Angelom, ki mu je Bog podaril moč in želi prevzeti prestol ter postati sam Bog - Hudičem.
Toliko teksta, pa nič pametnega. Namreč koncept hudiča je naravnost absurden in povsem nefaktor. Bog je vseveden in vsemogočen. Torej pozna vsako potezo, ki jo bo hudic storil in ima tudi moč da jo prepreči.
Bog, ki bi pasivno dopuščal hudiču, da manipulira s smrtniki, ni dober.
Že res, toda tudi jaz sem navedel le nekaj od množice razlogov. Nasprotujoče lastnosti bozje vsemogocnosti in dobrote, ter ostale krscanske folklore je LE ENO protislovje. Imam še veliko drugih razlogov. Veliko prevsem razlogov, ki ne temeljijo na kakšni trdi logiki, ampak gre za alternativne razlage elementov fenomena boga, ki so po mojem mnenju verjetnejse kot obstoj boga. Kombinirano vsi ti moji razlogi zbijejo verjetnost obstoja boga na astronomsko majhno raven.Tysia napisal/-a:No, drugače pa je odgovorov (ki so možni) še veliko, če seveda odpišeš koncept krščanskega Boga.
Treba je pa tudi omeniti eno pogosto obrambo. Namreč pogosto je prepričanje, da obstaja pasivni bog, torej tak, ki je ustvaril vesolje, vanj pa ne posega (tako naprimer pojasnjujejo odsotnost resnih bozjih intervencij ko se dogaja zlo na svetu). Taka ideja mi je smesna, ker se potem vprašam, zakaj bi sploh razpravljali o obstoju boga, ki nima nobenega vpliva na naša življenja+nikoli se ničesar ne da dokazat. Podobno je z reinkarnacijo, ki je eno najbolj nesmiselnih verovanj.