Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Tiavanna »

angel_girl napisal/-a:
Tiavanna napisal/-a:Sicer je še malo zgodaj, ampak mogoče vseeno koga zanima. :) Jaz imam doma listke z ustnimi vprašanji za matematiko (ne vseh, večino pa). Če koga interesira, naj mi piše ZS...

Pa kaj pridejo po vseh šolah enaka vprašanja? Ker nam je dal profesor od matematike prejšnji teden vpr. za poklicno maturo 2007, pač letos in bodo taka, sam primeri drugačni, tako nam je rekel...drgač pa jih je malo manj kot 100, gimnazija baje d jih ima okol 200 :eek:

Za gimnazije so vsa vprašanja enaka. Za poklicno pa nimam pojma.
Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a amital »

matematika oz. nočna mora :cry: upam da bo v drugo šlo :(
marakeech
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Kranj

Neprebrana objava Napisal/-a marakeech »

A je katera najdla na netu karkol od knjig na letosnji maturi? Naprimer oznake oseb, odnose med osebami pa take stvari. Jst nc ne najdem :( Pa res so bedne knjige letos. Bl bednih sploh neb mogl zbrat. Men bi bil fuuuul bl vsec kksn klasicen roman... ne pa to :cry:
AnaaBella
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a AnaaBella »

upam, da letos naredim matematiko, ker lansko leto ni šlo vse po načrtih.....pa še odločila sm se da grem zviševat en predmet.......zgodovino
Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica

AnaaBella napisal/-a:upam, da letos naredim matematiko, ker lansko leto ni šlo vse po načrtih.....pa še odločila sm se da grem zviševat en predmet.......zgodovino

v katerem roku si delala zgodovino? :)
vse se zgodi z razlogom, tako kot se tudi vse vrača in vse plača
AnaaBella
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a AnaaBella »

zgodovino sm delala v spomladanskem pa sm jo nardila pa bi jo šla full rada zviševat,full mi je žal, da je nism šla že v jesenskem roku, ker so ble teme full lažje in boljše kot na spomladanskem :? .....jst matematike nism naredila :cry:
Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica

js tud matematike ne, sem pa delala vse v drugem roku, tudi zgodovino. res, teme so ble ful ful lahke, samo vseeno nisem zadovoljna z oceno... :? pa najbolj sm znala zgo, pa sem vse drugo pisala boljše... ironija
zdaj pa drugo leto... :?
Uporabniški avatar
tmis_
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a tmis_ »

smotkA napisal/-a:Jst sm že prebrala tko Pimlico kot Neznosno lahkost bivanja ... Mislm, da smo pri tej starosti še nesposobni razumet take knjige, ker gre se precej na notranjiem razmišljanju itd itd. Velik bo dela na lastni interpretaciji itn. Men drugač nista slabi knjigi sploh. Pač nepoznani obe, pa že z mal negativnim pristopom sem ju šla brat, vendar sta se izkazali kot čisto nasprotje že prej povedanega. Marsikakšno življenjsko resnico lahko najdeš v tih dveh delih ...

--
Zadnjič spremenil tmis_, dne 05. Feb. 2009 11:47, skupaj popravljeno 1 krat.
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a FemmeFatal »

amital napisal/-a:js tud matematike ne, sem pa delala vse v drugem roku, tudi zgodovino. res, teme so ble ful ful lahke, samo vseeno nisem zadovoljna z oceno..

Kateri dve temi sta pa bili na jesenskem roku? Jaz sem zgodovino na spomladanskem delala.
cotkica
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objava Napisal/-a cotkica »

Mene letos časa matura. Sicer sem ekonomski tehnik, ampak grem delat še 5. predmet. In to je zgodovina, ker jo rabim za naprej. V programu tehnika imamo zgodovine samo 2 leti, tako da me malo skrbi.

Bila sem že pri učitelju zgodovine, ampak si ni vzel veliko časa zame, zato me zanimajo bolj podrobne informacije o zgodovini na maturi. Vem samo to da se letos nekaj piše že med letom. Ni pa obvezno, ampak potem lahko dosežeš na koncu le 80% točk.

Za vse informacije bom izredno hvaležna. Lahko mi pišete tudi na ZS.
Uporabniški avatar
amital
Kofetarica
Kofetarica

FemmeFatal napisal/-a:
amital napisal/-a:js tud matematike ne, sem pa delala vse v drugem roku, tudi zgodovino. res, teme so ble ful ful lahke, samo vseeno nisem zadovoljna z oceno..

Kateri dve temi sta pa bili na jesenskem roku? Jaz sem zgodovino na spomladanskem delala.

industrijalizacija in turški vpadi, izmed ostalih tem sta bili super :)
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a FemmeFatal »

Lustni temi. Sicer so mi Visoke kulture, ki so bile na spomladanskem roku, ljubse od Industrializacije, ampak Turski vpadi so pa zakon, ce pomislim naSlkovence v SHS.

Cotkica: teme, ki so na letosnji maturi, najdes na strani ric.si. Obstajajo pa tudi knjige z vajami. In sicer dve vrsti in razlicni letniki. Jaz sem vzela v knjiznici obe vrsti za vec let nazaj, tako da sem imela skupaj za vsako temo po 4 razlicne vaje. Sicer nisem naredila vseh, ker mi je zmanjkalo casa, ampak maturo sem pisala pa vseeno 5.

To, da si imela zgodovino samo 2 leti, pa ne igra bistvene vloge. Jaz sem delala maturo z vecerno triletno (torej prakticno brez podlage) in sem pisala dobro. Samo potrudit se je treba in razumet snov.
choco.cat
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a choco.cat »

marakeech napisal/-a:A je katera najdla na netu karkol od knjig na letosnji maturi? Naprimer oznake oseb, odnose med osebami pa take stvari. Jst nc ne najdem :( Pa res so bedne knjige letos. Bl bednih sploh neb mogl zbrat. Men bi bil fuuuul bl vsec kksn klasicen roman... ne pa to :cry:
Na internetu neboš kaj dosti našla. Kupi si Esej za maturo 2007. Tam je vredu razloženo (za obe knjigi pri slovenščini). Za Pimlico je tudi ok zbirka Kresnice, bol na preprost način vse razloži.
I laugh at gilded butterflies.
Uporabniški avatar
tammyka
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a tammyka »

tmis_ napisal/-a:
smotkA napisal/-a:Jst sm že prebrala tko Pimlico kot Neznosno lahkost bivanja ... Mislm, da smo pri tej starosti še nesposobni razumet take knjige, ker gre se precej na notranjiem razmišljanju itd itd. Velik bo dela na lastni interpretaciji itn. Men drugač nista slabi knjigi sploh. Pač nepoznani obe, pa že z mal negativnim pristopom sem ju šla brat, vendar sta se izkazali kot čisto nasprotje že prej povedanega. Marsikakšno življenjsko resnico lahko najdeš v tih dveh delih ...

Neznosna lahkost bivanja je kar fajn, je knjiga, ki bi jo vzela v roke, četudi ne bi bila za maturo :) Je pa res, da se moraš v knjigo precej poglobit, ker je koker sem opazla, ogromno nekih skritih pomenov in povezav. Vsaj v šoli dost kompliciramo z obravnavo, ker moramo znat prav vsak detajl :? Pimlico pa še nisem prebrala, sem jo pa prelistala in se mi zdi, da bo še bolj zakomplicirana kot NLB- kot da bi bilo to potrebno...

The Curious Incident of the Dog itd. mi je bila pa prav super! Prav z velikim veseljem sem jo prebrala in se na momente kar dobro nasmejala :D (za razliko od Look Back in Anger, ki mi je milo rečeno, zoprna in tudi dosti bolj zahtevna).

se čist strinjam:). NLB in Pimlico sta mi obe všeč, vendar sem ena redkih v razredu. Kaj čmo - večina jih res še ni 'dozorelih' za tako tematiko ali pa ne premorejo globljega razmišljanja.
Za anglo je Look back in anger totalna beda, sam glede na to, da smo jo pr navadnih urah fuuul predelali, 2x smo gledli film in 1x predstavo + na višji ravni smo debatiral o odnosih ter pisali esej, tko da knjigo skor znam na pamet :). Dans smo pa zaključli z The curious incident - pa mi je tud ful fajna :razz:

P.s: a dela ktera matematiko na VR? jst hodim k uram ... sam zdj se drastično približuje ta datum, ko se mormo dokončno odločit, kam bomo hodl ... pa ful ne vem, če bi ostala al ne? ker mi je precej zahtevno, čeprav rečmo, da spadam med tiste, ki jim matematika gre. Ima kdo izkušnje z VR?
MoJcHyKa
Debatorica
Debatorica
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a MoJcHyKa »

Danes smo se pogovarjali malo v šoli o maturi, pa me zanima, če se je katera že lotila učit? :) nekateri so se mi smejali, ko sem jim to omenla, da bi bilo fajn, da bi se lotila že učit, ker se ne mislim vse zadnji trenutek... tako da me zanima, kdaj ste se ve lotile učit pa to?
Zaklenjeno