Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a ***Ally*** »

Kolikor sem prebrala temo ugotavljam, da ste se na veliko spravili na pravo in ekonomijo, ampak pozabljate nekaj: s pravom lahko delaš tisoč in eno stvar, pravosodje je samo majhen del tega, z ekonomijo pa še več. Četudi na filozofski diplomira samo 50 študentov jezikov ali sociologije, filozofije ipd. letno...kaj bodo pa delali? Na srednjih šolah (razen gimnazije) je teh predmetov samo za vzorec, generacije so male, kar pa se lingvistov tiče, je nekdo omenil native speakerje, ki so 100x kvalitetnejši od naših diplomantov, sploh za ljudi, ki se učijo zaradi lastnega veselja. Zraven tega ostane profesor na šoli praktično do penzije, kar pomeni +30 let, do takrat pa se mesto ne sprosti. Potem pa so diplomanti filozofske razni turistični vodiči, prevajalci itd. To so vse posebne študijske smeri in ne pribežališče za razne japonologe in umetnostne zgodovinarje. Tiste komentarje "kaj me briga za službo, samo da me študij zanima" si lahko avtorji zapišejo in preberejo po diplomi, ko bodo na zavodu. Važno, da je bil študij zanimiv.

Po moje je največji problem v OŠ oziroma v dejstvu, da poklici pri nas niso cenjeni. Nemčija je dober primer, tam je večina mladih z ekvivalentom naše poklicne šole, študirajo redki (sposobni in tisti, ki si to lahko privoščijo). Pri njih se prvo usmerjanje začne že po štirih letih OŠ. Poklicna izobrazba je pri njih dosti bolj cenjena kot pri nas, zakaj recimo stane frizer 2x več - ker so tovrstne storitve cenjene. Pri njih so frizerke ql, pri nas so punce na frizerski "luzerke". Ko/če se bo to spremenilo, bo manj jamranja in razmere drugačne, storitve pa dražje. Ampak malo verjetno.

Študentsko delo je bedarija z vidika izkoriščanja študentov kot zaposlenih, za katere ni potrebno plačevati prispevkov. Študentje delajo veliko, stanejo malo. Posledično vlečejo študij veliko dlje, kot je to potrebno, da imajo nekaj malega denarja. Če študentskega dela ne bi bilo, bi bili delodajalci pač prisiljeni zaposlovat. Kako pa to vpliva na njihovo bilanco pa ni problem države, bo pač manj dobička, jebiga.
Houd de wereld tegen
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

***Ally*** napisal/-a:Kolikor sem prebrala temo ugotavljam, da ste se na veliko spravili na pravo in ekonomijo, ampak pozabljate nekaj: s pravom lahko delaš tisoč in eno stvar, pravosodje je samo majhen del tega, z ekonomijo pa še več. Četudi na filozofski diplomira samo 50 študentov jezikov ali sociologije, filozofije ipd. letno...kaj bodo pa delali? Na srednjih šolah (razen gimnazije) je teh predmetov samo za vzorec, generacije so male, kar pa se lingvistov tiče, je nekdo omenil native speakerje, ki so 100x kvalitetnejši od naših diplomantov, sploh za ljudi, ki se učijo zaradi lastnega veselja. Zraven tega ostane profesor na šoli praktično do penzije, kar pomeni +30 let, do takrat pa se mesto ne sprosti. Potem pa so diplomanti filozofske razni turistični vodiči, prevajalci itd. To so vse posebne študijske smeri in ne pribežališče za razne japonologe in umetnostne zgodovinarje. Tiste komentarje "kaj me briga za službo, samo da me študij zanima" si lahko avtorji zapišejo in preberejo po diplomi, ko bodo na zavodu. Važno, da je bil študij zanimiv.

Joj joj, kako smo srboriti :D Naj uganem: študentka prava/ekonomije?

Mislim, da tu ni nihče zagovarjal stališča 'kaj me briga za službo', saj nas za službo vse še kako briga. Ampak povej mi, ti resno misliš, da je ok 40 let životariti v službi, ki te ne zanima in ti je morda celo mučna? Da je ok vpisati nekaj perspektivnega, tudi če te ne zanima, in potem biti celo življenje v službi, ki te ne zanima, samo zato, da ... kaj, v bistvu? Da imaš boljše možnosti za zaposlitev? Da lahko vihaš nos nad ljudmi, ki so vpisali manj perspektivne študije?
Meni osebno je iskreno žal vsakega, ki je šel študirat nekaj 'perspektivnega', kar ga ne zanima, namesto nekaj 'neperspektivnega', kar bi ga zanimalo veliko bolj, samo zato, 'da bo imel službo'. Jaz bom vedno zagovarjala to, da je bolje imeti dobre učitelje/socialne delavce/umetnostne zgodovinarje, kot pa slabe pravnike, ekonomiste in morda celo zdravnike. Kot smo se že pogovarjali (pa si ti iz tega izvlekla samo to, da smo se 'spravili na pravo in ekonomijo') - problem družboslovja ni toliko v ljudeh, ki grejo to študirat, ker jih zanima, ampak v ljudeh, ki grejo to študirat zaradi statusa, ker ni omejitve, ker je baje lahek študij ...

Nadalje, mislim, da imaš precej ozek pogled na to, kaj diplomant družboslovja lahko dejansko dela. Native speakerjev v Sloveniji ni tako zelo veliko, da bi kar nadomestili vse lingviste, niti ne delajo vsi v takšnih poklicih (in ne, povprečni native speaker sploh ni nujno boljši od našega lingvista, tako kot jaz ne bi hotela imeti povprečnega Slovenca za učitelja slovenščine). Pa ti tudi kar predvidevaš, da se vsi družboslovci izobražujejo za učitelje ... to še zdaleč ni edina poklicna opcija, vsaka smer ima tudi druge možnosti.

Po drugi strani pa ekonomisti morda že lahko delajo tisoč stvari, ampak kot stvari stojijo na Zavodu, so trenutno lahko predvsem tisoč in ena vrsta tajnice. Tako da je naša situacija nekako izenačena. Mogoče moram tudi poudarit, da se nihče ni spravljal na pravo in ekonomijo, samo izpostavili smo dejstvo, da kar se tiče števila diplomantov in števila zaposlitev niso prav zelo na boljšem kot pa študiji na FF ali FDV.

Pa še to v premislek: ljudje, ki so pred cca 3, 4 leti vpisovali gradbeništvo, so vpisovali perspektiven študij. Nakar je prišla recesija in je študij praktično čez noč poslal neperspektiven, delovna mesta so pa skopnela. A misliš, da jim to, da je pa študij takrat bil še perspektiven, kaj pomaga, ali pa da se zaradi tega kaj bolje počutijo?
Every rose has its thorn
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala_mrha »

Seveda se ne da zanašati na to, kaj je v nekem hipu perspektivno, treba je gledat malo širše. Če se "obesim" konkretno na ekonomijo, ko je ravno spet toliko govora o tem... Pa seveda, preveč je ekonomistov (kakor tudi katerih drugih), ampak to ni nič novega. Še vedno ne vem, zakaj bi se zato naslednje generacije morale odločit za karkoli drugega kot ekonomijo, če menijo, da jih to področje zanima. :wink: Veliko se jih potem seveda ušteje, ker se vpišejo na ekonomijo samo in le zato, ker se zanimivo sliši, drugi zato, ker sanjajo, kako bodo sedeli na direktorskem stolčku z nogami na mizi in diktatirali vsem pod sabo, tretji pa zato, ker jih ne veseli nič drugega, pa je ostala pač še ekonomija. Potem so pa tukaj še taki, ki jih to dejansko zanima. Ista zgodba je na drugih faksih, le da se vedno izpostavlja samo in le ekonomijo ali pravo. Itak, da vsak brani svoj faks, ampak če se že toliko razpravlja o perspektivnosti študijev - potem takem bi se morali zdaj vsi prekvalificirati v medicino, strojništvo in druge naravoslovne veje.

Je pa res, da na koncu čisto možno lahko nekdo z diplomo EPF ali EF, katerih diploma na tem področju nekaj šteje (ciljam pač na fakulteti, ki sta alfa in omega v poplavi ostalih ekonomskih faksov), pristaneš v vlogi "deklice za vse" - nosiš kavo, kopiraš dokumente, skratka delaš neke osnovne stvari, za katere te je dobro ponucat. Meni bi se to zdelo skrajno ponižujoče. Sicer nisem ekonomistka, pa tudi razumem, da začetna plača sveže pečenega diplomanta ne more biti visoka, saj visoka plača zahteva pomembnejše in odgovornejše delo (predvsem pa izkušnje), a vseeno ne bi tam špilala neke tajnice, ki ji ne naložijo niti nekih konkretnih administrativnih del. Dejansko poznam nekaj takih primerov, ko se še po nekaj letih nisem premaknili nikamor višje in je temu primerna seveda tudi plača (minimalna). Je pa itak boljše to kot biti brez službe. Žalostno kam smo prišli, a tako pač je, ker je vedno več izobraženih iskalcev dela.
Zadnjič spremenil Tamala_mrha, dne 20. Jan. 2012 9:55, skupaj popravljeno 1 krat.
***Ally***
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a ***Ally*** »

*SunFlower* napisal/-a:
Joj joj, kako smo srboriti :D Naj uganem: študentka prava/ekonomije?

še huje, obojega :D

jaz brez problema priznam, da me pravo ne zanima, zato sem šla delat mag. in zdaj doktorat iz ekonomije, ki me pa ful zanima

in zraven tega imam celo službo (imela sem jo prej kot pravnica in zdaj kot ekonomistka) pa mene tudi zanima umetnostna zgodovina, pogledam vse razstave, ki so v bližini, preberem kaj..in po gim. me je imelo, da bi jo šla študirat, ampak vem, da ne bi ravno z lahkoto delala na tem področju..

my point being, kot npr. ekonomist lahko vodiš galerijo, ampak če za to ni možnosti, se lahko vsaj preskrbiš z delom drugje in si hkrati financiraš hobi in hodiš na razstave, nekaj takega sem želela povedat :P

meni je ful bolj važno da imam denar, da se ne sekiram kako bom plačala račune ipd., kot pa da delam čisto to kar me zanima, se pa trudim, da mi je delo kolikor je le mogoče veselje, si pač najdem takega, ki mi je ql
Houd de wereld tegen
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Džeki »

- Preveč ljudi študira, Slovenija ne rabi toliko uni izobraženih.

- Od teh preveč, jih preveč študira družboslovje.

Pa smo tam, kjer smo. Marsikdo, ki bo končal faks, bo večji del življenja opravljal delo, za katerega bi načeloma bila dovolj srednja šola.
Uporabniški avatar
beri1
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a beri1 »

***Ally*** napisal/-a:
Študentsko delo je bedarija z vidika izkoriščanja študentov kot zaposlenih, za katere ni potrebno plačevati prispevkov. Študentje delajo veliko, stanejo malo. Posledično vlečejo študij veliko dlje, kot je to potrebno, da imajo nekaj malega denarja. Če študentskega dela ne bi bilo, bi bili delodajalci pač prisiljeni zaposlovat. Kako pa to vpliva na njihovo bilanco pa ni problem države, bo pač manj dobička, jebiga.

Zanimivo razmišljaš , imaš moj potpis Slika
studentka1
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a studentka1 »

Živjo,

ker vidim, da se pogovarjate o službah, delu, študiju in vrednosti diplom, se na vas obračam s prošnjo za pomoč pri diplomski nalogi. V sklopu raziskovalnega dela namreč delam raziskavo o položaju žensk v procesu zaposlovanja, s katero želim ugotoviti, ali smo ženske kaj v slabšem položaju in kateri so tisti dejavniki, ki otežujejo zaposlitev. Ker potrebujem kar zajetno število izpolnjenih anket, vas prosim, če si lahko vzamete nekaj minutk časa in izpolnite anketo na spodnjem linku:

http://www.1ka.si/a/6292

Je popolnoma anonimna in vam ne bi smela vzeti več kot 2-3 min.

Se opravičujem, ker je malo iz konteksta, ampak za vsako izpolnjeno anketo bom izjemno hvaležna.

LP
Uporabniški avatar
shinee
Debatorica
Debatorica
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a shinee »

Ne da se mi vsega brat, ampak ker se vpisujem na faks, smo dobili nekaj podatkov;

našteli so 27 poklicev, ki jih v slovenskih mestih najbolj primanjkuje in 6 od teh jih je bilo s področja ekonomije.

native speakerjev pa ni veliko, ker so bojda dragi as fuck. :) to je tudi razlog, da je država preoblikovala evropski oddelek, ki zahteva veliko stroškov; daleč največji med njimi je baje ravno native speaker.
Odgovori