Anjeske napisal/-a:Jasno je, da ko imaš nekoga rad, ga imaš ne glede na to, al si poročen al ne. Lahko bi pa rekla, da je zakon neka dodana vrednost. Marsikdo mi je že rekel, da je blo življenje po poroki boljše, pa čeprav sta že prej živela par let skupaj. Ja, čustvena dodana vrednost. A je to res al ne ne bi vedela, je pa poroka za marsikoga ena stopnička višje, ki odnos utrdi.
Vem, da si spodaj tole že ''argumentirala'' češ, da je to lahko placebo in da za vsakogar pomeni nekaj drugega; ampak ti tu pišeš o sebi, da je to tebi osebno dodana vrednost. V čem jo ti osebno vidiš? Zakaj misliš, da ljudje to tako dojemajo? Iz česa po tvojem mnenju to izhaja?
Jaz mislim, da je poroka samo družbena potrditev nekega odnosa. Kar pomeni, da partnerja sama nimata moči, da svojo zvezo napravita polnovredno - za to je potrebna potrditev družbe, prijateljev, družine, države in v primeru cerkvene poroke tudi potrditev, ki jo lahko da vernikom le Jahve. O tem razmišljate, ko pomislite na poroko ali zgolj sprejemate ta nujni realni pomen poroke na nezavednem nivoju?
Kar se tiče poroke v cerkvi - se vam ne zdi hipokritsko, da se poročite v cerkvi, pa čeprav niste verni? Zakaj se bi torej poročili v cerkvi? Ni to potem prazen obred? Samo nekaj izjav, ki nimajo globlje osnove in so same sebi namen? Kaj je torej lepota take poroke? Bela obleka za princeske ter mama in ate, ki jokata, ko ženin poljubi nevesto? Ni to plitko in žalostno? Je to res nekaj, kar lahko karkoli doda odnosu?
Pod črto lahko torej rečemo, da se bi večina rada poročila, ker je to ena lepa tradicija. In čeprav je prazna in v bistvu mrtva ter brez moči, ki bi jo imela, če bi ljudje, ki se poročajo dejansko verjeli v to, kar med poroko izrekajo (v božji blagoslov denimo).
Kar se tiče otrok in poroke; po mojem to ni nikakršna dilema, če znaš otroku razložit, zakaj se nisi poročil in mu pravilno pokazat, da to nikakor ne vpliva na odnos, ki ga imata mamica in očka, pa tudi na to ne, kakšna družina ste vsi trije. To je bistvenega pomena. Otrok, ki se mu na pravi način razloži stvari in se mu jih jasno in preprosto argumentira, ne bo v dvomih in ne bo mu hudo, ker starša nista poročena. Seveda ne!
Kar se tiče pravnega položaja; kolikor vem, imajo poročeni določene davčne olajšave, ob ločitvi pa za partnerske zveze (skupno gospodinjstvo mislim, da je pogoj) vse velja enako kot za poročene.