Klepetalnica #115

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...
Odgovori
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a dayđremer »

Kaj te ti bluziš? Zakaj človek, ki nima otrok- s plačo 600€, ki ima poleg še partnerja magari, ki ma itak še plačo, nebi mogel povsem lagodno živeti s 600€?

Računaj, ti inteligenten, splošno razgledan gimnazijec
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

Picatinny napisal/-a:
Jochie napisal/-a:^^ študentje imajo finance preštudirane v nulo! in preživijo še z manj, čeprav morajo plačevati najemnino...

moram iti eni študentki na instrukcije... :D :D :D

Preživeti se zagotovo da tudi z manj, ampak tu je bilo govora o lagodnem življenju, ne preživetju.

specificiraj mi lagodno življenje! :)
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a *Abby** »

Picatinny napisal/-a:Če je človek v mama hotelu, potem se da s 600 evri verjetno res lagodno živeti, sicer si pa ne predstavljam...aja ali pa če je tip sponzor.

Ker vem, da si samostojna, neodvisna in močna ženska, sem ti dve možnosti takoj izključil, tako da sedaj tavam v temi kako se da s 600 evri v slo 'lagodno' živeti, edino če je beseda lagodno dobila v zadnjem času nov pomen.

Mogoče pa samo ti ne znaš ravnati z denarjem? Hm? Ne, ne živim z mamico in atijem (pravzaprav že kar nekaj let ne), moj fant je študent in raje bi pustila, da nekdo izvaja medicinske poskuse na meni, kot da bi pustila, da me nekdo sponzorira.

Udobno življenje zame pomeni toplo stanovanje z novimi okni, da ne porabiš preveč za kurjavo, dobro hrano, tu in tam kakšen kos oblačil in poletne počitnice.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a haylee »

dayđremer napisal/-a:Kaj te ti bluziš? Zakaj človek, ki nima otrok- s plačo 600€, ki ima poleg še partnerja magari, ki ma itak še plačo, nebi mogel povsem lagodno živeti s 600€?

Lagodno živet s 600 EUR? :lol:

Preživet se seveda da, to se da tut s 300 EUR socialne pomoči (očitno, jst iz pve roke vem, kok jih s tem preživi), sam kako je pa vprašanje. In verjemi mi - 600 eur je daaaaaleč od lagodnega življenja; razn, če si ta pojem drugače predstavljamo. Jst dam npr. minimalno 200eur (če se NIČ ne preseravam - to je slabih 7 eur na dan - približno 3 eur dam samo za malico med službo!) - v trgovini za hrano in stvari za gospodinjstvo, 100 eur za stanovanjske stroške (pa še to samo poleti, pozimi je 150 - pa sploh nimam najemnine), 40 eur za lpp, 20 eur za mobitel in pribl. 100 eur/mesec za benz (pa imam avto, ki ga drugače ne vzdržujem - preden se kdo spotakne - avto za moje pojme absolutno paše pod pojem "lagodnega življenja"). Se pravi smo pri 460 eur - če se držim skrajnega minimuma pri hrani (200) in stroških (100), če pa prikažemo malo bolj realno sliko + da bi mogla še svoj avto vzdrževat (vinjeta, popravila, registracija) je pa teh tvoj 600 eur drobiž (250+130+100+20+40+avto). S tem, da predpostavljam, da ne greš cel mesec na niti eno kavo, ne kupiš enga darila za kak rd ali seb kaj novga za oblečt - torej, da se cel mesec ne premakneš iz stanovanja - lagodno življenje, itak!!
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Oprosti, če vsak dan porabiš 7€ za hrano, potem pa res ogromno poješ! (3€za malico?!) To je prvo. Sicer pa ...

170€ najemnina
80€ stroški
20€ trola
20€ za oskrbo mačk
50€ bencin (okej, tu je mogoče v plus to, da avto neizmerno malo troši)
max. 150€ za hrano

Ostane 110€ za stvari, ki jih ne kupujem vsak mesec ... oblačila, darila, ličila, čistila, toaletne potrebščine, karte za koncerte, gledališča, kina ...

Meni se ne zdi, da je to ''neudobno'' življenje ... in če misliš, da je, potem moraš biti na smrt razvajen/a/o.
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Okej, znižam strošek za malico na 2,5 EUR (jogurt + kako sadje + kava), čeprov realno pojem za 3 eur (drugače pa ja, dost pojem). Lej, sej jst v 7 eur na dan nisem štela samo hrane - je treba kupit tut kako čistilo, toaletni papir, zobno pasto, tuš gel, gobice za posodo, pralni prašek itd ane? Zato sm pa napisala "+ stvari za gospodinjstvo". No lej, svaka čast, bom prišla na kako učno uro gospodarjenja z denarjem, ampak men dost manj ne bi ratal zapravt (razen, če začnem namest najljubših kosmičev cepat bel kruh in poli). Sam ne mi pa s komentarji, da sm razvajena, ker nimaš pojma od kje prihajam in kako živim. :wink:

Dodajam: Abby, telefona nimaš? Avta ne vzdržuješ?

Men npr. pod pojem lagodnega življenja absolutno spada tut to, da si lahko pozimi (ko mi narava onemogoča športanje v naravi) "privoščim" karto za fitnes - kar je pa nekaj čez 50 eur/mesec. Pol smo pa tut po tvojih izračunih že čez 600 ane?

Drugače pa itak očitno ne bova (bomo) zbližali stališč glede tega vpr, ker prioritete v življenju pri gospodarjenju z denarjem igrajo preveliko vlogo.
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Ne, avta, tako kot ti, ne vzdržujem jaz ... v resnici tudi ni moj, tak da ja; to je velik delež denarja, ki ga jaz ne rabim dat, dajem pač za dobesedno tekoče stroške, telefon pa štejem pod ''stroške'', enako kot sem Spin za pranje posode, milo, čistila itd. štela pod hrano, podobno kot ti, sicer pa ni treba vseh teh stvari kupit vsak mesec, če npr. namesto majhnega čistila za posodo kupiš večjega ... podobno je s praškom za pranje perila in mehčalcem ... sem za cca. 50% prihrani na koncu.

Ampak v bistvu je vseeno. Moj point sploh ni bil v tem, kako je mogoče živeti s 600€ ... point je bil v tem, da meni denar strašansko malo pomeni in da mi uspeh in sreča pomenita več kot plačilo. (Pri tem da povprečna plača v Sloveniji NI 600€).

In ta point je bil izpostavljen, ker mi je šlo zelo v nos, ko je Tini mojo besedo ''uspeh'' takoj zamenjal s ''plačilom'' kot da je to ekvivalent.
Uporabniški avatar
Picatinny
Picatinny 1. stopnje

Neprebrana objava Napisal/-a Picatinny »

*Abby** napisal/-a:Oprosti, če vsak dan porabiš 7€ za hrano, potem pa res ogromno poješ! (3€za malico?!) To je prvo. Sicer pa ...

170€ najemnina
80€ stroški
20€ trola
20€ za oskrbo mačk
50€ bencin (okej, tu je mogoče v plus to, da avto neizmerno malo troši)
max. 150€ za hrano

Ostane 110€ za stvari, ki jih ne kupujem vsak mesec ... oblačila, darila, ličila, čistila, toaletne potrebščine, karte za koncerte, gledališča, kina ...

Meni se ne zdi, da je to ''neudobno'' življenje ... in če misliš, da je, potem moraš biti na smrt razvajen/a/o.

Očitno je zate lagodno to, da človek živi v neki zelo majhni kvadraturi, ima poln želodec in ga ne zebe. Potem se pa konča. To je kvečjemu skromno življenje, nekega lagodja tu ne vidim.

Mimogrede, kdo pa plačuje registracijo in zavarovanje za avtomobil, kdo plačuje stroške servisov, kdo plačuje nove gume in menjavo le-njih? Kdo bo kupil drug avto, ko bo ta izrabljen? (adijo tvojih 110 evrov.press)

Toliko o sponzorjih.
Uporabniški avatar
Picatinny
Picatinny 1. stopnje

V glavnem ugotovili smo, da 'lagodno življenje' v Sloveniji z vsoto, ki jo navaja abby, pač ni mogoče, da pa se preživeti.
Uporabniški avatar
Picatinny
Picatinny 1. stopnje

dayđremer napisal/-a:Kaj te ti bluziš? Zakaj človek, ki nima otrok- s plačo 600€, ki ima poleg še partnerja magari, ki ma itak še plačo, nebi mogel povsem lagodno živeti s 600€?

Računaj, ti inteligenten, splošno razgledan gimnazijec

Ja, brez avta, v halozah v najeti sobici. Lagodno. :D
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

Kaj; nimaą argumenta na tisto, o čemer smo pravzaprav govorili? (In ne, to ni bilo vpraąanje, če se ti strinjaą, da jaz ľivim lagodno ali ne ...)
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a dayđremer »

70€ položnice- voda, elektrika.. (če bi dala zraven doma, zaenkrat mi ni treba)
30€- telefon
100€- najemnina- računam študentskega
50€ hrana zame, 50€ stroški pralnice ipd., čistila..
50€ stroški prevoza največ- kot študentki mi je lagoden tudi javni prevoz, in mi ni mus devat ven za bencin, če bom mela avto ga bom pa tak pustila doma
50€ povprečje na mesec- šolski učbeniki, pač stroški za šolo
30€- živali

Torej bi mi moglo ostat 220€, kar pa gre še za oblačila, kozmetiko, potovanja, in za stvari za katere več mesecev šparam- na primer izpit za avto, računalnik..

Pa ja, met svoj avto mi ni prioriteta, vsaj ne še zdaj, tudi s stroški najemnine sem na boljšem kot zaposlen človek, ki si želi živeti samostojno. Torej lahko posplošimo, da si študent zna/ima možnost boljše uredit življenje, da mu gre lagodno..
Je pa tudi poleg faksa in šolskih obveznosti težje prit do 600€/mesec.
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

^^ Eh ... to ni lagodno življenje, to je životarjenje, ti nič ne veš. ;) Lagodno življenje je to, da lahko zapravljaš in nikoli ne zapraviš do konca, da ima tvoja vila osem bazenov in da se nikoli ne rabiš sam stegnit po wc papir in si obrisat rit ...
Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica

Okej, čist resno - kako vam rata dat 50 eur na mesec za hrano?

Jst jem recimo za zajtrk ovsene kosmiče (brez mleka). Verjetno se vsi strinjamo, da je to daleč od gurmanskega zatrka (="preseravanja"). Moji kosmiči stanejo 1,5 eur, pa jih mam za pribl 5 dni. Jst dam torej 9 eur sam za zatrk ob 6ih zjutri. Kaj pa ostalo? Za malco ponavadi jem jogurt, ki stane neki čez en euro. Se pravi nadaljnih 30 eur dam za malco, pa do kosila še niti pršla nism. Za 11 eur dobiš kupiš 30 kosil in večerij? Prosim, javi kje. Ne vem a vi sam lidlove makarone brez usega jeste cele dneve? :D

Bolj verjetno je, da te podatke podajate predvsem tiste, ki živite še v hotelu mama in nimate najbolj realne predstave kok hrana dandanes stane.

Pa Abby, ni treba metat naše predstave o lagodnem življenju izven proporcev - dobro veš, da kle ni govora o vilah in bazenih, ampak o tem, ali si lahko privoščiš kavo v lokalu in kako večerjo sm in tja. Imam v službi ogromno opravka z ljudmi, ki delajo za minimalca (kar je več kot 600 eur) in se jim tvoja opazka o lagodnem življenju ne bi zdela smešna, ampak skrajno žaljiva.
Zadnjič spremenil haylee, dne 08. Sep. 2013 21:27, skupaj popravljeno 1 krat.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik

S 50€ ne vem, kako prideš skozi, vem, kako prideš skozi s 150 ali nekoliko manj ...

Za zajtrk pojem navadno dva riževa vaflja, namazana s korenčkovim ali čičerikinim namazom, vaflji stanejo malo manj kot 1€, kupujem jih v Sparu ali Mercatorju, namaz je iz Spara, stane 1,5€, namaz in vaflje jem navadno še za malici in imam zadevo nekje za tri dni. Kosilo vedno kuhava s fantom doma, večinoma jeva vegetarijansko, kar je mnogo ceneje od mesne prehrane, to je res. Jeva pa vse mogoče - zelenjavne zavitke, pastirsko pito, razne omake, rižote, domače zelenjavne zrezke, polnjeno zelenjavo, pečen krompir, svežo solato ... kosilo načeloma stane cca. 2€ na enega ... potem za večerjo pa odvisno od dneva ... palačinke, ribe, solato in polnozrnat kruh ...

Je pa res, da ne pijem kave, nobenih alkoholnih pijač, ne kupujem sokov, mleka ne pijem in ga uporabljam samo pri kuhi včasih, nikoli ni doma ne čipsa, smokija, keksov in podobnega, ker mi enostavno ni, načeloma se posladkava s sladoledom, izjemoma imava kakšno čokolado.

Torej ... kuhava doma, jeva vegetarijansko hrano, več majhnih obrokov in porabiva res vse mogoče iz shrambe. Pa kruh tudi doma pečeva ... tako nekako. In ne porabiš več kot 150€ za hrano, niti toliko ne ...
Odgovori