Jahanje konj

Vse od navijačev pa tja do primarnega športnega užitka.
Odgovori
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

oh ja renatka...
Konj je konj in ni poni...konj lahko nese dost kil...res je da imaš lahko pri preskakovanju ovir probleme, ampak za normalno ježo, se pa komot lahko tudi kdo mal bolj močnejši spravi na konja...če ima tvoj oče 100 kil, potem grem jst komot na konja, ker jih imam manj...
drugače je pa vse odvisno od konstrukcije konja...bratranec ima enga zelo mogočnega žrebca, čigar velikost sega tam v 170 cm in še nikoli ni bilo problema, ko se je že kakšen težji zavihtel nanj...do zdej je bilo vse uredu z njima....

drgač pa jochie...jst imam še šanse zlesti na konjski hrbet, toda ti, po tvojih očitkih sodeč, nimaš :wink:
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a renatka_ »

*purple bitch* napisal/-a:oh ja renatka...
Konj je konj in ni poni...konj lahko nese dost kil...res je da imaš lahko pri preskakovanju ovir probleme, ampak za normalno ježo, se pa komot lahko tudi kdo mal bolj močnejši spravi na konja...če ima tvoj oče 100 kil, potem grem jst komot na konja, ker jih imam manj...
drugače je pa vse odvisno od konstrukcije konja...bratranec ima enga zelo mogočnega žrebca, čigar velikost sega tam v 170 cm in še nikoli ni bilo problema, ko se je že kakšen težji zavihtel nanj...do zdej je bilo vse uredu z njima....

drgač pa jochie...jst imam še šanse zlesti na konjski hrbet, toda ti, po tvojih očitkih sodeč, nimaš :wink:

Vem kaj je konj, ker mam 3 žrebce doma (mislim, da sm že omenla :D ). In ja lahk nese dost kil. 100 kil je dost kil :) Pri preskakovanju al pa pri galopskih dirkah majo sedla čist votla tko, da tehtajo po 2kg (nekateri seveda tut kako kilo več). Sam jahalna sedla so itak k***c od ovce. Ni niti pou tok kamot ko western recimo.

Omenla si, da pr preskakovanju so lažji jahači- ja je res. Mi z našimi ne preskakujemo ampak jih mamo za na teren, pa za tekme v stilu ski-ring, pa tko. Laufanje pač.

Glede tega kok nese od tvojga sorodnika konj.. Bom tko rekla. Dam jst tebi 80 kil al pa 90, pa jih boš mogoče nesla nekajkrat pol te bo pa počasi začeu križ jebat. Je pa odvisno tut od starosti pa teže konja samega. (Isto je pr človeku ane). Ampak, če ma lastnik vsaj nekaj soli v glavi bo mal pazu koga, kaj in kakšnega "jahača" bo dal na konja.

Drugač me pa zanima še neki tko informativno. Sm dost u tem konjskem svetu pa me zanima kdo je ta tvoj sorodnik pa kakega konja ma (pasma in to). Pa v kterem kraju. Kr, če ma tko mal bolj pol se vrjetno poznamo, al pa se mogoče z mojim fotrom. Kr v Sloveniji se ti ko majo konje pa tko, da se z njimi ukvarjajo itak u večini vsi med sabo poznajo. Se kdaj kej pogovarjamo pa nanese na koga iz Prekmurja, Primorske, Gorenjske,... Bilo kje. Pa se ve za vsakega kdo je :)

Drugač pa, če hoče kdo videt lepe konje mu priporočam, da se odpelje do Dragomera (tm nek pr Lj je to :) ), do družine Zver. Majo pa Arabske konje, ampak res tko lepe, da STOJ PA GLEJ :)

P.S Tut, če je konj velik 170cm - to je merjeno v vihru al drugač? (kar za konja sploh ni maximum), nikjer ne piše, da bo nesu RECIMO 200 al pa 250kil (oz. kot sm že rekla jih lahk, sam kok je pa to dobr pa priporočljivo je pa drugo).

U glavnm mi pazimo kaj in kdo in kok dolgo je na konju. Pa s kakim tempom gre.
Če se jst z mojimi 50kilami usedem na našega konja, lahko leta z mano na hrbtu 14dni skupi. Če pa moj fotr.. Pol pa tko, če se gre s konjenico na kak večdnevni pohod, je treba mal pazit na pauze pa tko. Sej konj leti, dokler ne dobi komande, da se ustavi. Ampak leti... In pol sam dol pade (Se je tut to že zgodilo pa ga zdej ni več-zaradi prepametnih ljudi).

U glavnm mal je treba pazit konje, kr to ni kajjstvem.. Mačka? :D Oziroma vrjamem, da en ko ma konja za recimo 400.000 SIT ne bo neki extra pazu kr to ni tko velik dnar. Če bo pa nekdo meu konja za dosti več denarja, pa da bo vedu kok je treba v to vlagat (od živinozdravnika, do opreme in krme...) Pol bomo pa vrjetn mal bol pazl :)
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

jst razumem da neka preterana teža ne more sedet na konju...sam pa vseeno ni res da lahko nese samo do 90 kil, ker lahko nese še več...
drgač pa nevem če poznaš mojga bratranca, živi v bovcu in ima dva konja...ne me vzet za besedo, ampak eden je mislm da slovenski toplokrvni konj, druga pa mešanka med lipicancem in še nekom...sem ga včero prašala, pa niti ne ve točno :? ima pa konje bolj tko za izgled...sej jih jaha, ampak ne pogosto ker ma ful dela še z ovcami...
drgač pa jih je kupu od enga rejca konj, alkvaježe, v kranjski gori-klemen mu je ime....tolk jst vem o temu...
drgač pa tale iz dragomerja...a je to na brezovci, oziroma mal naprej?ob cesti?
Slika
tole sta naša konjička :)
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

*purple bitch* napisal/-a:če ima tvoj oče 100 kil, potem grem jst komot na konja, ker jih imam manj...

Itak, da lahko kamot. Jst nism nikjer omenla, da ti ne morš na konja :) Jst sm se sam mal obesla na tisto, da lahko konj kamot nese 200kil :D

Sm kr dost u tem. Mamo konja oz. zdej tri, že kr enih 8let.

Pa še tko mimgrede:
- Če se ktera odloča za nakup konja ji lahk kej pomagam se odločit. Kaj je dobri in kaj ne, pa na kaj je treba bit pozorn pa tko.

- Pa tut, če že ma ktera konja lahk kamot povpraša, če bi kdaj rabli kakega dobrega živinodravnika (za primer dr. Hermija al pa dr. Hren).
- Za podkovanje (TLE ZLO PAZITE, kr, če žebelj zabije malo postrani lahko konja še preveč zajebe-lahk pozabite, da boste še kdaj z njim šli na teren- al pa celo umre, zarad zastrupitve.

Pa še opozorila bi na KOLIKO (konju se črevo "zavozla").

Mi smo meli kobilo Hanoveranko in smo jo pripuščali. Pol je v 4tem mescu izvrgla dvojčka (konjski splav) in je za vsak slučaj nismo pripuščali malo več ko dve leti. Potem smo spet probali in se je po nekaj mescih spet začelo. Prišla sm u boks in je ležala na tleh. Sploh ni vstala, tut ko sm jo božala pa poklicala ne. In smo poklicali veterinarja IN GA OPOZORILI na možnost izvržitve. In on pametn je kr reku da je to kolika in ji dau umirjevalno injekcijo. Zarad nje so ji mišice omrtvele in ni mogla izvržt. Umrla kobila in oba dvojčka (kr pri konjih se dvojčki ZELO ZELO redko skotijo). Ponavadi je enega potrebno že prej izvzet vn-tko, da pol preživi sam en, ampak je ta zdrav. Od mojga kolega kobila je povrgla
dvojčka. Zdej pa en je uredu, drug je pa ceu mali in suh. Pa noge ma cele krive.
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

*purple bitch* napisal/-a:drgač pa tale iz dragomerja...a je to na brezovci, oziroma mal naprej?ob cesti?

Uh tkole po kraju ti bi težko rekla. Ni ravno ob cesti, tko mal se dol iz glavne ceste zavije, ampak ne prov daleč. Majo pa same Arabce (čistokrvne seveda). Majo pa tut pravo ceno :) Tko velik porihtan hlev, pa maneža zuni. Zravn pa hiša.
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

*purple bitch* napisal/-a:Slika

Hja za lipicanca nevem s čim bi bil mešat, kr to je težko ugotovit (kr nekaj potegne po eni, nekaj po drugi strani, nekaj pride pa čist novega vn). Pa tut ni tko slikan, da bi se dalo dobr videt. Za tistgale rjavga (tej barvi se drugače reče Temni pram), bi pa rekla, da mamogoče kej Angleža u seb. Sam glava se mi zdi mal premala pa vrat prekratek. Kr Angleži majo daljši vrat pa tako bol dolgo glavo. Sam je res, da je slikano iz takega kota, da je lahko čist varka glede mer :D Težko rečem iz te slike.

Slovenski toplokrvni konj je pa lahko Lipicanec, Anglež,... Bilo kaj. Ni to pasma ampak tko.. Ne znam razložit no :) Kot pasma slovenski toplokrvni konj dejansko ne obstaja. Kot pravim-ne vem kok nej razložim :)

Konji se delijo na toplokrvne in hladnokrvne konje. Pol p gre to še mal dlje sam to že težko razložim. Sam to je že pol višje, to ne rabmo tle razlagat :D

Drugač sta pa solidna konjička, na tej sliki sicr zgledata kot dve mulici kr sta kr tko postavljena :D Sm jst našga zadnjič slikala pa je tut tko hecn biu, ni lepo poziru :D Je treba konje spravega kota slikat :D

P.S Bom jst, ko pridem nazaj domov (zdele odhajam, vrnem se v nedeljo al pa pondeljek) nalepla kej od naših. Mam sicer sam tavelka dva na fotkah, od tamalega še nimam :)
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

več ali manj mam sam slikc od nje-lady ji je ime (svetlejša), ker sm vse ostale sformatirala z računalnikom ( :roll: ) je bil pa on-goldy (temen) nekej časa na posoji, pri tistemu iz kranjske gore, ki sem ti ga omenila...z bratrancem sta tako zmenjena, da ga bratranec njemu posodi, ko ga rabi (sicer nevem zakaj) potem mu ga pa un še malo nauči, ker je zlo blesav konj...Včasij je tko grizu da se ga še pobožat nism upala... :roll: res pa je da je še mlad...
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a Maudisa »

Kaj katera jaha mogoče v mb v kamnici? Mene ful mika pa me zanima kolko je članarina...Kak dolgo pa rabiš približno da se naučiš?
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Maudisa napisal/-a:Kaj katera jaha mogoče v mb v kamnici? Mene ful mika pa me zanima kolko je članarina...Kak dolgo pa rabiš približno da se naučiš?

Da se "naučiš" ne rabiš dolgo. To ti sam pove, kok morš sedet, kok se odrivaš od sedla, kake so komande,...

Je pa drugo potem, kakšnega konja jahaš, kolk je ta konj "zihr", kolk si ti pripravljena z njim preživet in se ubadat z njim,... Pa fajn je, če nimaš straha.

Pravi jahač postaneš, ko prvič padeš s konja :D In se pobereš in jahaš naprej :D (tko ma večina jezdecev geslo, sicer nisem zihr kok je to u jahalnih šolah, pa dresurnem jahanju. Ampak pr Western stilu je definitivno tko :D )

Punce jst vam globoko svetujem, da če že, pol furite Western stil, kr ni bolšga kot se usest v tisto sedlo pa u čist kavbojskem filingu zajahat nekam :wink:

Men osebno res to obl sede, kot pa jezdenje v oprijetih belih hlačah, črnih škornjih in srajci :D
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Predstavljam vam mojega Bena :) :
Slika

In še Dreama (ki ga žal ni več :( ):
Slika

Farisa in Gala pa dobite kdaj drugič na pogled :wink:
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

zakaj pa dreama ni več? :(

drgač so pa res ful ful lepi konji :hearts: čist sta mi všeč :)
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik

Dream si je zlomu nogo. Bil je fotr z njim na terenu in se je zapletu v žico s ktero je biu ograjen travnik mim kterega sta jahala. In je mal znorel pa potegnu vse za sabo in mu je prelomlo nogo. Konju pa kosti ne celijo.

Smo ga pol pelal u Lj na veterinarsko kliniko pa je dobu injekcijo :( Sicer bi ga lahko rešli, ampak je en atijov kolega (veterinar) biu ravno v Nemčiji, tko ,da bi mogli čakat vsaj 4dni, da bi pršu. Tko, da pol bi biu pa konj že od bolčin pa vsega totalka uničen. Je blo tko bolš za njega :(
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

sam tale je pa kruta da more žival zaradi zlomljene noge umret :? :(
jst vseakor svojga nebi dala na inekcijo ampak bi ga še mela tud če se ga nebi moglo več jahat...
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

*purple bitch* napisal/-a:jst vseakor svojga nebi dala na inekcijo ampak bi ga še mela tud če se ga nebi moglo več jahat...

punca, če ima konj zlomljeno nogo, ga najverjetneje boli... in če bi ga ti še imela, je to mučenje živali...
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

najverjetneje bi se ga dalo pozdravit..mar ljudi ki si zlomijo nogo in jih boli usmrtijo?? :wink:
Odgovori