Mene osebno ruta niti slučajno ne moti, tako kot me ne motijo križi in podobne krščanske zadeve. Se pa strinjam z nekaterimi, ki pravijo, da povsem zakrit obraz že rahlo prestopa meje... Pa ne zaradi nestrpnosti ali česarkoli druzga, ampak zaradi povsem človeške navade, da človeka vidiš v obraz, sploh ko se z njem pogovarjaš.
Pokrivala, ki zakrijejo celoten obraz oz. 'burke', kot je spodi na sliki, absolutno ne spadajo v našo kulturo in v naš način življenja. Sej, v Sloveniji takih ekstremnih primerov ni. Največ jih srečaš v Nemčiji, Belgiji, Franciji in na Nizozemskem.
Tako pretirano pokrivanje celotnega obraza je znak ločevanja ljudi in zato pri ne-muslimanih vzbujajo nelagodje. Gre se pa tud za enakopravnost. Zakaj bi neko mel pravico mene vidt, jst pa njega ne?! Če se grejo take vrste ''enakopravnosti'', naj se je grejo doma – od tam, kjer islam izvira.
Ko se jst odpravim v drugačno kulturno okolje, se skušam prilagoditi zahtevam prostora. To mi narekuje kultura, izobrazba in spoštovanje do okolice. Če pa bi se odločila v takem okolju živeti, bi najprej razčistila, če to prilagajanje ni v konfliktu z mojimi prepričanji.
Sej ni noben reku, da se morajo v celoti spremenit, npr. samo ruta je čist kul, vendar naj ne bo nekih pretiranih izstopanj, kot je pokrivanje od glave do pete, ker neko spoštovanje do družbe, kjer živiš, mora bit. Pa tud to kar je kr.ena napisala, da nekatere deklice nočejo obiskovat telovadbe v šoli, je patetika brez primere. Če se hočejo it takih načel, naj se raje emigrirajo tam, kjer take stvari veljajo.