Glede opravičevanja- ti to tako dojemaš, jaz ne.
In če bi vzela sociologijo in pedagogiko kot hobi, me pa za razliko od računalničarjev, programerjev in informatikov, nebi nikamor vzeli brez diplome oziroma zdaj magistra. Vse sociologe, filozofe, pedagoge, andragoge, svetovalne delavce etc. lahko bereš v tekstih, da bi pa v tem delal-kar je tudi del tega "za dušo"-počet nekaj, za kar si ravno nebi prerezal goltanca vsako jutro ko vstaneš-rabiš izobrazbo.
Ti si sicer omenil Kanta, sklepam, da si ciljal na študij filozofije nasploh (poleg lahko šteješ tud sociologijo ja, žal je pri nas uporabna lih mal več kot filozofija, oziroma ji noben ne posveča prevelike pozornosti, razen ko gre za kakšne raziskave), pri tem pa je dejansko nekaj resnice v tem, da bi lahko to vzel kot hobi, ker tako takšen študij redko vodi v poklic, ki ni "stay at home philosopher".
snezinka* napisal/-a:Neverjetno, kok se strinjam s Mahagonijem. Faks pač res ne more bit namenjen duhovnemu razvoju.
Resno? Jaz poznam informatika, ki mu njegov študij in poklic izjemno doprineseta k duhovnemu razvoju.

Biti v poklicu, ki ti je pa sranje in ga sploh ne zmoreš videt, niti ga ne obvladaš pa vodi v nazadovanje, pa če ti prebereš poleg še 1000 knjig o svojem "hobiju". Osem ur in več v službi pač terja svoje.