bubbles napisal/-a:bi pa prosila za razjasnitev tisteha o genskem inženiringu in prostih radikalih?
Tako kot pride pri narezanem jabolku do oksidacije(potemni), tako pride tudi do poškodbe celic s kisikovimi prostimi radikali. Znano je, da imajo prosti radikali ključni pomen pri razvoju kroničnih bolezni sodobnega človeka in celo pri nastanku in širjenju raka.
Kako pride do prostih radikalov? Ko potekajo presnovni procesi v celici, vsakič iz nje uide nekaj kisika, ta pa se potem spreminja v potencialno škodljive snovi-kisikovi prosti radikali. To je molekula, ki je izgubila lastni elektron ter zato postala sila nestabilna in napadalna. In zato, da bi ponovno postala stabilena, cela, poškuduje(oksidira) druge(zdrave) celice in s krajo elektronov od drugih molekul zopet ustvarja nove proste radikale, kar pa sproži verižno reakcijo.
Vse skupaj je nevarno zato, ker prosti radikali lahko napadejo
dnk-genetsko snov celic in zato
povzročajo spremembe v genski snovi, imenovane mutacije, ki v določeno različnem času naredijo prvi korak-rak, revmatične bolezni, avtoimunske bolezni,... Lahko se kopičijo leta in leta v telesu in nato kar naenkrat zbolimo-iz lepega!
Znano je, da so tudi krivci za zvišan krvni tlak, uničujejo celice v očesni mrežnici in leči, povzročajo vnetje sklepov, astmo, dobri holesterol spreminjajo v slabega,...
Od tu bi se dalo sklepati tudi, zakaj so nekatere
bolezni v družini dedne.
Namreč prosti radikali so praviloma proizvod normalne presnove- nastanejo pri dihanju ipd. Škodljivi so tisti, ki prihajajo iz okolja! To pa so: onesnaženi delci v zraku, industrijske kemikalije, cigaretni dim(ste se kdaj vprašali zakaj imajo kadilci tako nagubano kožo in izgledajo zelo stari), pesticidi, izpušni plini avtomobilov, mamila, ...
Proti njim se
borimo z antioksidanti. Nekaj se jih tvori v telesu,
nekaj jih vnašamo s hrano:
olja, oreščki, zelenjava, semena, sadje-v vsem tem so pomembni vitamini: vitamin E, vitamin A, beta karogen, selen in flavonoidi
In problem pri kvasu je, da je torej le 99.99% podoben naravnemu kvasu, amilazi. Zdaj ne pravim-nehajte jejsti kvas, pravim samo, da se je treba čim bolj izogibati že predelani industrijski hrani. Kupujte sadje, zelenjavo, žitarice, semna, oreščke, in doma pripravljajte hrano. Vsi prigrizki, kruh, pasterizirani, homogezirani produkti itd. v telesu naredijo veliko škode. Kajti s hrano se da popraviti oz. odpraviti tisti proste radikale, s katerimi nam ne prizanaša okolje.