Mahagonij napisal/-a:MsN napisal/-a:Zaenkrat so mi všeč ideje stranke Zares in dejstvo, da je med njimi kar nekaj pisateljev, kar mi daje občutek, da gre za ljudi, ki jim ni le do mastnih zaslužkov v parlamentu
Ja, ane...teli pisatelji zihr ne bodo v parlamentu zaradi poslanskih plac, ker oni tut kot pisatelji dost zasluzijo. Ne pa teli odvetniki pa ekonomisti, k so tm sam zarad place.
Poleg tega, ali obstaja se kak bolj idealen poklic za poslance, ki sprejemajo in pisejo zakone, kot je pisatelj? Sedaj nam zakone pisejo pravniki, ekonomisti in podobni. Mislim da je skrajni cas, da to pozivimo s kadrom, specializiranim v pisanju besedil z vecimi interpretacijami. Ker zakoni rabijo svobodo interpretacije. Da best!
Poglej - zakone pišejo in jih bodo pisali pravniki, o ekonomiji bodo razpredali ekonomisti, ne vem pa zakaj podcenjuješ pisatelje, ki so v mnogih primerih izobraženi ljudje z dodatkom smisla za kulturo in, če poznaš zgodovino Slovencev, potem lahko vidiš, da je večina naših najboljših pisateljev (Cankar, Kersnik, Tavčar ...) v svojem času delovala v politiki. Resda je bila takrat tudi sama literatura pisana v smislu narodnega združevanja, a vendar gre pogosto za izjemno razgledane ljudi, ki lahko v političnem prostoru storijo veliko več, kot si predstavljajo nekateri.
In delo poslancev se ne veže zgolj na pisanje zakonov. Gre za množico idej, predlogov in njihove uresničitve. In idealno bi bilo, da bi ljudje z različnih področij predlagali svoje ideje, o uresničitvi katerih na koncu odločijo za to usposobljeni strokovnjaki. Več glav več ve, kajne? Nikakor ne zagovarjam mnenja, da v parlament spadajo le tipične poklicne grupe a la pravniki in ekonomisti. Spekter bi moral biti ravno zaradi tega, ker država ni le ekonomski in pravni aparat, mnogo širši, česar pa se mnogi volivci žal ne zavedajo.
In o tem sem govorila v svojem prvem postu - Janševa vlada je začela omejevati razmišljanje ljudi, ne podpira različnih mnenj, zaprta je v svoj lasten avtoritativen sistem in izloča, vse kar vanj naj ne bi spadalo. Zato se njenim pristašem verjetno zdijo pisatelji, igralci ali drugi umetniki zgrešen člen v parlamentu. Ker niso strokovnjaki. A Grims, Jerovšek in podobni pa so svetle zvezde na nebu samo zato, ker imajo točno določeno diplomo (če sploh)?