Tigi napisal/-a:Ja nevem koliko let nazaj gledamo, ko gledamo v nebo oz. v zvezde. Najbolje je da se gre na kak forum o teh stvareh...so mi pa te stvari zelo zanimive.
Ne zanimive dovolj, da bi se pozanimala o njih "koliko let" je odvisno od razdalje, kot je to obsirneje razlozila ze Frenkie.
Ni se mi dalo takrat iskati o tem...
...poraunej vooolan!!! Bencin, bel dim, črna črta po sredin, okn dol, vroč krom, prletim čez ovink, rada mam k zacvil, rada mam k drsi, rada imam vonj po gumah, naj se kadi...
lorelaj, punce so izredno lepo odgovorile na vprasanje in razlozile tako, da tudi ce ti fizika ni najbolj jasna bi morala razumeti. Itak je vsa umetnost samo v tem da tudi svetloba potrebuje cas da pripotuje do nasih oci.
Drugace pa obstaja veliko astronomskih knjig, lahko ti dam pa link na par zanimivih objektov v vesolju, ki jih vidimo, vedeti pa moramo, da lahko niso vec tam.
~NIA~ napisal/-a:tud ko gredaš sončni zahod naprimer, gledaš v 6 minut staro sliko :p
Meni pa ta trditev ne drzi. Ko mi gledamo soncni zahod se to dogaja tisti trenutek, ker je Zemlja takrat v taksnem polozaju glede na Sonce, zarki ki takrat naredijo ta soncni zahod so edini stari 8min.
Any_any-saj razumem kaj so punce povedale, samo mene pač ta tema zanima in bi rada prebrala kakšno dobro knjigo o zvezdah, vesolju ... Ne moreš primerjati knjige (z recimo 100 stranmi) z odgovori danimi na tem forumu. Videla sem, da nekatere veliko vejo o tej temi zato sem pomislila, da bi bilo super, če bi mi povedale v katerih knjigah so o tem brale. Tako, da če poznate kakšno fajn knjigo povejte naslove.
Osebno se zanimam za astronomijo ze odkar se je iz Zemlje videlo komet Hale-Bopp. Predlani sem si celo teleskop omislila.
Drugace sta pa meni najboljsi dve knjigi:
- Atlas vesolja, Patrick Moore
Tukaj so res vse teme lepo obdelane. Lepo ti razlozi o vsakem planetu nasega osoncja, o vesolju na splosno, o kometih, meglicah, ... mogoce pise tudi kaj o potovanju svetlobe, se ne spomnem tako podrobno.
- E=mc [na] 2 : življenjepis najslavnejše enačbe na svetu, David Bodanis
Ta knjiga je pa res fantasticna, res vse na preprost nacin razlozeno. V njej je celo eno celo poglavje namenjeno prav razlagi potovanja svetlobe. Opisuje kako je nekdo delal poskuse s svetilko iz enega hriba na drug in kako je ugotovil to kar opisujemo v tej temi.