Hujšanje
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
men se zdi velik hujša odvisnost od zdrave prehrane.
nevem, vsak naj je po svoje, ampak jaz sem zdrava, mi nič ne manjka od par sladkih reči na mesec
seveda mojih besed o zdravih sladkorjih sploh nihče noče niti videt...ker za vas očitno obstaja le beu cuker in tist pobarvan rjav. tekoča sladila so pa za vesolce
jaz se umikam iz teme, ker nima smisla (in grem pojest moj toblerone, mmm, brez slabe vesti)
nevem, vsak naj je po svoje, ampak jaz sem zdrava, mi nič ne manjka od par sladkih reči na mesec
seveda mojih besed o zdravih sladkorjih sploh nihče noče niti videt...ker za vas očitno obstaja le beu cuker in tist pobarvan rjav. tekoča sladila so pa za vesolce
jaz se umikam iz teme, ker nima smisla (in grem pojest moj toblerone, mmm, brez slabe vesti)
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
-
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 4757
- Pridružen: 04. Apr. 2008 18:32
-
- Cosmopsiho
- Prispevkov: 7639
- Pridružen: 13. Feb. 2006 13:45
- Kraj: Lj
Zato. Ker moja razlaga nima veze s prehranjevalnimi režimi.barbie_girl_85 napisal/-a:Purplova, moti te izraz pregrešiti. Zakaj?

Ej, kakšno mate pa potem kej mnenje o steviji? Resno sprašujem. Men je samo bežno znano, se nisem poglabljala v to, ampak me pa zanima mnenje tistih, ki ste tolk orto proti sladkorju.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
Odločili ste se, da ne boste več jedli sladkarij
Res je, da prevelike količine sladkega niso zaželene, a če boste sladkarije povsem črtali s svojega jedilnika, boste s tem po vsej verjetnosti dosegli ravno nasprotno, kot bi želeli – vaša želja po sladkem bo še večja, čeprav se ji boste nekaj časa uspešno upirali, vas bo prej ali slej spet premagala. Le da boste po nekaj tednih odpovedovanja potem še bolj planili na sladkarije. ''Ljudje že v osnovi potrebujemo nekaj sladkorja,'' pojasnjuje dr. Janet Walberg Rankin, profesorica na inštitutu v Virginiji, in svetuje, da se raje kot za abstinenco od sladkarij odločite za zdrave sladkarije. Namesto paketa čokoladnih piškotov si na primer privoščite polnozrnate piškote z oreščki ali sadno kupo z malo rastlinske smetane. Možnosti je veliko, pravi, le malo domišljije morate uporabiti. Seveda pa pazite tudi na količino sladkarij, ki jih boste pojedli, in z njimi nikar ne pretiravajte.
tole je delček članka...
nekje piše, da prehranski strokovnjaki celo svetujejo čokolado za premagovanje depresije, čokolada deluje tudi celo kot poživilo.
Mislim, kakšno pa je potem življenje, s samim odrekanjem? ne jest čokolade, ne pit sokov, razen izključno naravnih, ne tega, ne unga..ja kaj pa potem sploh lahko? potemtakem, raje storim samomor, kot da se odpovem vsemu. Raje živim 40let super dobro, kot pa 80 let (pod)povprečno.
Vsa tekoča sladila (melaso, javorjev sirup, agavin sirup ali slad) lahko uporabljate brez omejitve in z njimi pripravljate kuhane jedi, biskvite ali sladolede. Prenesejo tako zmrzovanje kot kuhanje. Osnovno vodilo pri izbiri je njihov okus.
- Agavin sirup je popolnoma nevtralnega okusa in vonja. Lahko ga dodate povsod, kjer ste doslej uporabljali sladkor. Če delate biskvit z jajci, ga lahko stepete z beljaki. Kljub temu da »sneg« ne bo tako trd kot ponavadi, bo biskvit enako okusen.
- Javorjev sirup grad A (oznaka kategorije) je blago karamelnega okusa, grad B (temnejši) pa je za odtenek močnejšega in grenkejšega okusa. To izjemno okusno sladilo je tudi bogat vir magnezija in selena. Zaradi njegove cene je najbolje, da ga dodajate sladicam, kot so palačinke, sadne solate, sladoledi ali kuhane žitne jedi. Odličen je tudi v domačih piškotih.
- Agavin in javorjev sirup sta tudi dobra naravna alternativa sladkorjem za diabetike. Imata tretjino manj ogljikovih hidratov od belega sladkorja.
- Med sladi sta najbolj nevtralnega okusa pšenični in rižev slad. Ječmenov ima posebno močno aromo in da okus tudi sladici, ki ji ga boste dodali. Zaradi gostote lahko vsak slad mažete na kruh ali uporabljate za osnovo za sladke namaze. Če ga dodajate sladicam, ga zmešajte z nekaj tople tekočine, preden ga dodate v testo.
- Najbolj zdravo sladilo – melasa, ima eno slabo lastnost. Je izrazito temna in potemni jed, ki ji jo dodate. Tudi okus je izrazito močan in v jedi prevlada. Melasa se odlično ujame s kislimi okusi (npr. pomaranče, limone, šipkovega čaja). Če jo dodajate v kuhane kaše, lahko uporabite naslednjo zvijačo. Jedi dodajte dve žlički melase in žličko čokolade v prahu (ali ustrezno količino temne čokolade). Melasa in čokolada se dobro ujameta ter skupaj ustvarita- okus grenke čokolade. Tako bodo tudi otroci pojedli zdrob ali ovseno kašo s »čokolado«. Ovsene kosmiče lahko skuhate tudi na vodi in jim dodate pomarančni sok ter žlico melase. Ta kombinacija se odlično obnese.
Agavin sirup pridobivajo iz rastlin agave, starih med osem in deset let. To je eno od redkih naravnih sladil, ki v telesu deluje bazično, kar pomeni, da nas ne zakisa.
Javorjev sirup je najboljši dokaz narave, da sladkor ni nujno greh. Je bogat z minerali in očiščujoče deluje na organizem.
Melasa je temen, gost sirup, po videzu podoben medu, ki je stranski produkt pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Je prava zakladnica hranilnih snovi (vsebuje magnezij, železo, baker in mangan ter vitamine skupine B).
.Evelyn z zgoraj napisanimi sladili lahko narediš vrsto sladic, prav tako okusnih.
Z agavinmu sirupam, melaso in javorinmu sirupam ni nič narobe. Jih konzumiram... Jaz vidim problem v raznih bonbonih, snikersih, twixu, mlečnih čokoladah, ker te sladkarije za moje pojme nič ne pripomorejo mojemu telesu....
Sama uživam čokolado (65%+ kakava, nemlečne nadomestke mlečne čokolade,...). Doma si naredim tud slaščice (iz zgoraj naštetih sirupov, v večini so tud kr presne slaščice).. Če mi pa zapaše sladkan kakav, si ga pa sladkam z mjčkn fruktoze.
Še zmeri pa če grem v kafič in si naročim čaj in če mi zapaše sladkan čaj, si dam pač v čaj bel/rjav sladkor. Če sem doma, lahko poskrbim, da ne uživam sladkorja... Zunej kuhne, se pa pač prilagodim situaciji.
Tukaj ni nobenega kompliciranja.Namesto, da v trgovini kupim bel sladkor, pač iz police vzamem drugo sladilo. Glede odrekanja se pa tud ne strinjam... V večini časa mi itak ne paše jest snikersa, twixa in podobnih stvari... Si doma nardim sladico in je to to. ČE mi pa SLUČAJN noro zapaše pojest en twix, med tem ko čakam v trgovini na blagajno, ga pa pač pojem. Ampak to se zgodi 2x/leto.
purple rain - nisem se še poglobila v stevio, kukr sm vidla v trgovini je pa ful draga....
Sama uživam čokolado (65%+ kakava, nemlečne nadomestke mlečne čokolade,...). Doma si naredim tud slaščice (iz zgoraj naštetih sirupov, v večini so tud kr presne slaščice).. Če mi pa zapaše sladkan kakav, si ga pa sladkam z mjčkn fruktoze.
Še zmeri pa če grem v kafič in si naročim čaj in če mi zapaše sladkan čaj, si dam pač v čaj bel/rjav sladkor. Če sem doma, lahko poskrbim, da ne uživam sladkorja... Zunej kuhne, se pa pač prilagodim situaciji.
Tukaj ni nobenega kompliciranja.Namesto, da v trgovini kupim bel sladkor, pač iz police vzamem drugo sladilo. Glede odrekanja se pa tud ne strinjam... V večini časa mi itak ne paše jest snikersa, twixa in podobnih stvari... Si doma nardim sladico in je to to. ČE mi pa SLUČAJN noro zapaše pojest en twix, med tem ko čakam v trgovini na blagajno, ga pa pač pojem. Ampak to se zgodi 2x/leto.
purple rain - nisem se še poglobila v stevio, kukr sm vidla v trgovini je pa ful draga....
Motiti se je človeško, v napaki vztrajati pa slaboumno.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
ok, potem se pa pač nisva pravilno razumeli. Sorry, my bad.
Js sm mnenja, da so sladkarije lahko tud zdrave (če so pač iz dobrih in sestavin)... Zame pač sladkarija iz jajc, mleka in raznih ostalih emulgatorjev, čudnih sestavin ni zdrava sladkarija. Ampak če pa pride do situacije, če mi slučajno zapaše nezdrava sladkarija, jo pojem.... To se pa zgodi malkrat, tko da skor BV, da to omenjam.
Js sm mnenja, da so sladkarije lahko tud zdrave (če so pač iz dobrih in sestavin)... Zame pač sladkarija iz jajc, mleka in raznih ostalih emulgatorjev, čudnih sestavin ni zdrava sladkarija. Ampak če pa pride do situacije, če mi slučajno zapaše nezdrava sladkarija, jo pojem.... To se pa zgodi malkrat, tko da skor BV, da to omenjam.
Motiti se je človeško, v napaki vztrajati pa slaboumno.
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
- White_Widow
- Cosmopolitanka
- Prispevkov: 1122
- Pridružen: 08. Maj. 2010 17:14
- Kraj: Ljubljana
lej, resno sprašujem, ker prvič slišim to? včasih so govorili da zarad holesterola, sam danes vemo, da to nima veze..
mislim, a niso precej hranljiva za telo? beljakovine v jajcu telo izkoristi tudi do 100%, ma kar nekaj vitaminov in mineralov, omega 3, folno kislino,...
jajce je tako imenovano popolno živilo
mislim, a niso precej hranljiva za telo? beljakovine v jajcu telo izkoristi tudi do 100%, ma kar nekaj vitaminov in mineralov, omega 3, folno kislino,...
jajce je tako imenovano popolno živilo
Zakaj pa ob skoraj v vsaki dieti zdravniki predpišejo bolnikom, naj iz svojega jedilnika čim bolj črtajo živalske izdelke, če so zdrava? Zelenjave in sadja ne izključijo skoraj nikoli. Obstaja pa veliko alergij na mlečne izdelke, jajca, v hujših primerih tudi meso (rdeče meso recimo).
Z uživanjem jajc (in ostalih živalskih izdelkov) je povezano veliko bolezni: veliko rakov, bolezni srca, debelost (!), diabetes, povečan holestorol, nemoč kosti...... Bolezni je veliko.
Preberi si Kitajsko študijo, mogoče boš pol razumela... (in to nisem nič vzvišeno rekla
Sicer pa... člankov, knjig in vsega je na trgu veliko. Nekatera so proti živalskim izdelkom, nekatera pa ne... Kaj boš vrjela in kaj boš jedla, je pa to čist tvoja stvar. Jaz te ne mislim v nič prepričevat, ker je BV.
Z uživanjem jajc (in ostalih živalskih izdelkov) je povezano veliko bolezni: veliko rakov, bolezni srca, debelost (!), diabetes, povečan holestorol, nemoč kosti...... Bolezni je veliko.
Preberi si Kitajsko študijo, mogoče boš pol razumela... (in to nisem nič vzvišeno rekla

Sicer pa... člankov, knjig in vsega je na trgu veliko. Nekatera so proti živalskim izdelkom, nekatera pa ne... Kaj boš vrjela in kaj boš jedla, je pa to čist tvoja stvar. Jaz te ne mislim v nič prepričevat, ker je BV.
Motiti se je človeško, v napaki vztrajati pa slaboumno.