Diploma izgubila na vrednosti, rednih služb ni

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Odgovori
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a haley »

^^Ok sicer ne vem kak je na ostalih faksih, ampak vsaj pri nas je tako, ko so predavanja za izredne mimo je v roku enega meseca izpitni rok. Tako, da izpiti niso nujno samo januarja in junija in zagotovo je lažje se naučit za en ali mogoče dva izpita na mesec kot pa da jih imaš v roku enega meseca pet ali celo več. Izredni študij je itak prilagojen zaposlenim študentom in če je nekdo vpisan na izredni študij in nima zaposlitve menim, da se mu ni tako težko naučit za tist en izpit na mesec.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

To je ful dbest. Jst sm smo zavistno lahko gledal kolega na FE, ki je vsak mesec naredil en izpit, jst sm pa pol leta v luft gledal pol pa umiral na obroke.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a Jochie »

Mahagonij napisal/-a: Poleg tega sem opazil, da veliko ljudi, ki so bili redno vpisani in niso zdelovali letnikov in so padli je kasneje vpisalo izredno in so zdelovali, kljub temu, da so manj casa posvetili studiju.

in na koncu imeli isti naziv...
Rollin #2
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Izola

Neprebrana objava Napisal/-a Rollin #2 »

Jaz pa ne razumem ljudi ki se tolko pritožujejo. kolikor jaz gledam se nam tukaj prav lepo godi. moja sestrična, ki živi far far away mora za vsak izpit plačat malo vec kot 1000 eurou. Pa to za vsako opravljanje, tako da če rukne mora ponovno plačat. In je redno vpisana - tak sistem imajo.

tudi ne vidim nič slabega v tem da ima več ljudi višjo izobrazbo. tudi če si smetar ti ne škodi diploma zravn. saj se ne učis zaradi naziva, ampak da nekaj znaš in potem lahko delaš tudi kaj drugega, nepovezanega s študijem. sicer ok državo se malo bolj obremeni, ker financira dosti, ampak to bi se dalo rešit s tem da bi faksi začeli bolj pametno obračat denar ne pa ga samo kurit. po svetu faksi sodelujejo z industrijo in pridelujejo denar. zaslužijo več kot so ga dobili. tukaj pa se denar samo porabi za plače in skoraj nepotrebno opremo na koncu leta in patentira brezvezne reči da se upraviči dobljeni denar. poleg tega faks ni konkurenčen glede na hitrost in ceno nekaterih drugih.

pa tudi pa kaj če pada vrednost diplomi. ljudje imajo nevem zakaj prepričanje da je diploma nekaj posebnega, da če jo imaš dobiš službo skoraj takoj. nevem, jaz gledam nanjo kot na vstopnico na koncert naprimer. z njo se lahko zrineš do odra in se skoraj dotakneš pevca, ali pa ostaneš nekje zadaj in sploh ne vidiš nastopajočih. in to da pada število delovnih mest.... nevem no. vsi ki jih jaz poznam (študenti in diplomanti) in so res dobri v tem kar počnejo imajo službo. dobro službo. tisti ki znajo reči na približno imajo nekaj težav. samo zakaj bi jih nekdo zaposlil, če ne zanjo nič delat, imajo samo papir konkurenca jim je pa naprimer tudi nekdo s papirjem ki zna?

sem nekako za to da ima čimveč ljudi čimvišjo izobrazbo - tisti ki želijo potem pa naj delajo kar jim rata. če nardiš faks pa magari samo glih za toliko da greš komaj skozi znaš vseeno več kot če greš samo še na poklicno, in nekako manj vodljiv postaneš.
Thanks to denial, I'm immortal!
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

Mahagonij napisal/-a:Zato me razjezi, da se o goljufijah drugih pritozujejo ljudje, za katere vem da na polovici izpitov plonkajo.

zase lahko trdim, da lahko na prste ene roke preštejem, kolikokrat sem v življenju plonkala, ker enostavno nimam jajc za to...

dejstvo je, da smo nagnjeni k zlorabam zakona veliko bolj kot severnjaki, po mojih izkušnjah (kot sem že mali rekla, bom poskusila tudi zbrat podatke, da ne bom govorila v prazno).

naša nagnjenost k zlorabam je privedla do tako pereče problematike študentskega dela in zaposlovanja mladih. študentsko delo samo po sebi je bilo mišljeno kot pomoč študentom za preživljanje med študijem. pa je postalo zelo razširjena oblika zaposlovanja. boni in ostale bonitete so bile mišljene za olajšanje študentovega preživetja med študijem, da bi lahko hitre in bolje doštudiral. privedlo pa je do podaljševanaj statusa na račun teh bonitet. ureditev v idejni zasnovi je vrhunska. nikjer v evropi nimajo študentje toliko ugodnosti(tujci prav ne morjo verjet, ko jim te stvari razlagam).

niti slučajno ne trdim, da imajo severnjaki boljši sistem. močno dvomim, da bi njihov sistem pri nas deloval, in to samo zaradi kulture slovencev. pri nas stvari pač ne morejo funkcionirat, če ti inšpektor ne stoji za vratom in nadzira vsak gib. izigravanje zakona je postalo nacionalni šport, ki se niti sankcionira ne več (hrvati iveku vsaj sodijo..).

kot je že jullia rekla, da slovenci poznamo samo svoje pravice, ne zavedamo se pa svojih dolžnosti. in dokler bo tako, nobena reforma ne bo uspešna.

*mala* napisal/-a:kar si pa lahko posameznik pripiše sebi.

vsak lahko sebi pripiše krivdo za 99% stvari, ki se mu zgodijo na kateremkoli področju v življenju. ampak tako gledišče pri trenutni problematiki te debate ne prinaša rešitve (razen morda tebi, ki si, predvidevam na ton izjave, dobro izbrala).
Vsak raj ima svojo kačo.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a *SunFlower* »

*mala* napisal/-a:In ravno študentje bodo podrli zakon o Malem delu in potem zopet krivili državo, ko bodo študentje delali njihova dela :D

Delovna mesta so, samo pač ne veliko za določene stroke/diplome, kar si pa lahko posameznik pripiše sebi.

Ja, študentje ga bodo podprli, pa ne zato, ker bi dejansko razmislili o problematiki, ampak ker je ŠOS sprožil ogromno propagandno akcijo, ker mu je v interesu, da se zakona ne sprejme. Država, ki ji je v interesu, da se zakon sprejme, ni pa naredila nič.

Pa ne, delovnih mest ni. Za te tvoje 'določene stroke' jih ni praktično nič, za ljudi z vezami in diplomante nekaterih naravoslovnih stvari jih je pa malo več. Smo pa daleč od tega, da bi po diplomi večina mladih točno vedela, kje se lahko zaposli oz. dobila svoji izobrazbi primerno službo v kratkem času.

Kot je rekla s0nckic4, problem imamo, in verjamem, da bi tudi država najraje rekla 'vsak je sam kriv' in si oprala roke.
Pa zdaj že res ne vem več, a te res tako malo briga za vse druge, a nas samo hodiš sem malo špikat ... :P

Sarissima napisal/-a:Rešitve so:
a) podaljšanje delovne dobe (kar si skritizirala)

Samo zaradi ironične situacije, da so starejši zaposleni, pa nočejo biti več, mlajši bi pa radi bili, pa ne morejo biti. Sicer se dobro zavedam, da je prebivalstvo Slovenije v veliki meri staro oz. se še vedno stara, me pa zanima, kaj bi se zgodilo, če bi situacijo poskušali reševati drugače. Mislim, da bi tudi ljudje lažje sprejeli, da morajo več delati do pokoja, če bi na trgu dela vladala večja stabilnost.

Rollin #2 napisal/-a:sem nekako za to da ima čimveč ljudi čimvišjo izobrazbo - tisti ki želijo potem pa naj delajo kar jim rata. če nardiš faks pa magari samo glih za toliko da greš komaj skozi znaš vseeno več kot če greš samo še na poklicno

Saj ti veš, da ljudje raje zaposlijo delavca z nižjo izobrazbo, ker jih stane manj denarja? :gruebel: Pa da ne obstajajo faksi za vse? Pa da ne naredijo vsi faksa, lahko bi pa naredili poklicno?
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
Dorotheia
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: Na poti k sanjam...

Neprebrana objava Napisal/-a Dorotheia »

Sama sem pomoje v življenju en izpit preplonkala, pa še to sem imela tako slabo vest, pa sram me je bilo. Vedno sem izobrazbi dajala veliko vrednost, a ne mislim izobrazbi v smislu samo naziva, temveč dejanskemu znanju. Je pa res da je 80% sošolcev plonkalo in so si z manj truda pridobili isti ali celo boljši rezultat na koncu. Ma me ne gane sedaj več, ker vem, da sem si s tem sama sebi naredila uslugo. Delodajalci dandanes (vsaj kar imam sama izkušnje) hitro vidijo kdo blefira in kdo ne.

Hmm, pa še nekaj bi samo še dodala k tistemu, ko je nekdo omenil, da pač denarja za pokojnine primanjkuje, zato ker je več upokojencev kot pa mladih, ki bi bili redno zaposleni oz. nekaj v to smer in da samo možnost, da podaljšamo delovno dobo, prinese dovolj denarja za pokonjine, da se nam ne podere ta sistem. No...sicer je nekaj na tem, a sama mislim, da obstaja še veliko drugih lažjih poti do tega. Npr. kaj ko bi se naši vodilni na politični sceni odpovedali kaki zadevi...vsi ti službeni avtomobili, ki morajo biti seveda najboljši, pa razna letala, ladje, itd. Če bi vsaj del tistega denarja, ki pripomore k njihovem luksuznem življenju namenili za kake take zadeve, bi bilo že lažje in manj stiskanja. Denarja imajo kot dreka, pa si še kosila ne morejo plačevati po normalni ceni in imajo celo cenejše kot študentje - haloo. A res samo mene motijo ta dejstva? Socialna država, ja.
...vedno si prvi prinesel mi sonce in jutro z okusom poljuba...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *mala* »

*SunFlower*- od kje boš pa dobila več delovnih mest? A zato, ker 1000 študentov letno diplomira na ekonomski fakulteti, moramo odpret 1000 delovnih mest za njih? (EF je le primer, da se ne bo kdo vtaknil) Kje? Kako? Kakšna?

In če se ljudi da prej v pokoj, kdo bo plačeval njihove pokojnine? Si ti pripravljena večji delež svoje plače namenit njim? Dvomim....
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

*mala* napisal/-a:*SunFlower*- od kje boš pa dobila več delovnih mest? A zato, ker 1000 študentov letno diplomira na ekonomski fakulteti, moramo odpret 1000 delovnih mest za njih? (EF je le primer, da se ne bo kdo vtaknil) Kje? Kako? Kakšna?

In če se ljudi da prej v pokoj, kdo bo plačeval njihove pokojnine? Si ti pripravljena večji delež svoje plače namenit njim? Dvomim....

Sem o tem že govorila v prejšnjih postih (pa ne samo jaz, tudi vsi ostali, le preberi si zadnjih nekaj strani, ko smo govorili o študentskem delu in osveščanju mladih o alternativah glede izobrazbe). Saj državi ni treba pričarati novega delovnega mesta za vsakega diplomanta.

Sicer pa nikjer nisem rekla, da bi se morali ljudje prej upokojevati :gruebel:

Pa še to: niti slučajno ne diplomira 1000 študentov na EF vsako leto. Malo si poglej statistiko. Je pa možno, da se jih toliko vpiše vsako leto, kar je tudi del problema.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Res sem na pamet govorila za EF. No, dejanski podatki za leto 2009:
Na EF je diplomiralo diplomira 620 študentov :)
Na FDV 461,
Na FU 152
Pa še kar nekaj je takih....
Vir: KLIK

Problem je, da je težko dijake prisiliti v ostale SŠ, isto študente. Bi bilo fajn, ampak ne vem kako bi se to izvedlo? Ne vem če bo samo osveščanje delovalo. Kakor se spomnim je ministrstvo par let nazaj imelo "akcijo", da bi se več dijakov vpisalo v naravoslovne fakse (smo mel še obisk ministra in neka predavanja), ampak ni čisto nič pomagalo...
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a ..Evelyn.. »

Seveda to nič ni pomagalo. Pa ne moreš prisilit osnovnošolca, da naj se vpiše na kako srednjo ali poklicno šolo, če si tega ne želi.. In če hoče nadaljevat s študijem kasneje mu tud ne moreš vbit v glavo "ej službe ne boš meu", če ga študij res zanima.. Res je, da je takih, ki jih študij dejansko ne zanima in vseeno študirajo ogromno, ampak tud ne moreš nič pri tem, če imajo možnost in če jo hočjo izkoristit jo bojo. Sicer pa jz osebno mislm, da je res problem prevelikega vpisa premalo zahtevano število točk..
It was forever..but it didnt last long..
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Več osveščanja mladih o dejanski situaciji na trgu dela, pa otrest se mindeta, da je nizka izobrazba = slaba izobrazba = slabo delo = slab zaslužek. Kot sem že omenila, nas praktično niso izobraževali o možnostih za vpis na srednje šole, razen če smo se sami pozanimali. Če bi nam pa še povedali, da lahko kot dobra kozmetičarka zaslužiš več kot profesorica v osnovni šoli, bi pa po mojem kar nekaj ljudi dvakrat premislilo. Dobro bi bilo pa tudi, da se v gimnazijah malo gleda učence, in se jih, če zdelujejo z muko, informira o drugih možnostih - pač, da se jih malo povpraša, kaj bi v življenju radi bili, kaj jih zanima, kateri predmeti jim grejo, in se jim potem pove, da lahko isto stvar dosežejo tudi prek strojne in ne nujno splošne gimnazije.
Ampak seveda, za kaj takega bi spet morali uvajat določene spremembe, npr. ne več financirati srednjih šol na tak način, da vsak dijak šteje.

Pa tu se ne gre za siljenje ljudi, da delajo nekaj, kar nočejo, ampak samo za to, da se ljudi že zgodaj usmeri v nekaj, kar jih morda bolj zanima in kjer bodo lahko produktivni, ne pa da se mukoma prebijejo skozi gimnazijo, kjer jih ne zanima praktično nič, in potem vlečejo nek x faks, samo da bodo imeli diplomo.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

^^ A bi ti postala kozmetičarka, če bi vedela da lahko več zaslužiš? Js nebi :D Sej v bistvu še vedno lahko :D
Sicer pa šole čisto dovolj obveščajo, malce more pa tudi na ramenih starših in šolarjev ostat, da se pozanimajo. A mora bit res vse na pladnjih prinešeno? Drugače država kriva, ker nam ne prinese k riti?

..Evelyn..- se strinjam. Plus zvišat raven vseh srednjih šol in obeh matur.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objava Napisal/-a s0nckic4 »

tudi meni se zdi ta rešitev dobra.

čeprav po drugi strani, močno dvomim, da je v praksi možno tak zakon spravit skozi ves zakonodajni postopek. podobno bi bilo, kot je zdaj to z malim delom, čeprav tam bi imeli veliko večjo populacijo, ki bi protestirala.

malo za šalo, malo za res: foter mi je, na moje vprašanje, kaj se lahko naredi, da se trenutne težave države rešijo rekel: ko pride do potrebe po tako nujnih spremembah na slabše za ljudi, je karkoli v demokraciji zelo težko naredit. potrebno bi bilo ljudstvu za nekaj let odvzeti možnost odločanja o reformah.
Zadnjič spremenil s0nckic4, dne 23. Jan. 2011 14:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak raj ima svojo kačo.
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica

Vau, *mala*, če bi ti vodila državo, bi ta kaj hitro propadla ... spomni se, da je državi visoka stopnja zaposlenosti v velikem interesu, pa premisli še enkrat o 'prinašanju k riti'. Zakaj država osvešča voznike o slabem vplivu alkohola na njihove vozne sposobnosti, zakaj jih ne pusti, da se pobijejo na cesti? A je tudi to zate 'prinašanje k riti'?

Pa da ne boš mislila, sama sem resno premišljevala, da bi, če mi spodleti glede zaposlitve, vpisala kozmetično ali frizersko. Raje sem kozmetičarka, kot pa brezposelna.
Every rose has its thorn
Odgovori