Vpliv Covid19 na vsakdanje življenje

Klepetalnica, info, humor in ogromno drugih zanimivih reči...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 277
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 15. Okt. 2020 23:56

haley napisal/-a:Jaz prov ne morem verjet kako je sploh smiseln ukrep nošenja mask na prostem?!? Nekako še razumem v centru mesta, pred trgovskimi centri... samo da jo pa moraš nosit na podeželju, ko greš sam na travnik,v gozd in okoli tebe nobenega je pa pomoje skregano z vsako logiko?!? :mad: :nein:


Treba je preveriti/prebrati ukrep, mogoče nas bo mayaeb razsvetlila, meni se tokrat še ni dalo brati :)

Ali maska (sploh) pomaga in pod kakšnimi pogoji bi bilo treba narediti neko znanstveno nevtralno raziskavo.

Ogromno ljudem, ki jih poznam, se po prtljažnikih valjajo fuj maske še od prvega vala korone (in jo uporabijo, ko rabijo biti "compliant"). Naj mi kdo razloži kako taka maska ščiti pred čimerkoli sploh.

Ljudje maske uporabljajo/-mo varno približno toliko kot se držijo ukrepov. Zato pa imamo zdaj drugi val, ko so se izpolnili neki drugi pogoji. Nižja temperatura npr.

Verjetno je povečano druženje med dijaki tudi nekaj prispevalo k širjenju virusa. Drugi prispevek je pa bil javni prevoz. Ampak tega pa zdaj noben ne bo ukinil niti pod razno. Jaz na trolo nisem šel od začetka korone.

Če že govorimo o lahkem širjenju virusa in aerosolu. Bil sem v klubu malenkost preden so (mi) zaprli lokale. Ni bilo tako natrpano kot ponavadi, pa vendar nas je bilo veliko. Po vsej logiki in zdravi pameti bi od tam moral zboleti. Pa nisem.
Ja, tudi sam sebi lahko očitam, da sem bil takrat neodgovoren. Nosim pa skoraj od začetka s sabo mobitel z aplikacijo in aplikacija zaenkrat ni pokazala še nič.

Druga stvar je, da sem redno hodil v fitnes, je ful dobro vplivalo na moje gibalne sposobnosti (mi je sramotno priznati, ampak prej sem občasno šepal, in masaže pri temu niso pomagale; sedaj teh problemov več nimam :) ), pa tudi na moč, pa verjamem, da tudi na zdravje. Ne vem, da bi kdo med nami tam zbolel. Po vsej zdravi pameti telesna in športna aktivnost krepi tako telo kot duha. In jebeš virus, ki hoče to negirati.

Torej stvari mi niso več logične niti najmanj.

Morda lahko rečem, da morda pri sebi sumim, da sem ta virus imel že v začetku leta. Sem bil prehlajen kot običajno z bolečim grlom, neki sem kašljal ful, in recovery time je bil bistveno daljši kot običajno. Ponavadi pridem k sebi v manj kot tednu dni, tam pa so se mi simptomi vlekli 3 tedne. Hodil sem v službo normalno.

Vem, da je februarja med zimskimi počitnicami bila ful močna gripa, ful otrok je bilo doma, je bilo še v medijih. Ampak vse smo pozabili. Če bi imeli opravka s tako nevarnim virusom oz. z nečim kar se najmanj hitro širi, bi bilo vse to smiselno, kar pišem.

Tako da mi ni jasno s katerimi "cesarjevimi novimi oblačili" imamo opravka od marca naprej. In bom poudarjal dokler ne bo nekega jasnega odgovora. Oz. dokler sam sebi ne bom našel neke zdravorazumske razlage.
mayaeb
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 146
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 16. Okt. 2020 0:03

Te navadne maske nas uporabnike ne ščitijo, z njimi mi ščitimo druge pred našo slino. Že med govorjenjem pljuvamo mini delce, po domače pljuvalniki so. Ne zadržijo vsega, nekaj pa.

Kužni smo namreč že pred pojavom simptommov.
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3925
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 16. Okt. 2020 0:48

zaščita maske je odvisna od tega kako prepustna je oz. kateri material je, potem pa od tega koliko slojev ima. navadna kirurška maska res da ne zadrži samega virusa ker je preveč prepustna, zadrži pa lahko kapljice, v katerih je virus.

če maske (pravilno) nosita oba človeka, ki sta v stiku, pa je med njima 2m razdalje in sta v odprtem prostoru kratek čas, je verjetnost okužbe skoraj nična. se pa povečuje verjetnost potem glede na faktorje kot so čas stika, razdalja, stopnja prezračenosti prostora in seveda če nekdo/oba ne nosita maske (na ustrezen način).

odvisno je tudi kako potem ravnaš z masko - po uporabi prijemaš samo za elastiko, ne celega zunanjega dela, daš nekam na varno si razkužiš in umiješ roke. jaz svoje maske dam na balkon in so tam nekaj dni, če se le da na sonce (uv žarki naj bi hitro uničili virus), potem jih pa spet uporabim in skozi čas operem (kadar se pač nabere za en stroj pri 60° ker mi je samo za par mask škoda stroj laufat :P )
hej norci :)
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4862
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 16. Okt. 2020 11:10

mmm napisal/-a:Ali maska (sploh) pomaga in pod kakšnimi pogoji bi bilo treba narediti neko znanstveno nevtralno raziskavo.

Ogromno ljudem, ki jih poznam, se po prtljažnikih valjajo fuj maske še od prvega vala korone (in jo uporabijo, ko rabijo biti "compliant"). Naj mi kdo razloži kako taka maska ščiti pred čimerkoli sploh.Se strinjam. :zustimm:
Večina sploh ne da delat z maskami, jih valjajo po torbicah, žepih, imajo po več mesecev isto... In ko jim rečeš, da je to treba redno menjat te samo čudno gledajo, da jo imajo samo za v trgovino in da jim je za tja dobra tudi več mesecev stara maska.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4638
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 19. Okt. 2020 13:19

Samo še ena pripomba glede mask, sodelavec se je ravno vrnil iz izobraževanja v Nemčiji in tam jih menda se veliko bolj strogo nosijo kot pri nas, tudi ljudje v pisarnah, sodelavci..
Pa ima Nem. nižjo gostoto covida, kot jo imamo mi, tudi eno nižjih izmed EU držav menda..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mayaeb
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 146
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 19. Okt. 2020 15:00

Povsod se bolj držijo ukrepov kot v Slo.kjer smo vsi pametni in povsod vidimo le zarote.

Očitno se tujci zavedajo, da maske preprečijo "pljuvanje" naokrog. Mi smo bolj pametni pa tega ne rabimo.

Dejansko par evrov za škatlo 50ih mask ni nič, na dan na enega zaposlenega manj kot pol evra oz.še pol manj. Če pa nekdo zboli in okuži še druge lahko vse obstoji, ostaneš brez strank...bolniške...precej precej dražje na dolgi rok.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4638
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 19. Okt. 2020 15:23

Saj drugače tudi država plačuje podjetjem nekakšno subvencijo v vrednosti 1000e za nabavo opreme, mask, razkužil in podobnega..

Verjetno se splača vsaj pri nekje srednje velikih podjetjih.. Sicer pa itak niso toliko drage te potrebščine, da bi toliksno vsoto zapravil..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2061
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 19. Okt. 2020 16:47

AmPAk NaGobCNike NOsijO OvcE :freak: :protest:

V Aziji, predvsem vzhodni, se maske ze leta in leta nosijo. Ali ker bolani nocejo sirit svojih virusov ali pa zaradi onesnazenosti. Pri nas smo imeli prejsnjo zimo katastrofalni zrak, ze na skodljivi ravni. Maske so ze par mesecev pred kovidom sle za med.
Ampak ja.
Prosim, dajte jeb**o masko na obraz, da bojo lahko moji starsi svojega vnuka spoznali preden zacne v solo hodit :rolleyes:

Edit: why can't I say fork?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4638
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 19. Okt. 2020 17:51

Ja saj zdaj so tudi kazni, če je ne nosiš na prostem, se mi zdi, da je 400e za vse kršitve. In policijska ura je. :D

V bistvu jaz nikoli nisem bila pozno zunaj sploh zadnji čas, vsaj od septembra naprej čez teden ne, ker nisem imela časa, pa čez vikend tudi mislim da Nikol ne, tako da mi sploh ni razlike :D. Pa itak so bli razni dogodki tako že zadnji čas odpovedani..

No ta zadeva z regijami mi je še najmanj všeč, čeprav saj najbrž bi dobila, če bi rekla za kakšno potrdilo. Pri nas mislim, da bodo trgali oljke ta vikend. :? Ne bom mogla sodelovat pri tem, če si ne uredim kakšnega potrdila ali pač grem..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3144
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 20. Okt. 2020 10:31

Glede na pogovor, ki sem ga ravno zaključila s svojo sestro in njene trditve, da “če se družiš zunaj itak ne moreš zboleti”, ni čudno da smo tam kjer smo... :rolleyes: :mad: :tot: :evil:

Ampak ja, če se mene vpraša lahko pri nas spet celo državo zaprejo, pa bodo ljudje še vedno kršili pravila.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4638
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 20. Okt. 2020 10:45

Pri nas na delu je pa tudi en manjši spekter pogledov na covid. Ampak vsi se držimo pravil in nobeden ne misli, da covida ni. Je pa od tega, da nekdo misli, da virus ni tako nevaren in se bomo itak vsi prekuzili Oz bi se morali, do tega, da kdo jemlje virus zelo resno in v pisarni prostovoljno nosi masko (kljub večjim razdalja od 2m med nami) . Nekateri tudi striktno od parkirišča do delovnega mesta tistih par m z masko, čeprav nikogar ni okrog, eni ne..

Včeraj sem ravno samo iz avta prišla in me je en sodelavec, ki je istočasno prišel, že opozoril, da si moram masko dat za tistih par m, ki jih bom naredila..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mayaeb
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 146
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 20. Okt. 2020 14:42

mmm
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 277
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 20. Okt. 2020 16:54

hayley, pred časom te je zanimalo kaj je narobe z ljudmi, ki verjamemo v teorije zarote glede Corona virusa.

Na Facebook strani Iris Mulej imaš eno objavo vezano na maske, bom kar citiral:
Se strinjam Alja !!! In dokazano je, da se ljudje z masko na obrazu manj upirajo, so bolj vodljivi in če pride do fizičnega napada, so fizično manj sposobni braniti se! Psihološki, nezavedni vpliv maske na naše možgane...
https://www.facebook.com/iris.mulej.official
(19.10., 14:01)

Za razliko od mene gre za žensko, mamico, bivšo misico, članico društva Mensa (torej IQ najmanj nad 132). Nevem, pomanjkanja čustvene inteligence ali pa kakih socialnih veščin ji pa tudi ne moremo očitati. :)

Seveda je fasala takoj negativno publiciteto (od tam sem tudi poiskal njen prispevek):
https://nova24tv.si/slovenija/smo-na-to ... -za-norce/

Hočem povedati, da stališče posameznika do nekega vprašanja, nima nujno neke korelacije s tem kako je ta posameznik psihološko ali inteligenčno razvit.

Karsetiče IQ je verjetno tako, da bolj si pameten, prej boš videl en kup napak v ukrepih, ki jih vleče "znanost" s pomočjo "države".

Seveda tisti akademiki, ki javno zagovarjajo neka stališča, so pa dostikrat družbeno in politično na koncu tudi finančno motivirani. Npr. da so člani določenih "secret society" (za Slovenijo mislim kake Lions, Rotary...), ki so jih omrežila z namenom, da delajo zanje, v zameno pa dobivajo posle/funkcije v podjetjih. Goli IQ sam po sebi vidi veliko napak in zelo nedosledno zgodbo s tem virusom. Seveda pa hočejo v medije lansirat "pametne strokovnjake", ki hočejo ljudi prepričati, da je vse prav.

_patchouli_, pa naj nekdo že da znanstveno korekten članek kako nam maska koristi. :) Pa jaz sem za to, da si vsi nadenemo gor neke učinkovite maske, v katerih se bo dalo dihati, in ki nas bodo na koncu še varovale pred okužbo. Smo leta 2020, a je tako težko eno učinkovito masko izdelat?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4638
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 20. Okt. 2020 17:03

Raje ne bom preveč odgovarjala, ker bi samo negativno pisala.. ni sploh na nivoju za komentirat.
1. Ne spremljam misic, malo predsodka, ja..
2. Po moje se z IQji bolj ukvarjajo ljudje, ki bi radi bili pametni, kot tisti, ki so..

Rotary, da je secret society? Sem imela bivšega in njegove prijatelje, ki je bil tam, ter v rotaractu, pa sem ini zdelo to nek secret society..
Zadnjič spremenil hayley, dne 20. Okt. 2020 17:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mayaeb
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 146
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 20. Okt. 2020 17:07

Tudi IQ in splošna razgledanost ne gresta z roko v roki. Recimo, da omenjeno osebo poznam in trditev kar velja za ta primer :rolleyes:

Vrni se na Splošno

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov