Nevarnost psov

Vse o politiki od svetovne do domače
Odgovori

Kaj po vašem mnenju narediti z psi, ki so že nekoga napadli?

Uspavanje
40
49%
Prevzgoja
21
26%
Vedno ga na vrvici držat
17
21%
Ne vem
3
4%

Skupaj glasov: 81

Uporabniški avatar
little bee
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a little bee »

jst bi tud rekla, da je več al mn vse odvisno od gospodarja. pes sam po sebi ni agresiven, ampak odvisno je predvsem to, kako ga ti vzgajaš. važno je, da mu pokažeš kdo je gospodar. pa pomembno je tud to, da ma pes enga pravga gospodarja, ne tko k je pr enih naših sosedih, k se lahko vsi na njega derejo pa ne vem kaj še, pa čist nobenga ne bo ubogal.

kaj pa nardit s psi, k so koga napadl...mislm, da je tle najbolj primerna (čeprau mal kruta) usmrtitev. moje mnenje je, da se tazga psa težko prevzgoji. pa tle govorim za take primere, k je pes nekega zlo grdo napadu, ne pa o primerih, k je nekoga sam mal uščipnil.
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: mb

Neprebrana objava Napisal/-a satan28 »

Belina, najprej vprašanje, kje živiš?
V Ameriki, od koder je ta statistika ugrizov, kjer veljajo ti psi za nevarne, v nekaterih državah pa so prepovedani, kjer je psov za več kot prebivalcev v Sloveniji? In ta "dejstva" navajaš po statistiki stari 10 let??!!!

No nazaj v Slovenijo!!

1.V sloveniji NIMAMO NEVARNIH PASEM!!!
Po zakonu imamo nevarne pse, ki so:
Zakon io zaščiti živali uradni list RS ( 14/oz z dne 16.2.2007)
po 23 členu:
" Nevaren pes je, ki je ugriznil človeka oziroma žival.Za nevarne pse se ne štejejo:
-službeni polocijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
-psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali ograjeno zemljišče, ki je navhodu označen z opozorilnim znakom."

2. V Sloveniji mora biti pes na javnih površinah na povodcu, kar govori 11. člen, nevaren pes pa po 12 členu:" Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov:
- da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom
- da so zaprti v pesjaku ali objektu,
- da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom."

Torej?
Pa še: http://www.vecer.si/vecer2003/sredina/c ... 1202764926

Članek je iz leta 2005, govori o pasjih ugrizih v Sloveniji-točneje na Štajerskem, za leto 2004, imeli so 100 pregledov zaradi ugrizov psov!, prednjačijo nemški ovčarji, tudi rotweilerji so omenjeni bulterijerjev pa nikjer, oz. sploh ni omenjenih ugrizov pitbulov!!!

Tako, da preden spet širiš paniko, se prepričaj vsaj za državo kjer živiš, ok?

Bom poiskala statistiko za celo Slovenijo!
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Zvoncica »

Samo malo bi prekomentirala razvrstitev nevarnih pasem :)

Presenečena sem, da je v drugi kategoriji potencialno nevarnih pasem toliko ovčarskih psov (sploh kraški ovčar, kuvaš, briard). Ti psi imajo močan nagon za zagotavljanje varnosti in nizek tolerančni prag (Komondor, Šarplaninec SPLOH-sem brala, da se šarplanincev ne sme sploh šolati z markerjem, ker so že po naravi tako ostri psi), samo to zdaj ne more biti razlog, da je kar cela pasma označena za potencialno nevarno. Gre za značajske lastnosti pasme, ki niso znane po tem, da se jim kar "strga", ampak so to pogumni psi, znano pa je, da ponavadi napadejo plahi, ker se počutijo ogrožene.

Prej bi rekla, da so lahko problematični "nemški ovčarji" recimo, ker so bili nekaj let nazaj izjemno popularni, vzrejalo se jih je kot čistokrvne nerodovniške pse, kar seveda močno poslabša kvaliteto teh psov, pojavlja se strahopetnost, agresija (rodovniški psi imajo za pogoj opravljene določene izpite, načrtno se vzpodbuja prenos dobrih lastnosti iz roda v rod, itd).

Sicer je pa vse odvisno od psov samih... bila sem zraven, ko so trije šarplaninci, namenjeni za varovanje objekta, ušli iz ograde, in dali "lekcijo" nekomu, ki jih je hodil dražit... človek ni imel niti praske, so samo pritekli, skočili na človeka in malo renčali okrog, zgledalo je pa kot napad. Človek se je seveda ustrašil, ampak sem prepričana, da bi trije ogromni šarplaninci lahko naredili ogromno škode, če bi hoteli... šlo jim je samo zato, da so ga malo prestrašili, ker jim je hodil nagajat, meni, ki imam ful rada pse, je zgledalo celo tako, kot da se zabavajo zraven... No, hotela sem povedat to, da ni kriva pasma, če je par psov psihopatskih. Velika večina teh psov iz nevarnih pasem je dobrih psov, ki dobro vejo, kaj je prav in kaj narobe. In zdi se mi krivično potem to posplošiti kar na celo pasmo. Pomoje je procentualno še več ljudi psihopatov, kot pa psov v nevarnih pasmah :D

Aja še ena zgodba... ko sem hodila k babici na vikend, je imel nekdo tam bulterierja. Par let je bil pes vedno spuščen, če sem kaj hodila naokrog, je bil ves srečen, če je šel z mano, ful scrkljan pes pa vse, pol sem pa izvedela, da je nekoga napadel, pa so ga dali ustreliti :(

Aja pa še to: očitno je razlika med "nevaren" in "agresiven" samo v velikosti psa... ker so po mojih izkušnjah veliko bolj agresivni majhni psi, ampak ker ne naredijo skoraj nič škode, se z njimi noben ne ukvarja
kai
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a kai »

Js se vseh psov bojim in so mi potemtakem vsi nevarni. Kaj cs. :)
bounce around kai like bunniez
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: gozd

Neprebrana objava Napisal/-a the big red machine »

1.V sloveniji NIMAMO NEVARNIH PASEM!!!

1.april je že zdavnaj mimo....

Sicer pa te napadalne pasme bi blo treba prepovedati pa bi bil mir. Že tako ali tako se dogaja vedno več napadov s strani teh krvoločnih psov,poleg tega pa se ni čuditi da se to dogaja saj je veliko lastnikov raznih pit-bullov,bullterierjev,...in ostalih napadalnih pasem takih frajerčkov ki imajo psa samo zato da se pokažejo ali pa takih ki pse pušajo spuščene in sploh ne vedo kaj ti delajo.In potem se zgodi da te zverine napadajo ljudi in jih resno poškodujejo.
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka

^^ o.k. bom napisala, da bodo tudi tisti, ki preberejo samo na pol razumeli:
V Sloveniji nimamo nevarnih pasem-po zakonu ampak samo nevarne pse!!!
Če me že citiraš, imej vsaj pol toliko pameti, pa preberi post do konca!
V linku, ki sem ga priložila, pa boš videl koliko je bilo ugrizov psov tipa bull v Sloveniji-na Štajerskem v letu 2004! NIČ!!!

Aja še ena tvoja cvetka Belina! Staffordi pa res niso napadalni, niti ne čakajo, da bi se stepli... Pa kje jih pobiraš??!!
Stafford je ena veja pitbula! Njih so vzgajali, načrtno parili zaradi razstav, izgleda!Pitbulle so prvotno uporabljali za zaščito otrok, ki so delali v rudnikih pred podganami. Kasneje žal za pasje borbe...
Posledica tega je, da danes pasma stafford je priznana pri FCI, pitbull pa ne!

Razen pri ADBI IN UKC!
[i]Dajte se prosim informirat o pasmah, ki jih blatite, ker s svojimi nesmisli resnično ne pripomorete k boljši osveščenosti pri ljudeh![/i] : :roll:
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

itak, da vsak brani svojega, ampak resnično nočem, da se v Sloveniji zgodi kaj od tega ...

Rotvajlerja ubila otroka
Psi raztrgali žensko
Psi napadli v skupini (to so ti mešanci, ki jih omenjajo v članku)
V Angliji rotvajlerja raztrgala 5-mesečnega otroka
Pitbull
Pitbull
Pitbull ubil otroka

po drugi strani, da ne bodo krivi samo pitbulli in rotvajlerji ...
nemški ovčar

vem, da je tudi nek družinski pes, se mi zdi, da zelo miroljubne pasem, lani na Nizozemskem raztrgal otroka zaradi ljubosumnosti ;) ... tudi na hrvaškem mešanec med rotvajlerjem in še nečem ... pa je bil pes baje živa igrača, ampak ga je otrok zadel v bolečo rano in ga je napadel ...

pa NOBEN ni rekel, da bodo vaši psi koga napadli ... enostavno vse pse na vrvice pa nagobčnik gor, pa se ne bomo pogovarjali o nevarnih psih ali pasmah ;) in noben pes ni tako nedolžen kot izgleda ... naj vas pasma ne premami ;)
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica

Ma z eno obsedenko pa se že ne mislim kregat,ta tvoj živalski aktivizem že pošteno najeda :roll: .Očitno so samo zate te krvoločne pasme v resnici neki miroljubni angelčki.Sej se vidi in prebere veliko zgodb povezanih z napadi teh pasem (potem pa se najdejo bedaki ki po tv razlagajo npr.kako so pitbulla manj napadalni od kokeršpanjela...itd :x )
Sicer pa kar se mene tiče,če bi kak pes napadel koga izmed mojih bližnjih,ali pa kakega otroka vpričo mene, ga lastnoročno ubijem.Pa tudi lastnik bi dobil svoje.
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka

^^ Nimam pojma, zakaj bereš poste neke obsedenke??!!
Mogoče, če bi se malo bolj informiral, bi vedel o čem govorim...

Očitno niso samo zame nedolžni angelčki, ker imam ker nekaj znancev, ki imajo takšne pasme, vsi so uspešni ljudje, z družinami, psi pa imajo prav vsi opravljene pasje šole, izpite kot so A in B-BH,...
In ker si očitno dokazal, da nimaš pojma kaj sploh so nevarni psi, mislim, da nisi kompetenten, da sploh komentiraš o njih.

Kretenizma, ki veje iz tvoje zadnje izjave, pa sploh ne bom komentirala :roll: in če so že tako oh in sploh nevarni, ne vem, kako bi se sploh spravil na takega psa??!!
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a krfjolca »

the big red machine napisal/-a:Ma z eno obsedenko pa se že ne mislim kregat,ta tvoj živalski aktivizem že pošteno najeda :roll: .Očitno so samo zate te krvoločne pasme v resnici neki miroljubni angelčki.Sej se vidi in prebere veliko zgodb povezanih z napadi teh pasem (potem pa se najdejo bedaki ki po tv razlagajo npr.kako so pitbulla manj napadalni od kokeršpanjela...itd :x )
Sicer pa kar se mene tiče,če bi kak pes napadel koga izmed mojih bližnjih,ali pa kakega otroka vpričo mene, ga lastnoročno ubijem.Pa tudi lastnik bi dobil svoje.

Mislim, da veliko bolj najeda nepoučenost "aktivistov" tvoje sorte. Če prebereš v Lady ali kje drugje "zgodbe povezane z napadi teh pasem", še ne pomeni, da je statistika res taka. Kdo bo pa dal na naslovnico zgodbo o kokeršpanjelu, ki je ugriznil lastnico? Zgodbe o pittbulih pa pograbi vsak cajtng. Tudi zlati prinašalec je lahko nevaren, vendar zgodbe o njegovem napadu ne bo nihče objavil, ker se KRVOLOČNI PITBULLI BOLJE PRODAJAJO. Mimogrede pa 90% populacije sploh ne loči APBTja od Bullterierja ali pa mešanca z malo večjo glavo ...

Razlika je v tem, da zobje nevarnih "pasem" (če že hočeš) povzročijo več škode kot čivavini zobje, kar pa ne pomeni, da so bolj napadalni. Kar pojdi enkrat skozi Tivoli pa si naredi eno mini statistiko, kateri psi te bodo bolj oblajali in obrenčali - moja izkušnja je, da so prav razne čivave in kokri bolj zoprni in živčni. Osebno name še ni zarenčal noben velik pes (ponavadi jih en *** briga, kdo gre mimo), vsakodnevno pa naletim na kako malo mrcino, ki se nekaj buni.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a Zvoncica »

Evo tole je en zanimiv članek: http://www.cdc.gov/ncipc/duip/dogbreeds.pdf in ja ve,, da so podatki stari, ampak tole sem na hitro našla ;)

Notri je tabela, katere pasme so napadle največ ljudi in povzročile največ smrtnih žrtev. Spet so podatki absolutni, veliko več bi nam povedalo če bi razdelili pasme po procentih, torej bi zraven še navedli, koliko je pasma razširjena. Ker je seveda logično, da pasme, ki so bolj pogoste, zagrešijo več napadov, pa iz tega ne moremo sklepati, da je pasma na splošno bolj nevarna.

Na četrtem in petem mestu husky in malamut, ki jih nihče ne omenja. Se strinjam, to so psi, ki jih je treba šolati zelo dosledno in ne poznam nobenega huskyja, ki bi se ga lastnik upal spustiti.

In labradorec prepričljivo pred buldogi, bulmastifi, mastifi in bokserji.

Ovčarskih psov, razen nemškega ovčarja v zgornji polovici tabele ni,

In, največja šala tabele, višavski terier (West Highland Terrier), odgovoren za eno smrt :D
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objava Napisal/-a Aloha »

Husky pa malamut sta kr opasna ja, saj za drucga vem iz lastnih izkušn ... Enkrat je oklou našga kužata, drugič pa "samo" napadu. :? In tut en kolega ga ma pa je sam reku, da ti psi niso lih "buci-buc" varianta in je meu že probleme s svojim, čeprou ga je uzgaju dost striktno in "na hard".

Poznam pa staforda, k je najbl kjut možn, migne ne, k gre kšn ps mim, pogled ma pa tak, da ti kr toplo pr srčku rata :) Res je cukr, pa se folk še vedno zdira in komentira, poznajo pasmo, ne poznajo pa psa. Brez veze.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

ja no, vidimo kateri psi so med bolj napadalnimi ...
ampak saj so to že rekli v prejšnjih temah, da je odvisno samo od vzgoje ...

pa vedet je treba, da imajo psi drugačne ugrize ... nej me prosim dekleta popravijo, če ga bom preveč mem butnila, ker ne vem, ampak da se enim psom zaskoči čeljust, ko ugriznejo, zato ne morejo spustiti žrtve ... in da so ravno buldogi taki ... ne vem pa ... in v tem primeru je zato lahko manj žrtev smrtnih, ampak imaš več napadov.
in glede haskijev ... to sem tudi že 1x povedala, da je naš Roni (samojed) bil do tujcev zelo naostren. Do določenih. Ko je nekdo verbalno obračunaval z mojo babi, se je zaganjal vanj, renčal in če bi ga spustili, bi ga raztrgal. Ker pes varuje svojega lastnika.
Šarplaninci so pa baje najbolj krvoločni od vseh. Družinski prijatelj ga je moral usmrtiti s puško z varne razdalje, ker nihče ni mogel več do njega, ker se je psu snelo. Enostavno se mu je zmešalo
mi smo hoteli kupit tornjaka, ki je pa nekaj podobnega šarplanincu. To so lahko resnično nevarni psi. Lahko so pa kot igrače. Odvisno od vzgoje
Zdej si pa predstavljate, da nekaj, kar ima plečne višin 70cm, 70kg skoči nate. Kot bi te človek naskoču :lach: ...

lepi nasveti za šarplaninca na http://www.mojpes.net, ki dokazujejo, da je pes izredno nevaren, če ni v pravih rokah:
    - Psa ne priporočamo začetnikom, ampak izkušenim lastnikom, ki so karakterno močni in tako lahko nadvladajo tega zelo dominantnega psa.
    - Ob neprimerni vzgoji lahko pes postane neobvladljiv, zelo agresiven, nevaren celo gospodarju.
    - To pasmo še danes uporabljajo izključno za čuvaja, je pa primerna tudi za družinskega psa, vendar pa Šarplaninca izrecno priporočamo le izkušenim in uravnovešenim ljudem.

pri vsaki "nevarni" pasmi vedno poleg piše, da je potreben "psihično stabilen človek z dobrim poznavanjem pasme, nikakor pasma za začetnike" ... in tako lahko vsak "nevaren" pas postane domača igrača, če je vzogja pravilna, drugače pa narediš "killing machine" ...

ampak je zanimivo malo prebirati te nasvete za lastnike ... večina teh psov ima nagnjenost k agresivnosti do drugih pasem - kaj pa vaši? ali so vaši terierji, doge itd tudi nagnjeni k agresivnosti do drugih pasem?

dodajam ... špici so zajebani psi :lach: ... resno! lajajo pa grizejo vse povprek :rofl:
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka

Bejbika naša je taka, da bo prej sprejela psico, kot pa kakega veselaga samca, ki skače okoli je in ovohava...
Načeloma je ne gane, če se kateri pes repenči, je sicer pozorna na psa, sama pa ne renči ali karkoli drugega...
V pasji šoli se je naučila ignorirat moteče dejavnike :D in kljub vsemu gre dalje.

Kar se tiče glede sina...je pa zelo, zelo zaščitniška in je bil en primewr, ko je bila psica noter z mano v hiši, sin pa zunaj dvorišča, pred hišo z nekim sošolcem.In ga je ta sošolec vdaril, psuca je bila takoj na terasi... še dobro, da sem bila zraven, da sem se samo zadrla, da je psica prišla k meni...
Potem sem sina vprašala, kaj se je zgodilo in mi je povedal...
Tako, da ko ima sin obiske, je psica obvezno z mano...ker se včasih skregajo, ona bi pa nagonsko branila malega in bi bila cela štala!
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica

Pa kaj zdej z nekimi statistikami, vsaka statistika laže pa recite kar hočete.Sploh pa kot da so vsi napadi psov zabeleženi v teh statistikah, tu pri nas vem da se te stavri rešujejo drugače, noben ne bo prijavil napada psa,to se uredi na enostaven način...
In ti satan28 ne nakladaj z nekimi šolami in vem kaj,ker žival je žival in nima razuma ampak zgolj nagon,po katerem se vedno ravna.Sej si sama rekla da bi bla štala če te ne bi bilo takrat zraven,pa me zanima kaj bi naredila potem če bi tvoj pes pomendral tistega malčka? Zaradi mene je to lahko zate čisti kretenizem ampak kot sem že rekel če bi to kak pes naredil komu izmed mojih bližnjih ga bi lastniku vrnil po koščkih...
Odgovori