*Abby** je napisal/a:
...O kontracepciji v njej ne piše in ne more pisati, ker je v tistih stoletjih pred našim štetjem ni bilo. Pa tudi v začetku našega štetja ne...
http://sl.wikipedia.org/wiki/Nadzor_roj ... ra_rojstev
@*Abby**:
Motiš se, če misliš da sem nasprotnik kontracepcije oz. zagovornik naravnih metod. Mene zanimajo resnični razlogi nasprotovanja, ki jih imajo na tem področju religije. Na živce mi gredo neumnosti, ki krožijo v javnosti in jim premnogi verjamejo.
Oprosti, ampak tudi tvoja teza, da cerkve 'prepovedujejo' kontracepcijo zaradi poudarjanja razploda v svetih knjigah spada v to kategorijo.
Mislim, da imajo religije zanemarljiv vpliv na veliko večino nezaželjenih nosečnosti, SPB in podobno. Za to kriviti religije je samo prelaganje odgovornosti drugam.
Konkretno - za vse slabo v Afriki je kriva predvsem ekstremna revščina, ne pa religije!
Razprava o veri se naj nadaljuje tukaj:
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewto ... &start=375
Flavij, ne trosi bučk. Si bral Avguština v originalu? Si prebral Sveto pismo? Si kadarkoli poslušal predavanja kakšnega strokovnjaka za to področje? (In ne, ne mislim župnika!) Moje ''teze'' niso teze, ampak so dejstva, pravzaprav prepis tistega, kar pravijo krščanski svetniki.
In tudi nekaj literature o tem, kako je danes s tem sem brala, pa je natančno tako, kot sem napisala: Cerkev ne dovoljuje kontracepcije, ker to pomeni, da se človek vmešava v božje delo, zavrača plodovitost, novo življenje in se tako vmešava v ''stvarjenje''. In oprosti, zelo nerazgledan moraš biti, da lahko rečeš, da je tisto, kar je pisal Sveti Avguštin brez pomena. In še bolj nerazgledan, da ne veš, kako danes katolištvo razlaga te stvari. Pa to nima veze s tem, če si veren ali ne.
Res? Prelaganje drugam? In zakaj je po tvojem mnenju Afrika revna? Bila je kolonizirana in izkoriščana, pa ne zgolj iz gole objestnosti državnih politk, tudi zaradi pokristjanjevanja, hkrati so pa bile med kolonizatorskimi državami same krščanske države ...
In še več nerazgledanost: pisava nima koherentnega razvoja. Tiskane črke so sicer res uporabljali ''že'' Rimljani, vendar pa je to le razvoj pisave, ki je najprej izhajal od Feničanov in se je vmes ustavil še pri Grkih. Vsekakor ne gre za nikakršen neposreden prenos. Pisana pisava je veliko kasnejša npr.
Carrie: Ja, pokristjanjevanje je bila ena prijetna stvar, sploh ne pomor, iztrebljanje, genocidi, suženjstvo ... točno tako. Super! In cerkev ni zažigala ''čarovnic'' (lepih žensk ali pa takih, ki so znale izkoristit moč zelišč), ni preganjala znanosti in pobijala tistih, ki so silili v napredek ...
In vse na podlagi knjige, ki so jo nametali skupaj tako, da bi prikazala moč ene osebe, zanemarila njene človeške slabosti in dala ''upanje'' ljudem v času uporov. Z drugimi besedami: zaradi marketinške poteze. To je Nova zaveza in nič drugega.