Js sm veganka. Sicer na začetku je blo precej zmedeno vse skupaj. Pa grozno sem komplicirala glede hrane. Upam, da mi ne zamerite, ker se bom malce razpislaa. Ne morem si pomagati- sem ponosna veganka
No, moja zgodba se je najprej začela z nekaj meseci kombiniranja hrane. In ko mi je ''biblija'' postala knjiga
alkalizirajte ali umrite sem bila prepričana, da bom pri tem ostala. Ampak s prebiranjem člankov, pa še dodatnih knjig in gradiv sem kmalu iz prehrane črtala mesne izdelke. Postala sem ena izmed tistih hinavskih vegeterijank, ki ne je mesa, je pa ribe. Moje mnenje: to je čisto mimo, saj so ribe=meso. Ampak dobro pač prehod je potreben. In tako sem svoje zahtevne borbončice prepustila le še najboljšemu lososu prve kvalitete. Potem pa je v moje roke prišla knjiga
Hočeš biti zdrav? stran s kuhinjskim loncem! In priznam kar nekaj dni nisem mogla videt hrane. Pristala sem na sadju, zelenjavi ipd. neobdelani hrani. Ampak seveda ni šlo tako dolgo. In tako se je začelo. Uvajati sem začela le sadje v dopoldanskem času, preostalo pa sem jedla vegansko. Nikoli si sicer nisem mislila, da se bom lahko odpovedala svoji milki, pa sadnim jogurtom, pa maminim skutinim štruklom ampak počasi sem dojela, da mleko ne krepi in da je mogoče živeti z roko v roki z rastlinsko hrano.
In tako so rezultati že tukaj kar nekaj mesecev. Iz popolne živčne razvaline sem se prevelila v prijazno gospodično 20let

, ki je vedno polna energija, vedno pripravljena pomagati in se skozi krize prebija z nasmeškom. Nekateri bi mi rekli fanatik, ampak tega ne opažam le jz ampak vsi okoli mene.
Seveda nisem vedno naletela na razumevanje okolice, ampak sem večino odpravila s tem, da je to moje telo, moje življenje in, da tako kot jaz ne bom prepričevala njih v svoj prav, tudi oni ne bodo mene v njihovega. In je bila fronta dobljena.
Če bi vedela, kaj vse mi veganstvo ponuja, ne bi nikoli šla skozi fazo vegeterijanstva, ker je , in to si upam trditi, še bolj nezdravo od prehranjevanja z mesom. Toliko maščob in beljakovin pa cukra kot ga zaužiješ kot vegeterijanec je grozno in skoraj meji na meji neverjetnega.
Tako kot pri katerikoli prehrani je pač treba obrnt na glavo knjižnice in internet za recepte. Internet je itak morje brez meja. Meni je za prve zamisli zelo pomagala
veganska kuharica pa presni svet pa razni blogi pa zelo obiskana spletna stran veganyumyum. Sicer pa že od nekdaj rada brskam po kuhinji, zato je pravzaprav veganstvo moj izziv. In tako že nekaj časa preizkušam navadne recepte spremeniti v veganske-poiščem nadomestke za sestavine in to je to. In vse skupaj je zelo lahko. Mal več centov seveda je treba odšteti, ampak pri hrani nikoli nisem šparala. Rajši se odrečem še eni nepotrebni cunji v omari. In tako sem na začetku zelo pogrešala jogurte-sem odkrila svet sojinih od provamela do valsoje. In ko enkrat te poskusiš, ki so sicer dragi, a nikoli več ne pomisliš na kravjega. Zdaj me je to minilo. In tako kupujem za omake za testenine, namaze, peko sojino, riževo ali ovseno smetano. Za torte ali pa kakšno sladico sojino smetano za stepane, ki ji dodam 100% kakav in agavin sirup. božansko! Poslužujem se pirine moke, kamuta, kvinoje, amaranta, prosa. In tako tudi kdaj kupim kakšne piškote za 3€, ampak drugače sama pečem božanske piškote, ki jih ne dobiš v nobeni trgovini, sojine deserte, ki so kot puding sama delam doma. Prašek pa rastlinsko mleko in agava in je to to. Če pogrešam kdaj čokolado, si kupim sojino ali pa posežem po tistih, ki imajo več kakava. Zadnjič sem se sladkala z lindovim velikonočnim zajčkom. Sama tudi delam lešnikovo-čokoladni namaz. Tudi testenine ni tako težko narediti brez strojčka. Pa kruh pečem brez kvasa. Poskušam se držati, da zaužijem vsaj 1.5-2 kilograma sadja dnevno in za kosilo pojem ob kuhani zelenjavi tudi vsaj eno porcijo sveže solate. Poskušam zaužiti le en kuhan obrok dnevno-torej kosilo in vse ostalo presno,a me velikokrat na ''stran pot''

zvabijo moje kamutove palačinke na veliko bolj zdrav ameriški način.
Aja , da ne pozabim- sama se ne poslužujem nobenega tofuja, tempeha in sejtana pa raznih vege klobasic. Vse to se mi zdi že preveč predelano in neokusno in too much soli pa čeprav ne piše, da je dodana.
Ja pa še to- verjetno veste, da se vegani izogibamo belim živilom- bela moka, sladkor, sol. Tako uporabljam himalajsko, sladkor nadomeščam z agavo, v kakšnih receptih pa tudi z moscavo sladkorjem. Kupujem margarine, ki so veganske. Uporabljajo se enako kot navadne- za namaze, peko ipd. Ko mi zapaše kruh z marmelado sii ali v 20 minutah spečem lastne kajzerice ali pa jih vzamem iz zamrzovalnika. Posežem po tej margarini in po marmeladi, ki je slajena ali z jabolčnim koncentratom ali pa še bolje le z agavo. I'm in heaven
Vegastvo je zelo v izi in ni nič dražje od od navadnega prehranjevanja. Vse je odvisno kakšne so zahteve. Meni se je obrestovalo. Leta in leta težav s črevesjem ni več. Počutje se je izboljšalo. Kožo imam kot dojenček. Tako je čudobita, brez aken, mozoljev ali pa razširjenih por, da že eno leto ne uporabljam pudra, ki je bil prej vsakodnevno jutranje opravilo, ker sem bila kot pošast. Da ne omenjam podočnjakov.
Upam, da sem vse zapisala, kar sem imela namen. Upam, da se je katera prebila do konca