Veganska hrana

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kinana
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 1. 2. 2009
Kraj: lj

Neprebrana objavaNapisal/-a kinana » 21. Mar. 2009 16:35

sem gledala po temah,pa mislim da je samo vegeterijanska hrana,veganske pa ne.no,
po nakljucju se na netu naletela na stran http://www.rajskahrana.com/index.php na kateri so zlo,zlo zanimivi recepti in vse zgleda res ful okusno.
no,kljub temu da se se vedno uvrscam med mesojedce in jedce ostalih zivlaskih produktov bi rada preizkusla tud kaksne PREIZKUŠENE veganske ideje in nasploh me zanima kako ljudje zdrzijo s tem.ker s tem odpade tud dost sladkarij,ce ne kar vse(ker so nezdrave),pa baje da tud na olju ne pecejo pa da celo ne jejo razhudnikov( paprika, krompir,melancani.)
no,nalepite kake recepte
:wink: :D
Uporabniški avatar
Abby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 166
Na forumu od: 7. 9. 2007
Kraj: Celje

Neprebrana objavaNapisal/-a Abby » 21. Mar. 2009 16:44

Jaz nimam receptov, poznam pa eno veganko in sem bila tudi z njo na morju, tako da sem malo opazovala njene prehrambene navade. Lahko rečem, da ni čisto nič prikrajšana, tudi pri sladkarijah ne, ker obstaja dosti takšnih, ki so narejene brez mleka in jajc pa so vseeno, tudi meni, zelo okusne. Kupuje si tudi neko vegansko pašteto, ki sem jo poskusila in je podobna tisti rio mare pate, tako da se najdejo okusne stvari, so pa res ti izdelki kar dragi.
Uporabniški avatar
prinzessin
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 904
Na forumu od: 29. 3. 2006
Kraj: trenutno Celje

Neprebrana objavaNapisal/-a prinzessin » 21. Mar. 2009 17:09

Lani sem pribl. 2 meseca jedla večinoma vegansko hrano in sem bila več kot zadovoljna. Je bil pa največji problem v tem, da imam krvno skupino 0 in torej resnično rabim meso. Pa še veganska hrana je res draga, tako da sem šla nazaj na mojo običajno prehrano.
Sem pa poskusila kar nekaj jedi,nekaj sem jih našla tudi na forumu www.presnisvet.net, ki je pravzaprav za presnojedce.
Najbolj mi je bla všeč tale jed, ki sem jo poimenovala "presni široki rezanci". Na strgalniku sem nastrgala bučke, čez pa prelila omako iz sveže zmiksanih paradižnikov+poper+sol. To si še zdaj včasih naredim.
preni rezanci
I am not an enigma, just a contradiction!
Uporabniški avatar
*cheRry*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 229
Na forumu od: 15. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *cheRry* » 21. Mar. 2009 17:25

prinzessin napisal/-a:Lani sem pribl. 2 meseca jedla večinoma vegansko hrano in sem bila več kot zadovoljna. Je bil pa največji problem v tem, da imam krvno skupino 0 in torej resnično rabim meso. Pa še veganska hrana je res draga, tako da sem šla nazaj na mojo običajno prehrano.
Sem pa poskusila kar nekaj jedi,nekaj sem jih našla tudi na forumu www.presnisvet.net, ki je pravzaprav za presnojedce.
Najbolj mi je bla všeč tale jed, ki sem jo poimenovala "presni široki rezanci". Na strgalniku sem nastrgala bučke, čez pa prelila omako iz sveže zmiksanih paradižnikov+poper+sol. To si še zdaj včasih naredim.
preni rezanci

A znaš mogoč razložit zakaj naj bi ljudje s krvno skupino 0 rabl meso? Sm dlih zadnjič brala članke da bi nej bli mesojedci, ni pa mi ratal ugotovit zakaj bi nej blo to dobr-js mam namreč tut skupino 0, pa sm vegetarijanka in mi nč ne manjka, kri mam čist vredu.. :?:
Drgač pa se sama ne prehranjujem vegansko, je pa res da velik razmišljam v tej smeri-jajc že tko ne jem več, ugotavljam pa da se po mlečnih izdelkih ne počutim najboljš-ful težk spijem kak kozarc mleka al pa pojem jogurt, ker mi je zmeri pol slabo. Tk da bom verjetn počas tut to črtala s seznama :)
Sicer pa obstaja kr neki knjig z veganskimi recepti, ponavadi se kej okusnega najde notri.
Freedom is just another word for nothing left to lose..
Uporabniški avatar
keepsake
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 972
Na forumu od: 19. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a keepsake » 21. Mar. 2009 17:27

dve leti sem se prehranjevala vegansko, ampak ne štekam te fore z razhudniki?
I can''t wait! To look for bees, climb our trees, and carve our names in three inches deep
Uporabniški avatar
kinana
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 1. 2. 2009
Kraj: lj

Neprebrana objavaNapisal/-a kinana » 21. Mar. 2009 17:37

keepsake napisal/-a:dve leti sem se prehranjevala vegansko, ampak ne štekam te fore z razhudniki?

prebrala sem da naj bi vseboval alkaloide ki pri termicni obdelavi ene cudne snovi spuscajo.neki tazga.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 21. Mar. 2009 19:52

*cheRry* napisal/-a:A znaš mogoč razložit zakaj naj bi ljudje s krvno skupino 0 rabl meso? .


Saj ga ne. Po teh teorijah diet za krvne skupine je za kr. skp. 0 priporočljiv samo visok vnos proteinov ter nekoliko nižja konzumacija ogljikovih hidratov in maščob. Obilico proteinov pa se najde v vseh mogočih živilih, tako da meso nikakor ni nujno. Izvirajo pa te teze, ki so bolj miti, kot kaj druga, iz tega, od kod naj bi določene krvne skupine izhajale. Krvna skupina 0 naj bi bila pogosta pri lovcih, ki so v večji meri jedli meso, metem ko je npr. krvna skupina A bila značilna za nabiralce.

Imajo pa te teze tako svoje privpžence kot tudi ostre nasprotnike, tako da o dejstvih tu ne gre govoriti. Za mene je to vse skupaj lari fari.

O veganski prehrani pa toliko: da se vsekakor bit vegan, ampak jaz trenutno tega nisem sposobna, prvič zato ker imam dokaj neuravnotežen jedilnik in bi si morala res vzeti veliko časa, da bi ga naštudirala, poleg tega pa je veganski futer ful drag. Tudi jaz ful rada jem vege pašteto itd., ampak so te stvari tako drage, da si jo privoščim bolj kot priboljšek. Jajca jem samo tako, v pecivu; mleko samo po sebi uporabljam sojino, jem pa normalno mlečne izdelke: sir, jogurte. Če se pa spomnem kak dober recept, ker nekaj jim mam nekje na zalogi, pa napišem :)
Uporabniški avatar
prinzessin
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 904
Na forumu od: 29. 3. 2006
Kraj: trenutno Celje

Neprebrana objavaNapisal/-a prinzessin » 22. Mar. 2009 15:15

Tearjerker napisal/-a:
*cheRry* napisal/-a:A znaš mogoč razložit zakaj naj bi ljudje s krvno skupino 0 rabl meso? .


Saj ga ne. Po teh teorijah diet za krvne skupine je za kr. skp. 0 priporočljiv samo visok vnos proteinov ter nekoliko nižja konzumacija ogljikovih hidratov in maščob. Obilico proteinov pa se najde v vseh mogočih živilih, tako da meso nikakor ni nujno. Izvirajo pa te teze, ki so bolj miti, kot kaj druga, iz tega, od kod naj bi določene krvne skupine izhajale. Krvna skupina 0 naj bi bila pogosta pri lovcih, ki so v večji meri jedli meso, metem ko je npr. krvna skupina A bila značilna za nabiralce.


No, to sem mislila-pač proteinov rabim več-nisem se prav izrazila. Jaz zase pa vem, da res rabim meso, ker se mi ga grozno zlušta. Preverjeno. Enostavno ga moram met, najbrž sem ga pač tko zlo navajena. Ne vem. Lepo bi bilo nehat...že poskusila(kot sem omenla v prvem postu v tej temi), vendar so se mi res kar sline cedile, če sem samo zavohala kakšen vonj po pečenem mesu...
I am not an enigma, just a contradiction!
belkin
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a belkin » 25. Mar. 2009 19:18

Js sm veganka. Sicer na začetku je blo precej zmedeno vse skupaj. Pa grozno sem komplicirala glede hrane. Upam, da mi ne zamerite, ker se bom malce razpislaa. Ne morem si pomagati- sem ponosna veganka :)
No, moja zgodba se je najprej začela z nekaj meseci kombiniranja hrane. In ko mi je ''biblija'' postala knjiga alkalizirajte ali umrite sem bila prepričana, da bom pri tem ostala. Ampak s prebiranjem člankov, pa še dodatnih knjig in gradiv sem kmalu iz prehrane črtala mesne izdelke. Postala sem ena izmed tistih hinavskih vegeterijank, ki ne je mesa, je pa ribe. Moje mnenje: to je čisto mimo, saj so ribe=meso. Ampak dobro pač prehod je potreben. In tako sem svoje zahtevne borbončice prepustila le še najboljšemu lososu prve kvalitete. Potem pa je v moje roke prišla knjiga Hočeš biti zdrav? stran s kuhinjskim loncem! In priznam kar nekaj dni nisem mogla videt hrane. Pristala sem na sadju, zelenjavi ipd. neobdelani hrani. Ampak seveda ni šlo tako dolgo. In tako se je začelo. Uvajati sem začela le sadje v dopoldanskem času, preostalo pa sem jedla vegansko. Nikoli si sicer nisem mislila, da se bom lahko odpovedala svoji milki, pa sadnim jogurtom, pa maminim skutinim štruklom ampak počasi sem dojela, da mleko ne krepi in da je mogoče živeti z roko v roki z rastlinsko hrano.
In tako so rezultati že tukaj kar nekaj mesecev. Iz popolne živčne razvaline sem se prevelila v prijazno gospodično 20let ;), ki je vedno polna energija, vedno pripravljena pomagati in se skozi krize prebija z nasmeškom. Nekateri bi mi rekli fanatik, ampak tega ne opažam le jz ampak vsi okoli mene.
Seveda nisem vedno naletela na razumevanje okolice, ampak sem večino odpravila s tem, da je to moje telo, moje življenje in, da tako kot jaz ne bom prepričevala njih v svoj prav, tudi oni ne bodo mene v njihovega. In je bila fronta dobljena.
Če bi vedela, kaj vse mi veganstvo ponuja, ne bi nikoli šla skozi fazo vegeterijanstva, ker je , in to si upam trditi, še bolj nezdravo od prehranjevanja z mesom. Toliko maščob in beljakovin pa cukra kot ga zaužiješ kot vegeterijanec je grozno in skoraj meji na meji neverjetnega.
Tako kot pri katerikoli prehrani je pač treba obrnt na glavo knjižnice in internet za recepte. Internet je itak morje brez meja. Meni je za prve zamisli zelo pomagala veganska kuharica pa presni svet pa razni blogi pa zelo obiskana spletna stran veganyumyum. Sicer pa že od nekdaj rada brskam po kuhinji, zato je pravzaprav veganstvo moj izziv. In tako že nekaj časa preizkušam navadne recepte spremeniti v veganske-poiščem nadomestke za sestavine in to je to. In vse skupaj je zelo lahko. Mal več centov seveda je treba odšteti, ampak pri hrani nikoli nisem šparala. Rajši se odrečem še eni nepotrebni cunji v omari. In tako sem na začetku zelo pogrešala jogurte-sem odkrila svet sojinih od provamela do valsoje. In ko enkrat te poskusiš, ki so sicer dragi, a nikoli več ne pomisliš na kravjega. Zdaj me je to minilo. In tako kupujem za omake za testenine, namaze, peko sojino, riževo ali ovseno smetano. Za torte ali pa kakšno sladico sojino smetano za stepane, ki ji dodam 100% kakav in agavin sirup. božansko! Poslužujem se pirine moke, kamuta, kvinoje, amaranta, prosa. In tako tudi kdaj kupim kakšne piškote za 3€, ampak drugače sama pečem božanske piškote, ki jih ne dobiš v nobeni trgovini, sojine deserte, ki so kot puding sama delam doma. Prašek pa rastlinsko mleko in agava in je to to. Če pogrešam kdaj čokolado, si kupim sojino ali pa posežem po tistih, ki imajo več kakava. Zadnjič sem se sladkala z lindovim velikonočnim zajčkom. Sama tudi delam lešnikovo-čokoladni namaz. Tudi testenine ni tako težko narediti brez strojčka. Pa kruh pečem brez kvasa. Poskušam se držati, da zaužijem vsaj 1.5-2 kilograma sadja dnevno in za kosilo pojem ob kuhani zelenjavi tudi vsaj eno porcijo sveže solate. Poskušam zaužiti le en kuhan obrok dnevno-torej kosilo in vse ostalo presno,a me velikokrat na ''stran pot'' :) zvabijo moje kamutove palačinke na veliko bolj zdrav ameriški način.
Aja , da ne pozabim- sama se ne poslužujem nobenega tofuja, tempeha in sejtana pa raznih vege klobasic. Vse to se mi zdi že preveč predelano in neokusno in too much soli pa čeprav ne piše, da je dodana.
Ja pa še to- verjetno veste, da se vegani izogibamo belim živilom- bela moka, sladkor, sol. Tako uporabljam himalajsko, sladkor nadomeščam z agavo, v kakšnih receptih pa tudi z moscavo sladkorjem. Kupujem margarine, ki so veganske. Uporabljajo se enako kot navadne- za namaze, peko ipd. Ko mi zapaše kruh z marmelado sii ali v 20 minutah spečem lastne kajzerice ali pa jih vzamem iz zamrzovalnika. Posežem po tej margarini in po marmeladi, ki je slajena ali z jabolčnim koncentratom ali pa še bolje le z agavo. I'm in heaven :)
Vegastvo je zelo v izi in ni nič dražje od od navadnega prehranjevanja. Vse je odvisno kakšne so zahteve. Meni se je obrestovalo. Leta in leta težav s črevesjem ni več. Počutje se je izboljšalo. Kožo imam kot dojenček. Tako je čudobita, brez aken, mozoljev ali pa razširjenih por, da že eno leto ne uporabljam pudra, ki je bil prej vsakodnevno jutranje opravilo, ker sem bila kot pošast. Da ne omenjam podočnjakov.
Upam, da sem vse zapisala, kar sem imela namen. Upam, da se je katera prebila do konca ;)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 26. Mar. 2009 0:56

jst sem se prebila do konca :D
sliši se zanimivo, ampak zanima me, kje usa ta živila/dodatke/začimbe, dobiš pri nas?za pol stvari sploh prvič slišim...
belkin
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a belkin » 26. Mar. 2009 9:21

*purple* čist te razumem. Sama sem bila na začetku kot kura brez glave. Toliko novih izdelkov in še več nenavadnih imen, da sem se počutila v trgovinah z zdravo prehrano kot en vesoljček. Vedno sem si potem izpisovala imena in jih preverila po knjigah pa netu, da sem za naslednjič vedela.
Glede živil je pa tako. Če živiš v ljubljani, potem je to super! Imaš vse praktično na enem mestu- mercator center, interspar, kalček, jablano v pokritem delu btcja... Če pa si od ljubljane, tako kot jaz, oddaljen kar nekaj kilometrov, potem pa je tako, da v malih trgovinah po mestu nimaš šanse. Edino male mercaterjeve trgovine ponujajo eno znamke sojinega mleka in pa riževega. In ponavadi je to to. Za vse ostalo pa je treba v centre.
Tako jaz kupujem- jogurte provamel znamke v kalčku(kjer je tudi 70% vseh izdelkov na našem trgu najcenejših), ker pa nisem iz lj pa zato kupujem v mercatorju. Valsoia jogurte v sparu. Nato imaš t.i. riževe in sojine deserte, ki jih dobiš povsod, a so trenutno najcenejši v dm-u. Božanski ti rečem! Potem kamut, kvinoja in amarant so žitarice, ki se dejansko se razvije iz prvih trav, ki jih je človek začel gojiti in so se do danes tudi kot take ohranile v nasprotju z koruzo, pšenico ipd., ki so daleč stran od svojih prvotnih. Kvinojo, amarant se dobi povsod, malo je treba pogledati v oddelek z zdravo prehrano-tudi mueller ima. Kamut prav tako, a ga sama najceneje dobim v tušu. Potem smetane-riževa, sojina, ovsena. Prvi dve dobiš povsod, za tretjo je treba iti v kalčka. Potem pa obstajata še dve sojini smetani za stepanje, s katerimi tudi ni problema. Sojina čokolada je različica navadni iz kravjega mleka. Dobi se v mercatorju, kalčku. Nekateri za slajenje uporabljajo javorjev sirup pa pšeničnega, a se jima jaz izogibam. Zato posežem po agavinem, ki ga dobiš povsod-trgovine, drogerije, in pa moscavo sladkor, ki je neobdelan surovi trsni sladkor. Ima pa tako aromo, da dol padeš. Za peciva ga priporočam! Lahko pa kupiš zgoščen jabolčni sok.
Rastlinskih mlek imaš pa na tono. Lahko ga pripraviš tudi sama doma. Na tržišču se pa dobijo sojino, riževo, riževo-sojin, kamutovo, ovseno, mandljevo... Cene so kar zasoljene. Če pa želiš priti tako s ceno kot s kvaliteto najlažje skozi kupuj sojino mleko v hoferju.
Rastlinsko margarino ( a pazi seveda so margarinam, kot jih poznamo-rama, becel ipd. dodane ali vsaj sirotka v prahu ali pa kakšno mleko v prahu, mlečna maščoba) zato dobiš na oddelku z zdravo prehrano. Praviloma vsebuje ali sončnično, palminovo ali pa repično olje. in nič drugega.
Zdaj nekateri obožujejo navadne sire in jim je pri odrekanju pravi izziv poiskati nadomestke. T.i. sojine sire, ki ni isto kot tofu, dobiš pakirane v okroglih embalažah(kalček, mercator). Okus in vonj sta odvratna. Sir se ne stopi, tako da je kot nekakšna guma. Tofujev imaš na razpolago ogromno. Kupila sem ga enkrat samkrat in nikoli več. Pač mi nekako v prehrani ne igra nobene vloge. Čeprav ga bom verjetno naslednjič uporabila za v gibanico, a je vse to še zgolj teorija. Zunaj, preko neta, se pa dobijo neverjetno okusni sojini siri, ki se stopijo kot ''pravi''. A je to treba vse naročiti v angliji, ki ti še dodatnih 5€ zaračunajo za dostavo. A se trenutno izplača kupovati preko spleta na angleških straneh, ker je € izenačen s funtom.
Glede začimb pa ni problema-uporabljaš iste kot običajno.
Pri veganstvu je pač treba brat nalepke in se zaustaviti pri kakšnih sumljivih dodatkih ali pa e-jih za katere bolj težko izveš izvor. Zato se vegani poslužujemo bio pridelanih živil. Pri sadju priznam, da bi bankrotirala, če bi se posluževala bio, zato izbrskam kakšne kmetije in se tam dobi vse ceneje. Pa seveda lastni vrt za zalenjavo, ki je zlata vreden.

Aja pa še to-glede razhudnikov. Izogibamo se jim zato, ker v telesu povzročajo škodo. Razdraženje organov. Iz tega pa nemirni, živčni ljudje. Sama jih v prehrani še imam. Pica s paradajzom mora biti, a se vse bolj spogledujem s kvasnim namazov, ki ima isto barvo in se menda ne razlikuje toliko po okusu.
Glede sladkarij vegani nismo prikrajšani. nekateri res pretiravajo in stalno kupujejo piškote pa misli ploščice pa deserte, a kaj kmalu ugotoviš ob veganstvu, da s cukrom obremenjuješ telo in da ti jemle energijo. Pa te potem kar kmalu mine. In govorim iz lastnih izkušenj. Nekoč sem lahko vsak dan pojedla celo milko pa še kakšen mafin za povrh. Pa še to je- ko začneš kupovati bio hrano, dražjo hrano začneš ceniti tudi sladkarije. In potem ti je kar hudo pojesti pet piškotov, ki si jih sam spekel. :)
Zdaj glede maščob je pa tako. Poslužujem se sama hladno stiskanega olivnega olja in pa kokosove masti/olje(sprememba imena kaže le spremembo agregatnega stanja). Olje za razne kruhke, pice, tudi v piškote jo dodajam. Kokosovo mast pa za pečenje-torej karkoli delam na štedilniku. Pa tudi za kakšne čokoladne oblive jo porabim.
Okej spet sem se preveč razpisala :) Sej sploh ne vem al sem odgovorila al nisem. Če nisem, kar vprašej/te :)
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 26. Mar. 2009 9:22

vse dobiš pri nas, v oddelkih z zdravo prehrano v večjih trgovinah al pa v specializiranih trgovinah, nekej majo tud v dm-u
mene zelo zanima tole veganstvo,ampak dvomim da bi lahko zdržala na dolgi rok. pa vem da me doma ne bi razumeli (sploh fant ne) kar je sicer izgovor...kako pa se prehranjuješ,če si prisiljena jesti po restavracijah?pa na potovanjih? pa še to, kako je kaj s sojo,a so pri nas izdelki iz nje (mleko, pudingi...) iz gensko nespremenjene soje? ker tale gensko spremenjena hrana ni čist nič zdrava

aha,me je belkin lih prehitela

se pravi žita, recimo kvinojo lahko pripraviš tudi kot rižoto ne?kakšni so pa še drugi načini priprave? kaj točno spada pod razhudnike? tudi čebula,česen,kava?
belkin
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a belkin » 26. Mar. 2009 10:07

softTouch glede prehranjevanja v restavracijah je pa tako. Lahko hodiš v veganske, ki jih je kar nekaj.:Papala v kranju, vegedrom v lj pa še nekaj jih je. Zdaj seveda, če gre pa to za npr. družinsko kosilo zunaj ali pa če gresta kam s fantom- ravno v nedeljo sem imela tako prvo izkušnjo. Mami me je pod pretvezo za njen rojstni dan zvabila ven. Smo šli s familijo malo okoli na sprehod, potem pa ko sem bila že v avtu pa hop v restavracijo. Seveda sem imela nos do tal ob prebiranju menijev. Pa sem naročila skupaj dve prilogi- riž in zelenjavo in sem dobila čudovito skuhan riž in na sopari skuhano zelenjavo. Najedla sem se pa za 3.6€ :) Zdaj lahko naročaš tako, pico prav tako lahko dobiš le z zelenjavo brez sira. Zdaj problem pri testu za pico je, da ga nekateri delajo z jajcem za večjo elastičnost. Zdaj lahko poveš, da si veganka, a boš sigurno naletela na neodobravanje s strani natakarja in kakšno njegovo pripombo, d ima preveč dela, da bi šel v kuhinjo spraševat, zato lahko rajši uporabiš izgovor- da si alergična na jajca in dam roko v ogenj, da bodo vsi okoli razumeli. Treba se je znajti:)
Za potovanja pa tudi ni tak problem. Poslužuješ se bolj kuhane zelenjave in raznih žitnih prilog. Pa sadje lahko ješ. Sicer zdaj, če greš nekam v kakšno bolj kulinarično deželo, kjer boš na takšne jedi naletela le enkrat v življenju potem pozabi na veganstvo in pač tisti teden uživaj v kulinaričnih dobrotah. Tega ti nihče ne bo zameril.
Sojini izdelki, ki se dobijo na evropskem tržišču so gensko nespremenjeni. Torej strahu ni. Tako ali pa tako sojina mleka dobiš le iz bio pridelave, ki ti daje še večjo sigurnost, ker drugih tako ali tako ne dobiš. V ameriki pa imajo ogromno gensko spremenjene soje. Jaz bi se bolj bala za tiste, ki uživajo živila s sojinim lecitinom-tega pa imaš praktično v vsej pripravljeni hrani, ki je namenjena le temu, da jo odpreš in poješ. Pa tudi drugje lahko naletiš na to zadevco. Torej-berite nalepke toplo priporočam.
Točno-kvinoja je pripravljena v 15 minutah :) Še hitreje kot riž. Torej žita kot je kvinoja, amrant, kamut lahko pripraviš kot rižoto, lahko jih skuhaš na vodi, dodaš sojino mleko in imaš ''mlečno večerjo''. Jih zmelješ in dodaš v peciva, kruh. Lahko pa jih skuhaš v poljubnih količinah, jim dodaš žlico olivnega olja, sladila po želji (medu se vegani izogibamo), pretreseš v pekač, posuješ z oreščki, semeni in pečeš kakšne pol ure do 45min, da zarumeni in dobi kompaktno strukturo in dobiš čudovite prigrizke.
Pod razhudnike spada krompir, paradižnik, melancan, tobak, paprika, feferoni in to je to. Če jih ješ dvakrat tedensko ne bo nič narobe. Izogibaj pa se rabi v vsakodnevni kuhinji.

Zdaj glede okolice-tako družine kot fanta- je težko seveda. Pri meni je bilo čudno že, da sem nehala jesti meso. Pa sta se starša že sprijaznila s tem. Mami me še kdaj vpraša, če kupi kakšno ribo. Babi po drugi strani pa ne zna odnehati. Vedno mi govori-sej moje zrezke boš pa jedla ane, al pa bom polpete nardila. Ampak samo rečem ne hvala, požrem opazko, da ne bom mogla zaradi tega imeti otrok in da sem še ena taka čudna v familiji-prva taka čudna ;) je bila moja teta, ki je vegeterjanka. Dobro pa je, če imaš vsaj glavnega kuharja družine na svoji strani-v naši je to mami. Počasi sem jo odvadla, da je nehala uporabljati živalsko mast, ki jo pridno nadomešča s kokosovo. Nehala je kupovati narezke. Meni se res lepo prilagaja. Npr. zdaj ve, da če ona naredi za kosilo zrezke, potem to pomeni, da jaz jem prilogo in zelenjavo brez polivke od mesa. Včasih pa tako kot npr. danes bo naredila musako, si jaz naredim nekaj svojega. Mi že tako ali tako jemo vsaj 4dni v tednu cela družina vegansko pa fotr in tamau sploh ne opazta. Smetano sva lepo potihoma nadomestili s sojino ali pa riževo, masla ne uporablja na sreči več v kuhinji za kakšno poletno ipd.. Se da. Sej se že veliko piše o škodljivosti mesa, kmalu bodo na vrsti tudi mlečni izdelki, ampak dokler bo država stala za kmeti in odobravala njihovo vzrejo do takrat bodo ob cesti stali plakati:mleko krepi. Sama se ob tem pokrižam in grem dalje. Osteroporoza pa je vmes že postala stalnica med boleznimi...

Sama sem s to prehrano odpravila veliko nevšečnosti- od mravljincev v rokah, do črevesnih težav. Včasih okolica tudi bolje razume spremembo prehrane, če jim poveš, da si se s tem pozdravila. Če ne zaradi drugega pa zato, ker vsi vemo, kako nadležno je, če človeka stalno neki boli...

Sicer pa ljudje, ki nas imajo radi nas sprejmejo takšne kot smo. Seveda s spremembami, ki pridejo z leti. Če tega niso sposobni je nekaj narobe z njimi, ne z nami.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 26. Mar. 2009 13:06

belkin napisal/-a:Pod razhudnike spada krompir, paradižnik, melancan, tobak, paprika, feferoni in to je to. Če jih ješ dvakrat tedensko ne bo nič narobe. Izogibaj pa se rabi v vsakodnevni kuhinji.



ah, pa lih malencani in paradižnik so med mojo najljubšo zelenjavo, feferoni pa tudi (mam rada pekočo hrano). no tud kromiprja in paprike se ne branim, edino kadim ne :D . samo nekje sem brala,da tudi stavri kot so čebula, kava, čokolada, gobe in take stvari niso dobre. to je pomoje v ajurvedski kuhinji
belkin
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 13
Na forumu od: 24. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a belkin » 26. Mar. 2009 13:57

Te knjige še nisem brala. Zdaj glede čebule sem tudi jaz že brala, da je dejansko strupena, prav tako tudi česen.
Kava tudi ni nedolžna in je dejansko nepotrebna v prehrani. Prav tako zakisa telo. Bolje jo je zamenjati z žitno kavo. Dejstvo, da te kava zbudi je zato, ker vsebuje poživila. Poživila pa mislim, da v vsakemu izmed zazvoni kot negativni prizvok.
Čokolada itak vemo vsi kaj vsebuje v sebi. Sploh mlečna. Več kakava, boljša je, če že mora biti seveda :)
Glede gob pa takole- moje osebno mnenje so zelenjava in kot take nesporne. Sploh tiste, ki so nabrane v gozdu so čisto ok. Mogoče problem nastane pri kakšnih gojenih pa vloženih ipd. Drugače pa so gobe šitake znane kot zdravilne, zato tudi ne vem, zakaj ne bi bile dobre.
Če bi poznala knjigo, ki jo omenjaš, bi se znala tudi bolje opredeliti. res pa je, da je treba čisto vsako knjigo vzeti v zakup. Preceniti in se opredeliti. Vsaka knjiga ima neko svoje ozadje, nekoga, ki jo je spisal in je zatorej subjektiven. Dejstvo pa je, da če začnemo gledat samo na minuse pri hrani, potem lahko začnemo živeti od zraka-pa še od tega ne več :) . Tako da s tem sem se jaz morala sprijazniti. Jem tisto za kar se mi zdi, da mi odgovarja. Drugače tudi ne bi postala veganka.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov