Sladkor - beli ali rjavi

Gurmanski užitki.

Uporabljaš rjavi sladkor?

Ja.
29
47%
Ne.
15
24%
Trenutno ga še nimam.
4
6%
Mi je vseeno katerega uporabljam.
14
23%
 
Skupaj glasov: 62

bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1072
Pridružen: 01. Avg. 2004 17:23

Neprebrana objava Napisal/-a bejbika »

vsi vemo, da je rjavi sladkor bolj "škodljiv" kot beli ...
ubistvu uporablam belega, včas tut rjavga not počm ... odvisno kok sladko se počutm, ker je. količinsko gladano, rjav sladkor bolj sladek kot beu ...
tmalaa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 261
Pridružen: 18. Jul. 2005 19:42

Neprebrana objava Napisal/-a tmalaa »

bejbika napisal/-a:...je rjavi sladkor bolj "škodljiv" kot beli ...


Hanči banči napisal/-a:je rjav bolj zdrav kot pa bel..


ok.. js uporablam belega tak da nevem..
sam kater je pol bl zdrav.. rjav al bel? :D
Don't get so caught up in your destination, that you forget to appreciate the journey..
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 641
Pridružen: 06. Jul. 2004 22:35
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objava Napisal/-a uršy »

Jst pa cukr zlo mal uporabljam, kavo mam itak bl grenko rada, čaj sploh brez cukra, če pa že pa itak uporabljam natren, za sladice pa belga, ker mi je ta rjav prou zanč. :wink:
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 708
Pridružen: 03. Avg. 2004 12:17

Neprebrana objava Napisal/-a ¤MajC¤ »

jaz na namesto cukra uporablam med, ce pa pijem kavico, pa kr grenko, caj mi je bolši brez cukra, ker me ze tisti vonj dober cis mmmmm. drugace pa jem tut brez soli, ker sploh ne maram slane hrane, ce pa ze kaj te pa vegetom, v bistvu je to tk sol,ampak to uporablam sam ko kaki šnicl pečem, drugace pa sem navdušena nad začimbicami :)
*Ela*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 537
Pridružen: 11. Apr. 2005 21:38

Neprebrana objava Napisal/-a *Ela* »

doma mamo vedno belega v kockah, rjavega pa "jem" (pijem) :) pri babici :wink:
as if.
*Ela*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 537
Pridružen: 11. Apr. 2005 21:38

Neprebrana objava Napisal/-a *Ela* »

Angel girl napisal/-a:a lahk sam izvem zakaj naj bi bil rjavi slabši oz bolj škodjiv??
aja? jas pa živim v prepričanju da je beli slabši..kaj zdaj? :oops:
as if.
parižanka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 79
Pridružen: 01. Mar. 2005 16:57

Neprebrana objava Napisal/-a parižanka »

Jaz imam tudi rjavega. Tudi jaz sem mislila da je bolj zdrav kot bel.
Smejkica
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 559
Pridružen: 28. Apr. 2005 10:37
Kraj: MaLo Tu, MaLo Tam

Neprebrana objava Napisal/-a Smejkica »

Jst uporabljam belega, ker mamo sam tega doma. :)
Moja Sladka Si Razvada, Kot Pred Spanjem Čokolada.
miss missy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 190
Pridružen: 11. Sep. 2005 13:52

Neprebrana objava Napisal/-a miss missy »

Doma imamo samo belega, tko da doma uporabljam tega, če sm pa kje zunaj in je na voljo rjavi, pa uporabim tega... pa ne zato, ker bi bil bolj zdrav al whatever, ampak zato da je malo drugače :)
The key is, never stop doing what you love!
thebest
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 211
Pridružen: 01. Feb. 2006 16:01

Neprebrana objava Napisal/-a thebest »

.asddas
Zadnjič spremenil thebest, dne 04. Dec. 2012 21:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Jagoda_
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 109
Pridružen: 23. Okt. 2005 9:49
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a Jagoda_ »

uporabljam rjavi sladkor,kr mi je bolši pa še mami kupuje sam rjavega :wink:
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2552
Pridružen: 24. Nov. 2005 12:51
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

Je danes pršu fotr iz trgovine in reku, da ne bomo nič rjavega sladkorja kupovali, ker je tumač drag - 1200sit za kilo?? :eek:

Tko da nevem, a je samo pri nas tako drag ali tud drugje?
Tamala`
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 570
Pridružen: 31. Jan. 2005 22:55
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a Tamala` »

Angel girl napisal/-a:
*Ela* napisal/-a:
Angel girl napisal/-a:a lahk sam izvem zakaj naj bi bil rjavi slabši oz bolj škodjiv??
aja? jas pa živim v prepričanju da je beli slabši..kaj zdaj? :oops:


Itaq je rjavi bolj zdrav zato ker ni rafiniran, je naraven, ni prečiščen z "svinjarijam" da postane pol bel...sam mene zanima zakaj naj bi bil tolk zlo slab-hočm d mi kdo pove!

Ok s kemijskega stališča povedano:

Tok zlo slab ni ampak večinoma trdijo, da je bolj zdrav kot beli sladkor.
Rjavi sladkor je sladkor + melasa.
Melasa je pa temno rjava tekočina, ki ostane pri proizvodnji sladkorja. Ta vsebuje 4% sladkorja.
To melaso ponavadi uporabijo za fermentacijo, za živalsko krmo in citonsko kislino, zato ker vsebuje veliko kalcija, kalija, okslalatov in kloridov.

Konec koncev je rjavi sladkor le melasa dodana prečiščenemu belemu sladkorju tako da ni bistvene razlike...

Se pa rjavi sladkor hitreje strdi in veže nase vlago.. takrat preostane samo to, da ga raztopite na visoki T ampak uporabite takoj ker potem ni več dober.

Kar se pa kemikalij in vsega kar se uporabi za čiščenje belega sladkorja tiče...
Filtrirajo ga in prepihujejo, da dobijo čist brezbarvni sok sladkorja katerega potem samo še sušijo in skristalizirajo.
Nekatere anorganske soli in drugi sladkorji, ki so prisotni v neprečiščenem sladkorju lahko škodujejo organizmu v telesu.. angel girl, to je pa potem že tvoj teritorij ;)
Uporabniški avatar
Jela
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 360
Pridružen: 02. Avg. 2005 8:48
Kraj: Bla Bla

Neprebrana objava Napisal/-a Jela »

Jz vedno uporabljam rjav sladkor, če ga pa ni po pa nč sladkorja.
_ninikaaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Pridružen: 12. Nov. 2005 20:36
Kraj: Maribor

Neprebrana objava Napisal/-a _ninikaaa »

doma uporabljam belega...če pa gremo na kavo pa sem se full navadla da rjavega naročim... :)
Odgovori