Nika Uran: "Poslušaj svojo intuicijo. Svoje telo in občutke." | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva

14. 2. 2024 | Vir: Cosmopolitan
Nika Uran: "Poslušaj svojo intuicijo. Svoje telo in občutke." | Ženske, ki spreminjajo svet podjetništva (foto: Nika Uran)
Nika Uran

Smo ženske še vedno podcenjene v svetu podjetništva, v katerem naj bi prevladovali moški? Pred Cosmo mikrofon smo v aktualni številki revije Cosmopolitan povabile le nekaj slovenskih nadvse uspešnih podjetnic, ki samozavestno stopajo po podjetniški poti. S katerimi ovirami so se spopadale in ali jim je sploh že uspelo reči: “Uspelo mi je”? Pokukaj v njihove zgodbe in znanje, ki ti ga predajajo, sprejmi z odprtimi rokami.

Nika Uran je fotografinja, ustanoviteljica Soulstudia, soustvarjalka Soulsisters Weddings in lastnica Manifesta “Fotografinja. Mamica. Podjetnica. Ne ravno v tem vrstnem redu,” se je opisala Nika in dodala, da je v prvi vrsti mama. Tista mama, ki verjame, da popolne mame ne obstajajo. “Obstajamo le srečne in srčne mame,” je prepričana. Ampak definira jo toliko stvari. Prostor v srcu Ljubljane, kjer je doma Soulstudio, atelje poročnih oblek, vizažistke, modna svetovalka, tedensko izvajajo butične dogodke, delavnice in meditacije. Manifest pa je prostor, kjer se povezujejo ženske umetnice, podjetnice in ustvarjalke. Je velik estet in še večji perfekcionist, z objektivom se trudi ujeti vse pomembne trenutke.

Se ti je v poslu bolj obneslo, da si ostajala v coni udobja ali ko si jo zapustila?

V desetih letih fotografske kariere je prvi korak zunaj cone udobja bil zagotovo odločitev, da fotografija iz hobija postane polna in redna služba. Iz moje cone udobja pa me redno in zelo radi spravijo moji konkurenti, zato vedno znova poskrbim, da sem takrat, ko naredim korak v drugačno smer (to zelo radi in tudi hitro ponovijo), že na naslednjem koraku. Če v fotografiji za trenutek zaspiš, te mlajša in še bolj željna uspeha konkurenca lahko dohiti zelo hitro. Biti vedno na robu ali celo zunaj ustaljene cone udobja je sploh pri ženskih podjetnicah nujno potrebno.

Kaj si želiš, da bi vedela na začetku svoje podjetniške poti, pa si se tega naučila šele pozneje?

Poslušati svojo intuicijo. Svoje telo in občutke. Ravno ta me je pripeljala tako daleč. Če bi se vrnila še enkrat na začetek, bi na trg stopila veliko prej. Bolj samozavestno in pogumno.

Nika Uran

S kakšnimi ovirami si se srečevala na svoji poti?

Na začetku predvsem z drugimi fotografi, kako me bodo sprejeli medse. Hitro sem ugotovila, da je trg nasičen s fotografi, ki se le borijo in bojijo za svoj obstoj, zato sem se takrat odločila, da Sloveniji in tujini pokažem, da čutim in delam drugače. Da v svojem krogu fotografov ne vidim konkurence, ampak inspiracijo, in da s povezovanjem naredimo mnogo več, kot če bi na vse gledali kot na konkurenco.

Katero veščino si usvojila na poti do uspeha?

Čeprav vedno dostavim fotografije, ki imajo vrednost in pomen, sem v teh letih delovanja spoznala, da sem predvsem v prvi vrsti terapevt. Oseba, ki se ji stranke odprejo in zaupajo, še preden se srečamo. Z večino postanemo tudi prijatelji ali pa v drug drugemu najdemo osebo, ki ji lahko brezpogojno zaupamo stvari zunaj studia in nepovezano s fotografijo. Nismo le fotografi, smo ustvarjalci zgodb, poslušalci, montažerji, retušerji, finančniki, stilisti, zakonski terapevti, organizatorji in še marsikaj. Bolj vsestranski si, manj te lahko določene situacije presenetijo.

Kdaj si si rekla: Uspelo mi je?

Mislim, da me ta misel spremlja skoraj po vsakem fotografiranju. Prvi takšen je bil, ko me je svojim strankam začel priporočati fotograf, ki sem ga rada spremljala in se od njega tudi učila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by N I K A U R A N (@helloitsme.nika)

 

Misliš, da so ženske v današnjem času v podjetniškem svetu še vedno podcenjene?

Predvsem ženske poročne fotografinje smo dolgo potrebovale, da nas sprejmejo in vrednotijo enako kot moške, ki so do pred nekaj let prevladovali v poročni industriji. Danes je veliko parov, ki delujejo skupaj, in mislim, da so te ženske polovice v poročno fotografiranje prinesle več topline, občutka za estetiko in povzdignile žensko lepoto na višjo raven.

Kratka misel za vse ženske, ki se gibljejo v podjetniškem svetu.

Manifestiraj, vendar tudi delaj, je moj moto, ki me spremlja, tudi ko so moje sanje daleč stran. Pri tem pa uporabite svojo intuicijo, srce in razum. Ko se to med seboj poveže – se lahko le naslonite nazaj in opazujte, kako sanje postajajo resničnost.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ