Obredi in običaji: Takšen je božič po svetu!

Kaj bi bil božič brez praznično okrašene jelke in potice? Tudi lep! V drugih državah imajo prav tako čarobne obrede, ki polepšajo praznični čas otrokom in odraslim.

Obredi in običaji: Takšen je božič po svetu! (foto: shutterstock) shutterstock
10. 12. 2013

Nemčija

V prazničnih dneh je vse v lučkah, najsi bo to soj sveč, trikotniki z lučkami na oknih ali pa verige z lučkami na smrekah pred hišami. V adventnem času prižigajo svečke na adventnem venčku in pečejo piškote. Na sveti večer okrasijo božično drevesce, najraje s kroglami in svečami. Darila se, tako kot pri nas, položi pod drevesce. Ampak otroci (in odrasli) morajo še malo potrpeti, ker se darila odpirajo šele po tradicionalni božični maši. Na božični dan pa si Nemci privoščijo slastno božično gos!

Francija

Tudi pri Francozih je v ospredju že 24. december. Za Francoze je takrat najpomembnejši obilen obed – la reveillon. Na nobeni mizi ne sme manjkati biche de noël, to je fina čokoladna rulada. Po obedu gredo k polnočnici. Medtem pride v hišo Pčre Noël oz. božiček, ki prinese darila. Ko pridejo ljudje domov, se prične zabava s smehom in plesom.

Poljska

Sveti večer, wagilia, je najpomembnejši del poljskega božiča. Cerkve so odprte že od šestih zjutraj. Čez dan se ljudje postijo, božična večerja pa se prične z branjem evangelija, potem jedo juho in ribo. Vrhunec zelo religioznega obreda na sveti večer je skupno uživanje božičnih oblatov. Ti so simbol za to, da si bo družina tudi v prihodnje vse delila kot v duhu Jezusovega nauka o ljubezni do bližjega in sprave.

Grčija

24. decembra gredo otroci v Grčiji skozi ulice z bobni in zvonci, da bi pregnali duhove. Pojejo pesmi in za to dobijo manjša darila. Večja darila dobijo šele 1. januarja. Odrasli jedo majhen kolač, v katerem je skrit zlatnik. Kdor ga najde v svojem kosu, bo imel eno leto srečo.

Anglija

Otroci na božični večer obesijo nogavice na kamin. Na darila morajo čakati do naslednjega jutra. Santa Claus oz. Božiček namreč pride v hišo skozi kamin šele, ko že vsi spijo. Potem napolni nogavice z darili. Odrasli veselo praznujejo, si nataknejo papirnate klobučke, mečejo petarde in jedo rozinov kipnik in seveda gregor, to je z mletim mesom in sadjem polnjen puran.

Italija

Kdo ima najlepše presepoi v vsej deželi? To ni božično drevesce, ampak jaslice, ki v Italiji predstavljajo središče božičnega praznovanja. Na sveti večer imajo družinsko loterijo, ko vsakdo povleče številko svojega darila. Darila pa se dobi šele 6. januarja, ker takrat prinaša čarovnica La Befana lepa darila. Poredni otroci dobijo v opomin kos premoga.

Španija

Božič je v Španiji bolj miren in premišljen čas. Tradicionalen običaj je nastop oglarja. Tega se nosi na ramenih prebivalcev skozi vas. Ob prazniku ministrantov – Fiesta de Loco – se en fant preobleče v škofa in ves dan igra tega visokega svečenika.

Finska

V Skandinaviji imajo zares smisel za wellness, saj gredo Finci z družino ali prijatelji na sveti večer – v savno! Zvečer si Finci privoščijo 'pečenega šveda', obilen obed s svinjino. Ob tem pijejo božično pivo in jedo božični kruh. Nekateri Finci celo posujejo božično slamo. Kdor pobere dolgo bilko, ima srečo, ker ga menda čaka dolgo življenje.

Južna Amerika

Božič pri 40 stopinjah v senci, pa kljub temu pojejo Sveto noč. Božična drevesa so v Južni Ameriki redka, ampak zelo zaželena. Ker ni snega, jih okrasijo z vato. Najpogosteje okrasijo kar kaktuse in pinije. Priljubljena zabava je božična bikoborba in božična loterija.