Šmorn z domačo marmelado je carski posladek!

O carskem pražencu kroži zgodba, da je nastal, ko se je dvornemu kuharju ponesrečila palačinka, ki jo je pripravljal za cesarja Franca Jožefa I. Ravno zaradi tega ji je dodal pest rozin, dokončno razdrobil palačinko, jo posul s sladkorjem v prahu in ponudil kot novo jed.

23. 12. 2013 | Promocijsko sporočilo

Ker gre za jed, ki te bo z vsakim grižljajem za hip prestavila v brezskrbnost otroštva, ti v nadaljevanju predstavljamo recept za šmorn ali carski praženec.

In brez skrbi, težko bi bila priprava še bolj enostavna ;)

Najprej loči rumenjake in beljake 4 jajc. V posodo z rumenjaki nato dodaj 250 ml mleka, 220 g moke, malo mineralne vode, sladkor in sol ter vse skupaj dobro stepi. Prilij še 250 g mleka. Po želji dodaj tudi rozine, ki si jih pred tem namočila v rumu.

Iz beljakov stepi trd sneg in ga narahlo vmešaj v testo.

V ponvi segrejej olje in nanj vlijej toliko testa, da dobiš debelejšo palačinko. Ko je testo na eni strani pečeno, ga obrni, z vilicami razreži in razdrobi, nato pa dobro popeči.

Postopek ponavljaj, dokler ti ne zmanjka testa. Pečen carski praženec potresi s sladkorjem v prahu. Zraven ponudi Naturetin ekstra džem gozdne borovnice in Naturetino marelično marmelado, pika na i pa bo tudi Naturetin domači višnjev kompot.

Mmmmmm, kako lepo dišiiii ;)

Pa dober tek!

Džem marelice in gozdna borovnica