Privošči svojemu telesu nekaj zares dobrega

Januar je čas, ko zaradi novoletnih zaobljub in v želji po resnični spremembi življenjskega stila raje posegamo po bolj zdravih živilih. V nadaljevanju te bomo spomnili na nekaj takšnih, ki so v skladu s tvojimi lepimi namerami, a nanje pogosto pozabljaš.

Zelje - natur ali kislo - je ta hip tvoja najboljša izbira! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2014

Vir čistega zdravja (a pogosto po krivici spregledana) je naslednji tris živil.

Zelje

Gre za pomembnega igralca v reprezentanci vsake diete. Če verjemeš ali ne, ima skleda sesekljanega zelja zgolj 22 kalorij, obenem pa je polna hranljivih snovi.

Na vrhu seznama pri zelju prednjači sulforafan, učinkovina, ki povečuje sposobnost proizvajanja encimov, ki razorožujejo proste radikale v tvojem telesu in s tem zmanjšujejo tveganje, da bi obolela za rakom. Pravzaprav naj bi bil sulforafan na prvem mestu med vsemi encimi, ki jih najdemo v zelenjavi in ki dokazano kljubujejo raku.

Kako ga jesti? Dobro se obnese na burgerjih, še bolje pa na sendvičih ali v solatah. Lahko pa ga pripraviš tudi po azijsko.

Hren

hrenKoreninica hrena je po ljudski modrosti cenjena kot naravnost čudežno zdravilo.

Hren pobija nekatere rakave celice in se v tvojem telesu bori proti slabim bakterijam.

Je tudi dober vir kalcija, kalija in vitamina C, ki igra pomembno vlogo pri tvorbi naravnega kolagena. Več kolagena pa pomeni lepo, nežno in mladostno kožo.

Rdeča pesa

Ta trdoživa korenina je običajno bolj sladka kot druga zelenjava, kar pomeni, da pod zunanjostjo skriva paleto različnih okusov.

pesaPigment v pesi, petacianin, ki ji daje izrazito barvo, je le eden od fitonutrientov (fitokemikalij), močnih organskih spojin, ki nas varujejo pred poškodbami celičnih tkiv.

Pesa je tudi dober vir folatov, ki pomagajo preprečevati prirojene napake pri novorojenčkih, raka na črevesju in osteoporozo.

Vsebuje veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za hujšanje, in betakarotene, ki so antioksidanti.

Pa dober tek ;)