Nekaj preprostih idej, kako lahko za praznične dni presenetiš svoje najbližnje. Hitro in zelo okusno!
Božični kruhki
Testo za kruhke
• 1,5 kg mehke moke • ščepec soli • 0,5 dl olivnega olja • 1 dl radenske • jajce • kocka kvasa • 0,5 l mlačne vode
Priprava
Iz vseh sestavin narediš testo in ga pustiš počivati vsaj pol ure. Spočitega na tenko razvaljaš in z okroglim modelčkom izrežeš kroge. Položiš jih na pomaščen pekač, premažeš z jajcem in posuješ z različnimi semeni ter siri. Spečeš v pečici.
Z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko
Na kruhek najprej položiš rukolo, ki si jo marinirala z limoninim sokom, olivnim oljem in soljo. Obložiš z narezano bivoljo mocarelo in češnjevim paradižnikom ter listki sveže bazilike.
S pršutom in mariniranimi olivami
Na kruhek najprej daš mlado solatko, obložiš s pršutom, olivami Natureta in pokapaš z olivnim oljem.
S kapesanto in popečenimi kozicami
Kapesanto očistiš, posoliš, pokapaš z olivnim oljem, posuješ z ribanim sirom in zgratiniraš v pečici. Kozico olupiš in na hitro popečeš na olivnem olju. Skupaj obložiš kruhek, zraven dodaš še malo sveže mlade solatke in rezinice limone.
Z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem
Cel kos govejega fileja popečeš in narežeš na tanke rezine. Na kruhek najprej daš rukolo, nato govejo tagliato, posuješ s strganim gran padanom in pokapaš s tartufinim oljem. Zraven lahko postrežeš olive Natureta.
Božična krostata s skuto in suhim sadjem
Sestavine za 4 osebe:
• listnato testo • 25 dag skute • 10 dag mešanega suhega sadja • sladkor • pomarančna lupinica • vaniljev sladkor • maraskino • kisla smetana • rumenjak • sladkor v prahu
Priprava
V okrogle modelčke položiš listnato testo. Napolniš ga s skuto, v katero si zamešala sladkor, v maraskinu namočeno suho sadje, vaniljev sladkor in pomarančno lupinico. Preliješ s sladkim legirjem (kisla smetana in rumenjak) in v srednje vroči pečici pečeš 20 minut. Vzameš iz pekača, posuješ s sladkorjem v prahu in še vroče postrežeš.
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven