Preprost božični meni

Nekaj preprostih idej, kako lahko za praznične dni presenetiš svoje najbližnje. Hitro in zelo okusno!

12. 12. 2013
Kruhek s pršutom in mariniranimi olivami ter z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko. (foto: Helena Kermelj)
Kruhek s pršutom in mariniranimi olivami ter z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko.
Helena Kermelj

Božični kruhki

Testo za kruhke

• 1,5 kg mehke moke • ščepec soli • 0,5 dl olivnega olja • 1 dl radenske • jajce • kocka kvasa • 0,5 l mlačne vode

Priprava

Iz vseh sestavin narediš testo in ga pustiš počivati vsaj pol ure. Spočitega na tenko razvaljaš in z okroglim modelčkom izrežeš kroge. Položiš jih na pomaščen pekač, premažeš z jajcem in posuješ z različnimi semeni ter siri. Spečeš v pečici.

Z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko

Na kruhek najprej položiš rukolo, ki si jo marinirala z limoninim sokom, olivnim oljem in soljo. Obložiš z narezano bivoljo mocarelo in češnjevim paradižnikom ter listki sveže bazilike.

S pršutom in mariniranimi olivami

Na kruhek najprej daš mlado solatko, obložiš s pršutom, olivami Natureta in pokapaš z olivnim oljem.

S kapesanto in popečenimi kozicami

Kapesanto očistiš, posoliš, pokapaš z olivnim oljem, posuješ z ribanim sirom in zgratiniraš v pečici. Kozico olupiš in na hitro popečeš na olivnem olju. Skupaj obložiš kruhek, zraven dodaš še malo sveže mlade solatke in rezinice limone.

Konec oktobra tem petim znakom grozijo finančne izgube in napačne odločitve

Z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem

Cel kos govejega fileja popečeš in narežeš na tanke rezine. Na kruhek najprej daš rukolo, nato govejo tagliato, posuješ s strganim gran padanom in pokapaš s tartufinim oljem. Zraven lahko postrežeš olive Natureta.

Kruhek z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem (levo), kruhek s kapesanto in popečenimi kozicami (spodaj) Kruhek z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem (levo), kruhek s kapesanto in popečenimi kozicami (zgoraj)
Helena Kermelj

Božična krostata s skuto in suhim sadjem

Sestavine za 4 osebe:

• listnato testo • 25 dag skute • 10 dag mešanega suhega sadja • sladkor • pomarančna lupinica • vaniljev sladkor • maraskino • kisla smetana • rumenjak • sladkor v prahu

Priprava

V okrogle modelčke položiš listnato testo. Napolniš ga s skuto, v katero si zamešala sladkor, v maraskinu namočeno suho sadje, vaniljev sladkor in pomarančno lupinico. Preliješ s sladkim legirjem (kisla smetana in rumenjak) in v srednje vroči pečici pečeš 20 minut. Vzameš iz pekača, posuješ s sladkorjem v prahu in še vroče postrežeš.

Božična krostata s skuto in suhim sadjem
Helena Kermelj