V čem je finta ... problematične kože? (piše naša lepotna kolumnistka Ines Šercelj)

11. 9. 2019
V čem je finta ... problematične kože? (piše naša lepotna kolumnistka Ines Šercelj) (foto: Profimedia)
Profimedia

Govorimo o koži, ki kljub vsej prejeti skrbi in ljubezni ni zdrava in sijoča. Večinoma se bojuje s presežkom sebuma ali z drugimi besedami: olja, ki je navidezno krivo za nastanek ogrcev, mozoljev in vseh drugih nevšečnosti. 

Za takšno kožo kupujemo drage izdelke proti aknam, se proti njej bojujemo z vsemogočimi dietami in navsezadnje pogosto podležemo tudi jemanju kontracepcije. Naredimo vse, da bi le bila koža lepa in zdrava. A kje gre lahko narobe?

Vsaka koža ima pore, tiste mini luknjice, ki nas lahko motijo, če so prenasičene in preveč razširjene. Se ne odpirajo ali zapirajo, prav tako je velikost por gensko pogojena, zato jih ne moremo zmanjšati.

S čiščenjem in primerno nego jim lahko pomagamo le, da so videti manjše. Vsaka pora izloča sebum, ki je zadolžen za lubriciranje. Če ga lojnice proizvajajo preveč, ta zamaši poro in v kombinaciji z odmrlo kožo ter bakterijami tvori mozolj. Teh poznamo več vrst – od nevnetih ogrcev (beri: komedonov) do globoko vnetih cist.

Kje tičijo vzroki?

Koža je kazalnik tega, kar se dogaja v nas. Smo pod stresom? Takrat se v večji meri sprošča hormon kortizol, ki vpliva na delovanje celic. Se prehranjujemo neredno ali neuravnoteženo? Hrana vpliva na stanje naših hormonov, ki nato vplivajo na vse vrste procesov v našem telesu. Vzrokov za problematično kožo je lahko veliko.

Pri ženskah so ti večinoma povezani s stanjem hormonov, zato je to vredno raziskati. Neredne menstruacije so lahko na primer jasen pokazatelj, da nekaj morda ni v redu. Vzemi si čas za sproščanje, pazi na svojo prehrano in bodi pozorna, če ti na jedilniku morda kaj ne ustreza. Pomagaš si lahko tudi s prehrambenimi dodatki.

Kaj lahko resnično pomaga? 

Poleg zdravega življenjskega sloga pa na 'srečo' kože močno vpliva tudi kozmetika. Sušenje je ena izmed največjih napak v negi problematične kože, to so namreč izdelki, ki jo s pomočjo alkohola sušijo. Običajno ravno ti povzročijo razdraženo, pordelo in izsušeno kožo. Lahko se zgodi tudi, da zaradi primanjkljaja sebuma koža začne proizvajati še več tega, kar pa pripelje do še večjih težav.

Uporabljaj nežne čistilce in tonerje, brez alkohola in potencialno dražilnih sulfatov. V svojo rutino uvedi salicilno kislino ali niacinamid. Ne pozabi na dnevni SPF, ki bo preprečil pigmentacije. Poskrbi tudi za lahko, a intenzivno vlaženje s pomočjo sestavin, kot je hialuronska kislina. S svojo kožo ravnaj kot s svilo – nežno in spoštljivo.

Se s kožo ne razumeta najbolje in bi želela pomoč pri izbiri pravilne kozmetike? Pokukaj na portal Fem Plus. www.femplus.si

Pripravila: Ines Šercelj

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"