TO so stvari, na katere moraš biti zelooo pozorna pri izbiri SONČNE kreme!

Veš, kako se pravilno zaščititi pred vse nevarnejšim vplivom sončnih žarkov? Tole ti bo v veliko pomoč!

TO so stvari, na katere moraš biti zelooo pozorna pri izbiri SONČNE kreme! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 7. 2019

Svetla plat sonca je, da nas po mrzli zimi končno dobro ogreje in pomaga telesu pri tvorbi vitamina D. Temna pa žal ta, da je ta izvor življenja krivec za približno 80% vseh gubic in najrazličnejših pikic na našem telesu ter glavni vzrok za nastanek kožnega raka.

Kako torej lahko sploh uživaš na soncu, ko pa veš, kakšne vse slabe posledice lahko ima?

O varnem sončenju in pravilni uporabi zaščite SPF si zagotovo slišala že veliko. A kako izbrati pravo sončno kremo, ki te bo kar se da najbolje zaščitila pred nevarnostjo sončnih žarkov?

Lepotna blogerka leta 2018 in ljubiteljica naravne kozmetike, Monika ali bolje poznana pod imenom Sugarlove blog, se je dodobra poglobila v poletno temo številka 1.

To so stvari, na katere moraš biti po Monikinem priporočilu pozorna pri izboru in nanosu (naravne) sončne kreme:

#1 Zaščitni faktor 15, 20, 30 ali 50?

"Zaščitni faktor nam pove, koliko časa smo lahko na soncu. SPF 30 pomeni, da smo na soncu lahko 30x dlje, kot brez uporabe zaščite."

#2 Nanos sončne kreme

Bodi pozorna na nanos ustrezne količine sončne kreme glede na površino obraza in telesa. Moniki odgovarja "1/4 čajne žličke na obraz (površina obraza ni enaka za vse, zato količina sončne kreme v mojem primeru ne bo enaka tvoji količini)." Prav tako ne pozabi na redno ponovno nanašanje kreme, ki je praviloma vsake 2-3 ure in takoj po kopanju.

"Mineralne sončne kreme v ne nano* obliki nanašaj počasi, postopoma. Nekatere se odlično obnesejo s tapkanjem, nekatere tudi z nežnimi gibi. Pusti izdelku dovolj časa, da se dobro vpije v kožo."

* Opomba: "Nanodelci lahko prehajajo skozi lasne mešičke, znojnice, prehajajo kožo skozi celice, vendar bi rada poudarila, da ne prehajajo zdrave kože. Mineralna sončna krema v nanodelcih bo imela bolj prijetno teksturo, lažji nanos, lažje plastenje, medtem ko bodo tiste v ne nanodelcih bele, velikokrat težke, mastne, izredno zahtevne za plastenje, kožo bodo v primerni količini dobesedno zadušile, puščale bodo vidne bele sledi. Kljub vsemu, da je aplikacija z nano delci boljša, še vedno vztrajam in se trudim v večini različicah brez nano delcev," dodaja Monika.

#3 Alergije

"Če si alergična na oreščke, se izogibaj sestavi, ki vsebuje tovrstne sestavine. Kokos je odličen primer, ki se ji v primeru, če imaš izredno občutljivo, zahtevno kožo, raje izogibaš."

#4 Vlaženje kože

"Mineralna filtra lahko izsušita kožo, zato je vlaženje kože ob redni uporabi SPF izredno pomembna."

#5 Odstranjevanje

"Odstranjevanje zaščite SPF mora biti kakovostno, saj ti ostanki, ki jih z obraza niso dobro očistila, lahko tekom noči povzročijo nevšečnosti. SPF odlično topijo čistila na osnovi masel, olj. Jaz kombiniram micelno vodico, čistino maslo in čistilni gel."

In še opozorilo: "Moč sončnih žarkov je najmočnejša opoldne. UV sevanje se tekom dneva spreminja," pravi Monika. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da sončna opeklina pomeni poškodbo kože, kajne?

Je sončenje res tako zelo nevarno?

"Ni nevarno, če upoštevaš pravila pametnega sončenja, in je nevarno, če svoje telo namerno izpostavljaš in obremenjuješ z izpostavitvijo sončnim opeklinam ob urah, ko je UV sevanje najvišje. Sonce je brezplačen vir vitamina D, ki ga lahko brez težav sprejemaš vase.

Ne potrebuješ se celo poletje skrivati v temnih prostorih, se zakrivati od glave do peta, le pozorna bodi kdaj in kako svoje telo izpostavljaš sončnim žarkom. Zdrava pamet ti ne bo izvala opeklin. Nezdrava pa lahko izove sončarico, opekline, sončne pege, fotopoškodbe ..." svari Monika.

Celotno vsebino Monikinega izjemno poglobljenega članka na temo sončnih krem in seznam njenih najljubših izdelkov si lahko prebereš na tej povezavi.

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 6 načinov, kako zaščititi kožo pred soncem (priporočila dermatologov)

Priporočamo tudi: Slovenska blogerka razkrila resnico o izdelkih proti STRIJAM (presenečena boš!)