10 pravil dobrega nakupovanja

Sanjaš o veliki garderobni sobi, v kateri se najde stajling za vsako priložnost in drugačen za vsak dan v letu ? S temi nasveti je lahko tudi tvoja omara prava zakladnica oblačil.

25. 8. 2011

1. Popolna čistka

Kot se dobro kosilo začne v trgovini, se dober nakup začne s pospravljanjem omare. Vse nesezonske kose umakni z vidnega polja. Nato skupaj zloži enaka oblačila – pokupčkaj kavbojke, nogavice zloži v eno škatlo, najlonke v drugo, T-majice loči od majic z dolgimi rokavi ... Poskusi jih urediti tudi po barvah. Prvič ti bo to vzelo več časa, ampak pri naslednjem oblačenju in nakupovanju boš privarčevala veliko.

2. 'Inventura'

Pred začetkom sezone naredi podroben pregled – kose, ki jih nisi oblekla že tri leta, odnesi na rdeči križ, tiste, ki jih nisi nosila lani, pa poskusi še enkrat. Če se v njih ne počutiš dobro, jih podari prijateljicam, če pa v omari samevajo, ker nimajo prave družbe (npr. pravih čevljev), to zabeleži, da boš vedela, kaj moraš kupiti pri naslednjem nakupu.

3. Pametni seznam

Sproti si v telefon zapisuj, kaj ti v omari manjka, npr. torbica iz rjavega usnja, ki bi popestrila večerno obleko in dopolnila 'outfit' z jahalnimi hlačami, pisana ruta, nevtralna majica … Tako boš točno vedela, na kaj moraš biti v trgovini pozorna. To naj bodo tvoji prednostni nakupi, saj boš z njimi obogatila že obstoječo garderobo.

4. Najboljši čas

Pravijo, da pametne punce slabo voljo preženejo z zapravljanjem. Mi se ne strinjamo – jezo ali žalost preženi s športom ali sprehodom v naravo, v trgovine pa se odpravi dobre volje. Takšna zagotovo izbereš kose, ki ti lepše pristajajo, so živahnejših barv in drznejših oblik. Najboljši čas za nakupe so počitnice.

5. Poseben kraj

Šoping v tujini (oz. na počitnicah) pa se splača tudi zato, ker imaš več možnosti, da kupiš nekaj posebnega ali pa ima etno pridih. Takšna oblačila potem lahko odlično kombiniraš z zelo preprostimi (in poceni) kosi, ki jih lahko kupiš povsod.

6. Pravi izbor

Odloči se le za oblačila, ki jih boš lahko nosila takoj – ne računaj na izgubo teže, na spremembo modnih trendov ali celo tvojega navdušenja nad izbranim blagom. To mora biti 123-odstotno: zadetek v polno je zagotovo nakup, pri katerem želiš v novi garderobi odkorakati že iz trgovine.

7. Dobra priprava

Pred večjim zapravljanjem pobrskaj po revijah, internetu, telefonski aplikaciji … ter si označi stvari, ki so ti všeč. Tako boš v trgovini že vedela, kaj iščeš, in če tega ni na zalogi, ti lahko prodajalka pomaga poiskati nekaj podobnega.

8. Izkoristi impulz

Nič hudega, če te kljub vsem zgoraj naštetim pravilom zgrabi želja po impulzivnem nakupovanju. To je lahko celo dobro, saj se ti takrat običajno ljubi pomeriti več kosov kot sicer. Pazi le, da upoštevaš nasvete o izbiri in pred končno odločitvijo še enkrat premisliš, kaj to pomeni za tvoj proračun.

9. Ne varčuj

V nekatere kose lahko vložiš več, npr. plašč, ki ga boš nosila vsak dan in ob vseh priložnostih. Privarčuj pa pri bombažnih majicah in dodatkih.

10. Veseli se

Kar si kupila, doma obleci takoj in poskusi v različnih stajlingih. Tako boš vnaprej vedela, kako kombinirati nove kose, ter jih boš tudi raje in večkrat oblekla.

Izbrala: Nika Veger, fotografija: Blossom Berkofsky