"Ko me je prvič udaril sem to spregledala in celo krivila sebe" (mamica 3-letnega fantka o nasilnem zakonu)

Prisluhni brutalno iskrenim in grozljivim izpovedim Slovenk, ki so bile žrtev nasilnega zakona. Tokrat jim čisto zares lahko pomagaš. #CosmoZaŽenske

"Ko me je prvič udaril sem to spregledala in celo krivila sebe" (mamica 3-letnega fantka o nasilnem zakonu) (foto: shutterstock) shutterstock
16. 2. 2022

Tole zgodbo je v publikaciji Varne hiše v Slovenj Gradcu delila ena od njihovih varovank. Preberi jo! 

"Vračanje v upanju"

"Svojega, sedaj že bivšega moža, sem spoznala pred 6 leti. Eno leto kasneje sva se poročila. Čeprav so me nekateri opozarjali, naj se ne poročim, ker v resnici ni tak, kot ga vidim jaz. jih nisem poslušala.

Takrat je bil najin odnos dober in sva se dobro razumela. Da so imeli drugi prav, sem spoznala že pol leta po poroki, ko je v pijanosti postal do mene tako psihično kot fizično nasilen. Velikokrat me je žalil, zmerjal, včasih tudi razbijal stvari in to se je čedalje bolj stopnjevalo.

Čeprav sem se mu čisto podredila in sem delala, kot je on rekel, saj sem ga zelo
bala, to ni bilo dovolj. Vse več je bilo psihičnega nasilja in v enem njegovih izbruhov me je prvič udaril. A sem takrat to nekako spregledala in celo krivila samo sebe.

Nato sem se slepila, da me ne bo več udaril. Med nosečnostjo ter po rojstvu sina, ki je sedaj star 3 leta, je bil najin odnos malo boljši.

Čeprav je še vedno pil, ni bilo toliko prepirov ter izbruhov. Kmalu se je vse skupaj ponovilo in se še stopnjevalo. Ko je bil sin star približno 8 mesecev, me je v enem svojih izbruhov zopet zmerjal, žalil, grozil in nekajkrat udaril.

Takrat sem prvič poiskala pomoč in zbežala od njega v krizni center ter nato v varno hišo.

Po malo več kot enem mesecu sem se vrnila, saj me je prepričeval, da bo nehal piti, da bo vse drugače, da me ne bo več tepel. Vse te obljube so trajale zelo malo časa, saj sem se morala še isto leto poleti zopet zateči v varno hišo. V času bivanja je šel na zdravljenje odvisnosti od alkohola. To mi je zopet dalo upanje, da bo tokrat res bolje.

Zopet me je prepričal, da sem se vrnila. Dokler ni pil, je bilo res drugače. Bil je prijazen, ni bilo prepirov, žaljivk in z njim sem lahko normalno komunicirala. Po nekaj mesecih je zopet začel piti in zgodba se je ponovila.

Vse to sem prenašala v strahu, saj nimam staršev ali koga, ki bi mi lahko ponudil zavetje. S sorodniki sem zaradi njega izgubila stike in nisem mogla pričakovati njihove pomoči, kar je on dobro vedel in dobro izkoriščal.

Pred mesecem dni, neko soboto, me je zopet udaril in takrat mi je bilo dovolj. Takoj v ponedeljek sem poiskala pomoč na CSD in oni so mi pomagali, da sem se umaknila v krizni center in nato zopet v varno hišo, kjer sedaj bivava
s sinom.

Tukaj se počutim varno. Prišla sem do spoznanja, da takšnega življenja, kot sem ga imela do sedaj, nočem nikoli več. Vedno sem se vračala v upanju, da bo bolje, ter v želji, da bi imel sin ob sebi oba starša. Sedaj vem, da je bolje, da ima enega in živi v mirnem okolju brez nasilja.

Sedaj sem mira. Ob sebi imam ljudi, ki me razumejo, pomagajo in spodbujajo. Zase in za sina

Želim imeti življenje brez groženj, nasilja in nenehnega strahu."

Zgodbo delimo v sklopu projekta #CosmoZaŽenske, s katerim roko pomoči tokrat nudimo Varni hiši za ženske v Slovenj Gradcu.

Več o samem projektu in poteku si lahko prebereš tukaj.

Če bi tudi ti rada pomagala spremeniti življenje žensk v stiski, se nam pridruži pri akciji in pomagaj.

Želeno vsoto nakaži na TRR: Nova KBM SI56 0400 1004 6528 076

Namen nakazila: COSMO ZA ŽENSKE SG

Prejemnik: Društvo Regionalna varna hiša Celje, P.P. 347, 3000 Celje

Davčna številka: SI29842131

Matična številka: 1186396000

Fotografije: Shutterstock, Cosmopolitan Slovenija

Pokrovitelji #CosmoZaŽenske

Hit Radio Center
Pleško cars