To je eden glavnih korakov proti srečnim naključjem v tvojem življenju

Si želiš, da bi imela posebne sposobnosti, ki bi ti lahko pomagale videti tvoje življenje čez eno leto? Z nekaj ščepci sreče in srečnih naključij stopi iz sence in si zagotovi srečno usodo.

To je eden glavnih korakov proti srečnim naključjem v tvojem življenju (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2016

1 Bodi pozorna

Predstavljaj si, kakšno bo tvoje življenje čez tri leta. Kaj bi rada videla?

Ne glede na to, ali si predstavljaš sanjsko službo, da bi te moški zaprosil ali da bi končno odpotovala v Brazilijo, obstaja možnost, da se vse ne bo zgodilo tako, kot si načrtovala.

Toda zagotoviš si lahko več dobrega le s tem, da spremeniš svojo miselnost in se nehaš boriti za življenje na hitrem predvajanju.

Pomembno je le, da si bolj aktivna in se bolj zavedaš tega, kar ti vesolje sporoča. Preprosto povedano: namesto da čakaš, da se bo tvoje življenje začelo odvijati tako, kot si si od nekdaj želela, vsako oviro poglej kot novo lekcijo in tvoja prihodnost se bo iztekla tako, kot je treba.

2 Primerjanje prepovedano

Vsi smo že imeli občutek, da smo ostali nekje zadaj – vsi tvoji znanci so že bili v Ameriki, medtem ko ti še plačuješ obroke za lansko potovanje v Grčijo ... Ja, lahko je dobiti občutek, da si obtičala.

"V življenju se lahko primerjamo le s samim seboj za mesec, leto ali nekaj let nazaj. Zato se ne primerjaj z drugimi, ampak poglej samo sebe, kje si danes in kaj vse si že dosegla v primerjavi s sabo pred tremi leti," ti svetuje Tina Puncer, soulwork terapevtka.

Eden glavnih korakov proti srečnim naključjem je, da razumeš, kaj je usklajenost.

Preprosto gre za majhne dogodke, ki se zgodijo natanko tako, kot bi se morali. Pogosto rečemo, da so se stvari zgodile naključno, medtem ko so dejansko sinhronizirane – stvari, ki se v tvojem življenju uskladijo z razlogom. In to pozitivnim razlogom.

Vendar srečna naključja niso seznam, ki ga lahko naložimo in rečemo: "Vse te stvari imam odkljukane, torej sem pripravljena na sinhroniziranost!"

So majhne spremembe, ki jih lahko narediš, da boš zagotovila, da se bodo pozitivni dogodki, ki si jih želiš v prihodnosti, res zgodili, ali kot pravi Puncerjeva:

"Naključja ne obstajajo, vse je na-ključ in življenje se ne dogaja tebi, ampak zate! Če boš pisala dnevnik sinhroniziranosti, bo tvoja pozornost pritegnila še več tega in uživala boš v začudenju ter štela čudeže, ki se ti bodo dogajali."

3 Bodi aktivna

Pravkar si zgrešila napredovanje v službi. Ja, bedno je. Vendar se odpirajo druge poti.

Medijski podjetnik Corey Ford pravi, da se nikoli ne smemo le usesti in narediti popolnega načrta. V svojem TED-predavanju govori o pijani poti podjetništva – konceptu, ki opisuje idejo majhnih korakov in nenehnega učenja ter prilagajanja, dokler ne pristaneš tam, kjer si nikoli nisi predstavljala.

Ford pravi, da je pomembno vse življenje spoznavati raznolike ljudi. Vsako osebo, ki jo srečaš, si predstavljaj kot piko na platnu svoje slike. Ne boš takoj dobila celotne slike, toda če gre za tvojo kariero ali zvezo, se pike sčasoma začnejo povezovati. Ja, morda ne bo popolna izkušnja: morda boš nekaj časa v zvezi z napačnim fantom. Vendar to pomeni, da zdaj veš, česa si ne želiš v zvezi.

"Našo željo zanetijo prav neželeni dogodki, osebe in spodrsljaji. Kaj si želiš, se učiš ravno ob spoznavanju, česa si ne želiš. Tako tvoja slika želene prihodnosti postaja vedno bolj jasna," dodaja Puncerjeva.

Ta pijani sprehod pomeni, da pogosto ne boš imela pojma o tem, kam pelje, in si ne boš mogla predstavljati svojega življenja več kot kakšno leto naprej. Če se boš naučila sprejeti to negotovost, ki pomeni, da ne veš, kaj pride naslednje, boš v prihodnosti veliko bolj odprta za velike stvari.

4 Pozabi na lestvico

Napiši svoj seznam želja, nato pa ti Puncerjeva svetuje:

"Preglej svoj seznam želja in bodi iskrena do sebe, ali so vse resnično tvoje srčne želje. Morda si želiš postati direktorica multinacionalke, toda preveri, ali ni to samo zaradi vpliva tvoje okolice, staršev, medijev ... Ko dosežemo določen cilj in se počutimo prazne, je to znamenje, da smo zasledovali tuj cilj, ki ni bil naš srčni cilj. Temu razočaranju se izogni že zdaj: pretehtaj, ali ni na tvojem se­znamu tudi kakšen tuj cilj."

Veliko podjetnikov pravi, da nikoli niso mogli uganiti, kakšna bo njihova karierna pot.

Steve Jobs, ustanovitelj podjetja Apple, je rekel: "Ne morete povezati pik, ko gledate naprej. Povežete jih lahko le, če pogledate v preteklost. Zaupati morate dej­stvu, da se bodo pike nekako povezale med seboj."

5 Zaupaj si

Veliko nas verjame, da je to, kar vidimo, vse, kar imamo, in vse, kar smo. Vedno imaš možnost stopiti iz okoliščin, če ti ne ustrezajo več, zato bodi pozorna na svoj notranji glas.

Na stvari in dogodke nehaj lepiti nalepke 'slabo' in sčasoma boš ugotovila, zakaj se je tista izkušnja zgodila, pa naj bo to čez dva meseca ali čez eno leto.

"Dogodki in situacije imajo smisel vedno za preteklost. Zato boš lahko v propadli zvezi, izgubi službe ali nesrečnem dogodku prepoznala blagoslov šele čez nekaj dni, mesecev ali let. Pogosto se pozneje takšnim dogodkom celo nasmejimo," pravi Puncerjeva.

Si že našla srebrno nitko, ki povezuje tvoje dogodke?

Po predlogi Julie Naughton priredila Petra Arula
Za pomoč pri pisanju članka se zahvaljujemo Tini Puncer, soulwork terapevtki, Reality Shifter.