10 najlepših (skritih) hrvaških plaž, ki jih letos ne smeš spregledati

Če se letos odpravljaš na hrvaško obalo (ali pa si morda že tam), moraš nujno obiskati vsaj eno od teh sanjskih plaž.

10 najlepših (skritih) hrvaških plaž, ki jih letos ne smeš spregledati (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2021

Hrvaške plaže po vsem svetu slovijo kot ene najlepših, zato smo, priznamo, pri izbiri imeli zelo težko delo.

To je 10 sanjskih (in večinoma bolj skritih) plaž, ki jih letos, če se odpravljaš na hrvaško obalo, enostavno moraš obiskati.

1. Stiniva, Vis

Če svoje počitnice načrtuješ na Visu, potem moraš obiskati tamkajšnji najprivlačnejši zaliv. Najdeš ga južno od lokalne ceste, ki povezuje zaselka Podšpilje in Plisko Polje. Zaliv, ki je dolg okoli 600 metrov, z obeh strani obdajajo visoke kamnite stene, na dnu zaliva pa je nekaj nenaseljenih ribiških hiš, ki so skupaj z zalivom zavarovane kot naravni rezervat.

2. Lubenice, Cres

​Lubenice so bile v preteklosti razglašene za eno najlepših plaž na svetu, zato je postanek tukaj obvezen. Če ne maraš veliko hoditi, ta zaliv morda ni najboljši zate, saj je spust do plaže za nekatere precejšen (pohodniški) zalogaj. S seboj pa ne pozabi vzeti prigrizkov, pijače in sončnika.

3. Mali Bok, Cres

Na Cresu boš našla zaliv Mali Bok, ki velja za enega najbolj idiličnih zalivov tega dela hrvaške obale. Čeprav je plaža v omenjenem zalivu težko dostopna, bo tvoj trud zagotovo poplačan. Tudi tu nikar ne pozabi s seboj vzeti hrane in pijače, ne pozabi pa niti na senčnik, saj na omenjeni plaži ni naravne sence.

4. Zavratnica, Senj

​Zavratnica je poznana kot eden najlepših zalivov v severnem Jadranu, do nje pa vodi zanimiva kamnita pot, ki je vklesana v strmo obalo. Plažo obdajajo 100 metrov visoke kanjonske pečine, nad tem zalivom pa se bodo navdušili tudi tisti, ki obožujejo opazovanje rastlinskih vrst, saj tu najdeš kar 100 avtohtonih in 29 tujih rastlinskih vrst.

5. Pasjača, Dubrovnik

Plažo Pasjačo najdeš 30 kilometrov južno od Dubrovnika in 12 km od Cavtata, mesteca, ki je bilo lani izbrano za eno od 10 najboljših evropskih destinacij. Če imaš rada prodnate plaže, potem se tukaj zagotovo moraš ustaviti, saj je bila Pasjača po izboru specializiranega portala European Best Destinations lani razglašena tudi za najboljšo evropsko plažo.

6. Plat, Dubrovnik

Plat je nudistična plaža, ki je skrbno skrita za kamni, zato je popolno zatočišče za tiste, ki želijo uživati v zasebnosti in miru. Ker na plaži ni naravne sence, si s seboj nikar ne pozabi prinesti senčnika.

7. Plaža Blaće, Mljet

To je manjša plaža, ki leži na jugovzhodnem delu otoka Mljet, le 20 minut hoje od mesta Saplunara. Plaža Blaće je popolna izbira za družine z otroki, pare in za vse tiste, ki želijo preživeti počitnice daleč stran od množice. Tudi tu pa ne pozabi na hrano, pijačo in športne rekvizite, saj na plaži ni restavracije ali izposojevalnice opreme.

8. Saplunara, Mljet

Na že tako ali tako idiličnem otoku Mljet lahko najdeš peščeno lagunsko plažo Saplunara. Je popoln kraj za sprostitev, na njej pa bodo uživali predvsem tisti, ki obožujejo res toplo morje, saj lahko v poletnih mesecih temperatura naraste kar na 28 stopinj Celzija. Tudi za senco ti ni treba skrbeti, saj je v zadnjem delu plaže lep borov gozd, ki ti bo ponudil dobro zaščito.

9. Plaža Veli žal, Dugi Otok

Veli žal je prekrasna plaža, na kateri bodo uživali vsi romantiki, ki hrepenijo po čistem morju in prekrasni naravi. Primerna je tudi za družinski oddih, saj zaradi drobnega proda omogoča lep vstop v morje.

10. Duba Pelješka, Pelješac

Ta plaža je popolna za družine z majhnimi otroki, k temu pa znatno prispeva udobje drobnega proda, čistega morja in borovega gozdička. V bližini plaže je tudi bar, kjer si boš lahko privoščila osvežilen koktajl.

Napisali: Nika Švajncer, Kaja Berlot, Fotografije: Shutterstock