TO so igrače, ki so NEVARNE za tvojega kužka! 🐶 (Preveri, ali jih imaš doma tudi TI)

Preden opraviš nov nakup, preveri, katerih igrač raje ne privošči igrivemu kosmatincu.

TO so igrače, ki so NEVARNE za tvojega kužka! 🐶 (Preveri, ali jih imaš doma tudi TI) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 10. 2021

Verjetno se strinjaš, da lahko le redko kaj nadomesti veselje ob pogledu na mahajoč repek, ko svojemu kosmatincu podariš presenečenje – igračo, s katero se lahko igra, jo žveči in se ob njej kratkočasi, ko te ni doma. A vse igrače za pse na trgu niso varne.

Preveri, katerim se je bolje izogniti, saj so lahko za tvojega psa nevarne.

Igrače, polnjene sintetičnimi polnili

Razlog? Obstaja velika verjetnost, da bo tvoj kuža zaradi navdušenega žvečenja igrače le-to pretrgal in pojedel njeno polnilo. Prva nevarnost, ki preti, je zadušitev, saj se lahko gosto polnilo zadrži v njegovem grlu. Druga nevarnost, ki se lahko pripeti v primeru, da mu polnilo le uspe pogoltniti, pa so blokade prebavnega trakta. Poliester lahko ustavi prebavni proces, ki ga lahko (če pripetljaj seveda pravočasno opaziš) z operacijo sprosti le veterinar.

Igrače iz lateksa

Lateks je izredno priljubljen sestavni material pasjih igrač. A podobno, kot imaš lahko alergijsko reakcijo nanj ti, jo ima lahko tudi tvoj kosmatinec. V skrajnih primerih lahko stik z lateksom povzroči mehurčkaste izpuščaje in celo izpadanje dlake. Pred nakupom igrače torej vedno preveri nalepko, na kateri so navedene vse vključene sestavine izdelka.  

Žvečilne igrače z luknjo na sredini

Ja, to se čisto zares lahko pripeti – igrača zaradi svoje oblike med žvečenjem v ustih pogosto povzroči vakuum, zaradi katerega spremeni obliko in se posledično vsesa v kosmatinčevo grlo.

Teniške žogice

Verjela ali ne, teniške žogice so ene najpogostejših predmetov v pasji košari igrač. Drži, da je njihova površina idealna za dober oprijem, a predvsem pri večjih kosmatincih obstaja velika verjetnost zadušitve. Ker ima tudi tvoj kuža najverjetneje velik žvečilni nagon, bodi pozorna na njegovo moč ugriza – če spada med pasme z močnimi čeljustmi, lahko žogico zlahka stre. Poleg tega klobučevina (material, iz katerega so izdelane žogice) hitro povzroči zlom pasjega zoba ali pa jih obrabi, kar vodi do splošnih težav z zobovjem in žvečenjem hrane.

Lesene palice

Čeprav so lesene palice, ki jih tvoj kosmatinec kot spominek prinese domov po dolgem sprehodu v naravi najbolj naravna (in predvsem poceni) oblika igrače, predstavljajo veliko tveganje za okužbe. Ob žvečenju se zlahka razcepijo, drobci lesa pa zarežejo v dlesni in povzročijo krvavitev. V primeru, da je kuža koščke že pogoltnil, pa lahko pride do blokade v prebavnem traktu.

Poceni piskajoče igrače

Gumijaste igrače, v notranjosti katerih lahko najdeš zvočne mehanizme, pogosto predstavljajo tveganje za kužke z velikim žvečilnim nagonom. Pri nakupu piskajočih igrač bodi vedno pozorna na proizvajalca in kvaliteto izdelka, ki bo kljub močnim pritiskom čeljusti mehanizem obdržala na svojem mestu in preprečila morebitno zadušitev.

Sodeluj v izboru najboljših izdelkov za male živali Cosmo PET awards in svoj glas oddaj na cosmopolitan.si.

Zaščiti svojega ljubljenčka

Kuža, maček ali katerakoli druga žival prinese v dom veliko ljubezni, hkrati pa so male živali tudi velika obveznost in odgovornost. Če zbolijo ali se poškodujejo, lahko hitro nastanejo nepredvideni stroški, zato je pametno izbrati zavarovanje.

Pri Zavarovalnici Triglav lahko skleneš zavarovanje psov in tako še dodatno poskrbiš za varnost svojega kosmatinca. Izbiraš lahko med tremi zdravstvenimi paketi, ki se razlikujejo v naboru zavarovalnih kritij in višini letnega agregata. Pri sklenitvi zavarovanja se odločiš tudi za višino lastne soudeležbe pri kritju stroškov zdravljenja živali.

Najbolj koristno je zavarovanje kritja stroškov zdravljenja, ki so lahko zelo visoki, tudi več tisoč evrov. Skleneš lahko tudi zavarovanje odgovornosti, za škodo, ki jo povzroči pes (ko ugrizne ali povzroči nesrečo). Na voljo sta tudi asistenca, ki organizira in krije stroške prevoza psa do veterinarja, in dodatno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu, ko si recimo na zdravljenju v bolnišnici.

Zavarovanje psov je pri Zavarovalnici Triglav del zavarovanja malih živali, v sklopu katerega lahko zavaruješ tudi mačko, kunca, dihurja ali pa kako drugo malo žival.