KUŽA: To je hrana, ki je tvoj kosmatinec NE sme jesti (presenetilo te bo!)

Nekatera živila, ki koristijo ljudem, so za naše štirinožne prijatelje lahko strupena, včasih celo usodna. Preveri, kaj se ne sme znajti na pasjem jedilniku in katera živila skrbno skrij pred nhjihovimi radovednimi smrčki. 

KUŽA: To je hrana, ki je tvoj kosmatinec NE sme jesti (presenetilo te bo!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2021 | Promocijsko sporočilo

Čokolada

Verjetno že veš, da je nam ljuba čokolada za kužke pravi strup. Razlog se skriva v snovi teobromin, ki povzroči slabost, bruhanje, drisko, žejo in povečano uriniranje, vpliva pa tudi na ritem srca in tresenj, v skrajnem primeru pa lahko privede tudi do smrti.

Bodi pozorna tudi na vse sladice, piškote, peciva, sladoled in podobno, kar vsebuje čokolado - naj te žalostne oči, ki prosijo za košček sladice, ne prepričajo! 

Čebula

Surova ali kuhana čebula je za psa škodljiva, ker povzroča razpadanje rdečih krvničk in slabokrvnost. Poleg tega lahko povzroča tudi slabost, drisko, bruhanje, povišan srčni utrip in hitrejše dihanje.

Bodi pozorna na ostanke kosila, ki jih imajo kužki zelo radi, saj v njih ne sme biti čebule.

Česen

Nekateri ga v zelo majhnih količinah priporočajo v boju proti zajedalcem, saj dobro učinkuje proti glistam, a velike količine lahko povzročijo bruhanje, okvaro jeter, slabokrvnost in drisko.

Kofein

Kofein v vseh oblikah lahko povzroči usodno zastrupitev, zato psu nikar ne dajaj kave, pravih čajev, energijskih pijač, koka kole in podobnih napitkov.

Rozine in grozdje

Vplivajo na psičkove ledvice in lahko povzročijo njihovo odpoved.

Kaj še?

Alkohol, sladkarije, sladkor in sladilo, koščičasto sadje in citrusi, oreščki, paradižnik, mleko in mlečni izdelki lahko pri nekaterih povzročijo drisko, saj je veliko psov intolerantnih na laktozo, problematične so tudi piščančje kosti, ki lahko povzročijo zaprtje ter poškodujejo črevo, prevelike količine soli in slanih prigrizkov kot je čips, preste itd.

Sodeluj v izboru najboljših izdelkov za male živali PET awards in svoj glas oddaj na cosmopolitan.si.

Kaj pa ti lahko 'pade z mize'?

Hrana, ki načeloma ne škoduje, je zelenjava (korenček, bučke, blitva, kapusnice) v manjših količinah, sadje (jabolka, banane, jagodičevje) ter razne kaše (ajdova, prosena, koruzni zdrob).

Zaščiti svojega ljubljenčka

Kuža, maček ali katerakoli druga žival prinese v dom veliko ljubezni, hkrati pa so male živali tudi velika obveznost in odgovornost. Če zbolijo ali se poškodujejo, lahko hitro nastanejo nepredvideni stroški, zato je pametno izbrati zavarovanje.

Pri Zavarovalnici Triglav lahko izbiraš med tremi zdravstvenimi paketi, ki se razlikujejo v naboru zavarovalnih kritij in višini letnega agregata. Pri sklenitvi zavarovanja se odločiš tudi za višino lastne soudeležbe pri kritju stroškov zdravljenja živali.

Najbolj koristno je zavarovanje kritja stroškov zdravljenja, ki so lahko zelo visoki, tudi več tisoč evrov, svojega kosmatega družinskega člana pa lahko zavaruješ  za primer zavarovanja odgovornosti, za škodo, ki jo povzroči pes (ko ugrizne ali povzroči nesrečo). Na voljo sta tudi asistenca, ki organizira in krije stroške prevoza psa do veterinarja, in dodatno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu, ko si recimo na zdravljenju v bolnišnici.

Več informacij o zavarovanju malih živali preveri na triglav.si.