TAKO ti kuža vsak dan pokaže, da te ima neskončno rad (ooo, kako LEPO!)

Se tvoj kuža stiska ob tebe? Prosi za cartanje? Ti nosi igrače? Poglej, kaj ti s tem sporoča! 

TAKO ti kuža vsak dan pokaže, da te ima neskončno rad (ooo, kako LEPO!) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2022

Sodeluj v izboru najboljših izdelkov za male živali PET awards in svoj glas oddaj na cosmopolitan.si.

Če si lastnica kužka, si nanj zagotovo močno navezana. Pa si se kdaj vprašala, koliko ti pomeniš njemu?

Misli ljubljenčkov se na žalost ne da prebrati, vendar nam s svojo telesno govorico povedo več, kot si lahko misliš. Ljubezni nam ne izkazujejo ''po človeško'' z objemi in lepimi besedami, saj imajo svojevrstno (neverbalno) komunikacijo in nam z različnimi znaki pokažejo, kako radi nas imajo.

Kateri pa so tej znaki?

Eden izmed pokazateljev, da te ima rad, je strmenje kužka naravnost v tvoje oči. To naj bi po mnenju strokovnjakov pomenilo ''objemanje z očmi'', saj se takrat pri psu izloča hormon, ki pomaga psičkam pri navezavi na mladičke.

Pri tem je vredno omeniti, da psom neposredni očesni stik drugače povzroča nelagodje.

Bodi pozorna, če kuža zazeha takrat, ko zazehaš ti. Ja, tudi pri psih je zehanje nalezljivo! Raziskava je namreč pokazala, da pes, ki posnema naše zehanje, to verjetno stori zaradi občutka empatije in močne privrženosti, ki jo čuti do nas.

KUŽKI: Ta pasma je pisana na kožo tvojemu nebesnemu znamenju (če si se morda spraševala)

Če se kuža naslanja nate oziroma se stiska ob tvoje telo, to lahko pomeni, da ti izraža svojo naklonjenost, te ima rad in ti zaupa. Prav tako naj bi ljubezen izkazoval s ''crkljanjem'' po obroku.

Pomembna je tudi obrazna mimika, saj je raziskava na Japonskem pokazala, da kuža pri ljudeh, katerim so naklonjeni, dviga in spušča obrvi. Privzdignjene obrvi naj bi poleg tega pomenile tudi, da je kuža pozoren na naše gibe in govor – zainteresiranost pa je velikokrat povezana z ljubeznijo. Pozorni so tudi na našo obrazno mimiko in jo skušajo celo posnemati.

Eden izmed najpogostejših in najočitnejših znakov pa je seveda veselje ob našem prihodu domov. Migajoči repek, skakljanje, vzhičenost in drugi znaki veselja so dokaz, da te kuža naravnost obožuje 😊 

Če kuža želi spati v istem prostoru kot ti, ti s tem kaže svojo zvestobo in te tretira kot članico svojega ''volčjega'' krdela. Kjut, ane?!

Zakaj pa nam kuža prinaša igračke? Je razlog le želja po igri?

Ja, seveda za tem tiči želja po igri in vabljenje k njej, vendar ne gre samo za to. S tem kuža izkazuje tudi pripadnost tvojemu krdelu in ti ponuja svoj največji zaklad, saj si želi, da uživaš toliko, kot uživa on.

Ko nas psi ližejo po obrazu, radi rečemo, da nam dajejo poljubčke. V resnici je glavni razlog za to negovanje in je instinkt, ki se ga naučijo že kot mladički. Z lizanjem pa nam kažejo tudi naklonjenost in ljubezen, ki izhaja iz materinskega čuta, tako da bi res lahko rekli, da nas ''lupčkajo''.

Sodeluj v izboru najboljših izdelkov za male živali PET awards in svoj glas oddaj na cosmopolitan.si.

Prepričani smo, da te ima tvoj kuža neizmerno rad. Ker pa nam kužki svojo naklonjenost izkazujejo na nekoliko drugačne načine, kot si jo izkazujemo ljudje, se moraš temu prilagoditi.

Zavedati se moraš, da psi niso ljubitelji objemanja in to pri njih običajno povzroča nelagodje in utesnjenost, zato bodi pazljiva, na kakšen način svojemu štirinožnemu prijatelju izkazuješ ljubezen, da ne boš dosegla nasprotnega učinka in bo ob tem prijetno obema 😊

Fotografije: Profimedia

Partner rubrike: Zavarovalnica triglav