Kako pravilno okopaš svojega ljubljenčka (kolikokrat, kako in s čim?)

Rada kopaš svojega kosmatinca? Se on rad kopa? Če vama kopanje ni obema v užitek, morda česa ne počneš popolnoma pravilno. 

Kako pravilno okopaš svojega ljubljenčka (kolikokrat, kako in s čim?) (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
27. 10. 2021 | Promocijsko sporočilo

Kopanje psa igra pomembno vlogo, če želiš, da sta njegovi dlaka in koža zdravi. Ko ga okopaš, pes ni le čist in njegova koža 'diha', ker je ne duši umazanija, ampak se lahko tako znebita tudi parazitov. Poleg tega se bosta s kosmatincem znebila še neprijetnega vonja, kar ti je seveda pomembno, če živi s tabo v stanovanju.

Kako ga navadiš?

Za nekatere pse je kopanje užitek, za druge nočna mora. Za mladiče do petega tedna kopanje ni priporočljivo, saj je njihova koža preobčutljiva. Nato pa ti priporočamo, da začneš čim prej, da se tvoj kuža na kopanje navadi in v odrasli dobi s tem ne bo težav.

Če tvoj najboljši prijatelj ni navdušen nad kopanjem, si lahko pomagaš s priboljški, ki so nagrada zanj, kadar sodeluje. Pomagaš si lahko tudi z igračami, ki jih ima rad, da ga zamotiš in motiviraš.

Zelo pomembno je, da poskrbiš tudi za ustrezno temperaturo vode – voda naj bo mlačna, nikakor pretopla ali celo prevroča.

Kolikokrat ga kopati?

Kako pogosto umivaš svojega kosmatinca, je odvisno od različnih dejavnikov, najbolj pa seveda od pasme in starosti psa pa tudi letnega časa. Pse s kratko dlako redno umivamo enkrat na mesec, pse z daljšo in bolj mastno dlako pogosteje, enkrat na dva tedna, predvsem pa to počni po potrebi in občutku.

Najbolj preprosto pravilo seveda je: če je kuža umazan in oddaja neprijetne vonjave, je čas za kopanje!   

Kako ga okopaš?

Kuža je najbolje umivati postopoma – začneš zadaj in se pomikaš proti glavi, poskusi glavo vedno pustiti za konec. Bodi zelo pozorna, da mu šampon ne pride v oči, ušesa in gobček! Pri umivanju glave je morda najboljša rešitev, da si pomagaš kar z vlažno krpo.

Pomembno je tudi, s čim ga kopaš

Pasji šampon je zelo pomembna izbira! Najti moraš takega, ki ne draži kože in ki obenem skrbi za čisto, svežo in sijočo dlako. Šampon naj bo zato čim bolj naraven, brez kemičnih primesi in dišav oziroma parfumov.

Izogibaj se tistim, ki izpirajo sebum, tj. zaščitno plast olj oziroma maščob s kože in dlake psov, saj taki izsušijo kožo. In izberi takega, ki nudi tudi ustrezno zaščito pred zunanjimi vplivi, kot so prah, UV-žarki, zunanji zajedalci ... 

Cosmo ti priporoča šampon z balzamom INFINITY professional pet care by Nina.

Šampon z balzamom iz linije Infinity z dodanimi izvlečki morskih alg in lanenih semen zaradi naravnih sestavin ne izpira sebuma ter dlaki vrača naravno strukturo. Kuža lahko torej z njim umivaš po mili volji!

Ta šampon je primeren za kopanje vseh psov, tudi tistih, katerih dlaka se rada sprijema in je zahtevnejša za česanje in sušenje. Uporabljamo ga predvsem za vsakodnevno nego brez dodatne uporabe balzama in/ali maske.

Šampon z balzamom 2 v 1 je najprimernejši spremljevalec tudi na potovanjih. Ker je koncentrat, ga redči z vodo v razmerju 1 : 10.

Celotno linijo izdelkov INFINITY professional pet care by Nina si lahko ogledaš TU.