Imaš kužka? TO so stvari, na katere moraš biti pozorna, ko je zunaj mraz!

Ko se temperature začenjajo spuščati ali so napovedane padavine, moramo biti lastniki psov še posebej pozorni tudi na svoje ljubljenčke.

Imaš kužka? TO so stvari, na katere moraš biti pozorna, ko je zunaj mraz! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2021 | Promocijsko sporočilo

1. Sprehodi

Ko greš na sprehod, naj bo hoja sprva bolj počasna, da se tvoj kuža ogreje, potem pa ga spodbudi h gibanju tako, da mu mečeš žogico ali pa tečeš z njim. 

Na daljši sprehod se odpravi v delu dneva, ko so temperature najvišje, v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah pa naj bo sprehod kratek, saj so temperature takrat najnižje in zato najbolj nevarne, v zimskih mesecih tudi za podhladitev. 

2. Oblačila

Zaradi mraza lahko psom hitro razpokajo blazinice, zato pozimi, ko so pločniki in ceste posuti s soljo, ki je za pse škodljiva, po sprehodu tačke dobro speri s hladno ali mlačno vodo. 

Če ima tvoj kuža okoli tačk goste dlake, je le-te priporočljivo postriči, saj s tem preprečiš nabiranje ledu in snega. Če bo tvoj štirinožec dlje izpostavljen mrazu, snegu, ledu in soli, recimo na skupnih počitnicah v gorah, ga lahko zaščitiš tudi s posebej prilagojenimi oblačili in obuvali.

Sodeluj v izboru najboljših izdelkov za male živali PET awards in svoj glas oddaj na cosmopolitan.si.

3. Tekočina proti zmrzovanju

Živali imajo zaradi sladkega okusa zelo rade antifriz oziroma sredstvo proti zmrzovanju, a že zelo majhna količina je lahko za psa usodna. Antifriz in druga podobna strupena sredstva zato hrani tako, da bo živalim nedostopna.

Znaki zastrupitve so med drugim bruhanje, tresavica in čezmerno slinjenje. Ob sumu in znakih, da je tvoj kuža zaužil nevarno snov, ga nemudoma odpelji k veterinarju, saj ima ob pravočasni veterinarski oskrbi več možnosti za okrevanje. 

4. Hrana in voda

Ker pes za ogrevanje telesa, še posebej pozimi, porabi veliko energije, mora v hladnih mesecih zaužiti od 10 do 15 odstotkov več hrane kot poleti. Prehrano lahko tako pozimi poleg redne prehrane obogatiš z dodatnimi maščobami in beljakovinami. 

Posode za hrano in vodo pozimi naj ne bodo kovinske, saj se jim lahko jezik prilepi na ledeno kovinsko površino in se poškoduje, zato raje uporabi plastično ali keramično posodo. Ne pozabi mu redno menjati vode in mu zagotoviti ustrezne količine, še posebej, če se ta nahaja zunaj.

5. Topel dom

Dejstvo je, da so psi bolj srečni na toplem. Čeprav ni vedno mogoče, da jih imamo v hiši ali stanovanju, naj bo vsaj pozimi na toplem. Če mu ne moreš omogočiti bivanja v notranjosti, mu zavetje pred dežjem, snegom in vetrom in ležišče omogoči tako, da ne bo na prepihu. 

Zaščiti svojega ljubljenčka

Kuža, maček ali katerakoli druga žival prinese v dom veliko ljubezni, hkrati pa so male živali tudi velika obveznost in odgovornost. Če zbolijo ali se poškodujejo, lahko hitro nastanejo nepredvideni stroški, zato je pametno izbrati zavarovanje.

Pri Zavarovalnici Triglav lahko izbiraš med tremi zdravstvenimi paketi, ki se razlikujejo v naboru zavarovalnih kritij in višini letnega agregata. Pri sklenitvi zavarovanja se odločiš tudi za višino lastne soudeležbe pri kritju stroškov zdravljenja živali.

Najbolj koristno je zavarovanje kritja stroškov zdravljenja, ki so lahko zelo visoki, tudi več tisoč evrov, svojega kosmatega družinskega člana pa lahko zavaruješ  za primer zavarovanja odgovornosti, za škodo, ki jo povzroči pes (ko ugrizne ali povzroči nesrečo). Na voljo sta tudi asistenca, ki organizira in krije stroške prevoza psa do veterinarja, in dodatno zavarovanje, ki krije stroške nastanitve psa v pasjem hotelu, ko si recimo na zdravljenju v bolnišnici.

Več informacij o zavarovanju malih živalu preveri na triglav.si.

Partner rubrike: Zavarovalnica triglav