Znanost morda že ima dokaze za ESP

Že Einstein je verjel, da naj bi zgolj dejanje opazovanja nečesa 'tukaj', spremenilo nekaj 'tam'. Učinek metulja?

Znanost morda že ima dokaze za ESP (foto: paranormalno) paranormalno
19. 10. 2010

Nekaj podobnega je že demonstrirala kvantna fizika.

Kvantni svet 've' za prihodnost

Raziskave so razkrile, da se svetlobni delci 'obnašajo' in svoje vedenje 'prilagodijo' tako, kot da bi nekako vedeli, kaj se bo v prihodnje zgodilo.

V npr. klasičnem ekperimentu z dvojno režo so fiziki odkrili, da se svetlobni delci vedejo drugače, če so opazovani (spodaj si poglej video).No, leta 1999 so raziskovalci taisti poizkus peljali še dlje s tem, da so se vprašali:

  • 'Kaj če se je opazovanje zgodilo potem, ko so se svetlobni delci že razdelili?'

In, presenetljivo, ugotovili, da so se svetlobni delci vedli tako, kot bi 'vedeli' na kakšen način bodo v bližnji prihodnosti opazovani (pa čeprav se to nato morda ni zgodilo).

Čas očitno zares ne teče tako (torej: linearno), kot ga čutimo povprečni ljudje ...

Kot snov iz katere smo narejeni!

Dr. Daryl  Bem, socialni psiholog iz Cornell University, je v zadnjih letih izvedel tudi celo serijo zanimivih študij domnevnih paranormalnih sposobnosti ljudi, katerih še bolj zanimive izsledke šele bo objavil v najbolj prestižnem žurnalu za psihologijo - Journal of Personality and Social Psychology.

Kolikor je trenutno znano, naj bi v svojih devetih raziskavah prišel do zaključka, da ekstra-senzorna percepcija (ESP) dejansko obstaja in da so nekateri ljudje s takšnimi sposobnostmi bolje obdarjeni kot drugi. Po drugi strani pa so njegove raziskave na novo odprle ravno toliko novih vprašanj, kolikor so morda prinesle novih odgovorov. Med drugim je dr. Bem osebno mnenja, da čeprav se ljudem nek fenomen zdi nadnaraven, še zdaleč ni nujno, da to tudi je. Zelo mogoče je, da zaenkrat le še ne poznamo pravih, a povsem naravnih vzrokov zanj.

Sicer pa, več o vsem tem tukaj.