Že videno? Ja, to je ‘deja vu’!

Odstotek tistih,  ki so v svojem življenju že vsaj enkrat doživeli fenomen, ki mu pravimo 'deja vu', je tako visok, da bi ga le težko ožigosali s pečatom 'nenormalnosti'.

6. 6. 2014

Kaj je 'deja vu'?

  • Se ti je že kdaj zgodilo, da si obiskala kakšen neznani kraj in po nekakšnem čudnem ključu sama pri sebi točno vedela, kje boš našla iskano in kje se kaj nahaja?
  • Ali pa si morda bila na kakšni zabavi ali srečanju in si se v nekem trenutku zavedla, da to točno veš, kaj bo naslednji trenutek nekdo od udeleženih rekel ali storil? Občutek, da si ‘nekoč in nekje’ točno to, kar se je tisti trenutek dogajalo, že videla in doživela, je bil nadvse močan.

No, prav tem občutkom pravimo ‘deja vu’.

Pogost fenomen!

Znanost pravi, da je ta fenomen občutka že videnega že doživela večina ljudi, najpogosteje pa se dogaja mladim ljudem, starim med 15 in 25 leti.

In čeprav so nekaj časa te občutke povezovali z raziskavami epilepsije, kasneje pa zaradi pomanjkanja dokazov, to tesno povezavo ovrgli, si danes stroka ne upa 'deja vu' oceniti za kakšno posebno patologijo.

Če te torej že kdo prepričuje, da gre zgolj za ‘kratek stik nevronov v možganih’ in te zato skrbi, da se ti bo morda kar ‘zmešalo’, pomisli:

“Si sploh lahko nora, če so na isti način nori tudi vsi okoli tebe?”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri