Zdravilni učinki zvoka na telo in dušo!

Šamani, duhovniki in zdravilci že od nekdaj vedo in prakticirajo zdravljenje in očiščevanje z zvokom.

8. 12. 2013

"Nada Brahma – svet je zvok," pravi že indijski pregovor.

Bobnanje kot terapija

Ritmično bobnanje Indijancev se prenaša iz roda v rod, enako velja za globoko didžeridujev aboriginov, prvotnih prebivalcev Avstralije. Obe metodi se še danes uporabljata za prehajanje v trans. Znanstveno je dokazano, da ritmično bobnanje zadovolji naše najosnovnejše potrebe. Že prvi naši čutni vtisi so zaznamovani z ritmom: plod od 21. tedna nosečnosti sliši bitje srca matere. Zdravilno bobnanje sprošča energetske blokade in negativne miselne vzorce, prinaša sprostitev in harmonijo.

Zven kot masaža

Tibetanskim zvočnim skledam, indijski glasbi z gongi in zvokom sitarja pripisujejo zdravilne učinke. Pri terapiji z gongi naše telo pogosto zaplava v meditativno stanje. Sproščanje ob pomoči gongov prinaša zdravilen učinek na celotno telo, duha in dušo. Toni spodbudijo glavne energetske centre v telesu, čakre, pomirijo napetosti in sprostijo energetske blokade. Toplota objame celotno telo.

zvok

Brnenje poživlja

Tudi s svojim notranjim glasom lahko posnemate zvonjenje – lahko v obliki monotonega petja ali recitiranja mantre. Najbolj znana je mantra OM. Preprosta vaja: stoje zamrmraš globok U, ki je usmerjen v stopala in medenico. Prek O-ja preideš v trebuh, z A v srce, E pa v grlu vokaliziraš čedalje višje v I, ki je ton v glavi. Pri tem se osredotočiš na lastne energetske centre, dokler ne dobiš občutka, da se uglašuje celotno telo.