Zdravilne rastline niso alternativno zdravljenje

"Zdravilne rastline v resnici niso alternativa," trdi nevrolog Steven Novella: "temveč so in že stoletja ostajajo sestavni del medicine. Zdravilne rastline so zdravila in jih kot takšna tudi testiramo."

19. 11. 2013

Lahko pa bi tudi rekli, da znanost enostavno ne priznava alternativne medicine. Če namreč klinične raziskave pokažejo, da je neka terapija uspešna, ta slej ko prej postane del dobre splošne prakse zdravljenja. Če pa terapija ni učinkovita, si ne zasluži svojega mesta niti kot alternativa.

Primeri, ko so naravna zdravilska sredstva postala del dobre zdravniške prakse:

  • Hipokrat je za zdravljenje glavobola in bolečine v mišicah uporabljal liste vrbe. Danes vemo, da lahko notranje lubje topolov in drugih dreves iz družine vrb dejansko uporabljamo enako kot aspirin in tudi velja za naravni aspirin - torej zdravilo za vročice, razbremenitev bolečin ali zmanjšanje otekline zaradi poškodb.
  • V 16. stoletju je nek španski zdravnik ugotovil, da lubje kininovca pomaga pri malariji. Kasneje se je izkazalo, da lubje kininovca vsebujejo zdravilno učinkovino - poimenovali so jo kinin, za katero je medicina že dokazala, da uničuje parazite, ki povzročajo malarijo.
  • Konec 17. stoletja je gospod William Withering za zdravljenje srčnega popuščanja uporabljal naprstec. Izkazalo se je, da rastlinica dejansko vsebujejo digitalis - zdravilo, ki povečuje srčno moč.
  • Nedavno tega je znanost ugotovila tudi, da artemisia - zelišče, ki ga kitajski zdravilci uporabljajo že več kot tisoč let - vsebuje eno od učinkovin, ki pomaga pri malariji, in to učinkovino so kasneje poimenovali kar artemisinin.

Več o tej zanimivi temi tudi na spletni povezavi Washington Posta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri