Žal ni bila Atlantida

Upanje, da so googlovi raziskovalci globin atlantskega oceana morda le našli davno izgubljeno mesto Atlantido, je bilo zaman.

23. 2. 2009

Pred dnevi je svet obšla novica, da so nadvse natančni uporabniki Google Eartha opazili na dnu Atlantika nekakšne obrise, ki bi lahko bili tudi obrisi davno potopljenega legendarnega mesta.

Le ‘napake’ v procesiranju?

A izkazalo se je, da so križajoče se črte na precej velikem področju morskega dna nedaleč stran od Kanarskih otokov v resnici le virtualne (takšne črte ustvarja namreč Google Ocean sam, medtem ko procesira dane mape iskanega področja).

Detalje podvodnih zemljevidov namreč nastajajo tako, da Google Earth sestavlja posnetke dna, ki jih s sonarji skenirajo ploveče ladje. In prav področje okoli Kanarskih otokov so nasnele predvsem ladje, ki večinoma plujejo po ravno začrtanih poteh.

Na posnetke Atlantide še čakajo

Javna predstavnica Googla je povedala:

“Drži, da se je mogoče zahvaliti za veliko čudovitih odkritij prav Google Earthu. Med drugim za odkritje pragozda v Mozambiku, ki nudi dom številnim pred odkritjem neznanim živalskim vrstam. Žal pa v dotičnem primeru tega ‘senzacionalnega’ odkritja ne moremo potrditi. Gre namreč zgolj za ostanke virtualnega procesiranja posnetkov morskega dna. Prav prazni prostori med črtami pa kažejo, kako malo vemo o tem, kaj vse še lahko skrivajo zemeljski oceani.”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri