Zakaj sanjamo in zakaj sanjamo v simbolih

Če sanje ne bi bile koristne za nas, bi jih že prenehali sanjati - tako, kot smo tistega davnega dne izgubili svoj rep.

Nekaj tako preprostega, kot je jabolko ...  (foto: profimedia) profimedia
19. 2. 2014

Sanjanje nam očitno še kako koristi, vprašanje, ki si ga na tem mestu zastavljamo, pa je: kako?

Da bi to kar se da enostavno razložili, si bomo nekaj zanimivih razmišljanj na dano temo izposodili iz lične male, a vendar temeljite in izčrpne knjigice Leona Nacsona, V 21 dneh do veščine razlaganja sanj.

Sanjamo v simbolih!

'Sanje se zdijo iracionalne samo, ko smo budni.'

Leon Nacson, eden od pionirjev avstralskega gibanja za samopomoč, ki je tudi avtor treh knjižnih uspešnic o simbolnih pomenih, skritih v sanjah, in reden gost televizijskih in radijskih oddaj po vsem svetu, med drugim trdi naslednje:

  • 'Eden od mojih najljubših rekov je: Slika pove več kot tisoč besed. Če se strinjate z menoj, potem že razumete, zakaj sanjamo v simbolnem jeziku. Ko smo budni, imamo opraviti z univerzalnim, hitro prepoznavnimi simboli, ki močno poenostavijo komunikacijo. Vsakdo ve, da križ, Davidova zvezda in polmesec označujejo kršanske cerkve ali judovska in muslimanska svetišča. Če ob cesti vidite visoka rumena loka črke M, takoj prepoznate restavracijo svetovno znane verige hitre prehrane - in se spomnite, da bi lahko zapeljali mimo in vzeli prigrizek za na pot. Podobno ob pogledu na velike bele kljukice pomislite na znano blagovno znamko športnih oblačil in obutve. V hipu doumemo pomen znanega simbola, dlje pa traja, ko poskušamo iz zapisanega besedila izluščiti, za kaj gre.'

Slika (ali simbol) očitno zares in hitreje lahko povesta veliko več. In ko sanjamo, se je očitno za bolj gospodarno izkazalo prav dogajanje s slikami, podobno kot se nam včasih zdi lažje ogledati film, kot bi bilo prebrati knjigo. Na tem mestu seveda ne namigujemo nujno na nujnost tovrstne osebne preference, saj se še kako zavedamo, koliko prednosti lahko ima po drugi strani tudi branje knjig pred filmom. Saj poznaš tisto: '... ampak knjiga je bila veliko boljša!' Nič čudnega, ko pa se tekom branja tako rado zgodi, da se sporočilo s črnega na belem prelije v neskončno slikovitejše dogajanje v tvojem notranje domišljijskem svetu. A ne pozabi, da gre ponovno za dogajanje v (čustveno obarvanih) slikah in ko najbolj 'padeš v branje', bi se skorajda lahko reklo, da si se iz budnega zamaknila v nekakšno polbudno stanje - torej stanje, ki so mu ravno slike tako zelo blizu.

A če naj bi ta slikovni jezik razumeli tudi v budnem stanju, je vendarle potrebnega nekaj časa in truda. In ker sanjski jezik vsebuje le malo resnično univerzalnih simbolov, gre pri vsaki interpretaciji sanj v 'račun' vzeti tudi osebne izkušnje in morebiti posebne okoliščine.

Razložimo to kar na primeru simbola jabolka:

apple logo"Če ste verni in bi sanjali, da vam je mladenka izročila veliko sočno jabolko, bi verjetno pomislili na prepovedani sadež, na skušnjavo - in možnost, da vas kmalu izženejo od nekje, kjer vam je ta hip lepo. Številnim drugim pa sanje o jabolku sporočale željo, da nam kdo daruje iphone, ipad ali lep nov računalnik. Morda pa bi rekli, da simbolika sanj o jabolku nakazuje ustvarjalnost, saj se je menda Isaac Newton, ko mu je padlo na glavo jabolko, domislil fizikanega dejstva, da vse, kar gre gor, nujno pade dol. Morda pa vas mladenka v sanjah svari pred 'gnilim jabolkom', osebo dvomljivega značaja, s katero se družite."

Kakorkoli že, očitno je, da se pomen simbola, ki ga morda uzreš za časa budnosti, lahko zelo razlikuje od simbola, ki se ti prikaže v sanjah.

Sanje so kot čebula

Vsi, ki bi se morda želeli poglobiti v pomen sanj, bodo zagotovo odkrili veliko o sebi. Velik del sanj sicer pogosto vsebuje delce ali odlomke tega, kar smo tekom dneva videli, doživeli ali občudili, a poznamo vendarle tudi druge sanjske sloje. Od slojev, ki nam morda pomagajo razvijati naše tehnike preživetja, reševati različne izzive budnosti in preigravanje vlog medosebnih odnosov. Sanje so v tem oziru več kot očitno nadvse koristne in nam pogosto pomagajo, da se pravilno odločimo tudi v resničnosti.

Obstaja še ena pomembna sanjska raven, in ta je:

  • "... v sanjah zares poskušamo ugotoviti vse od tega, kako se lotiti najzahtevnejših življenjskih izzivov, do tega, kam na počitnice. Dobro je znano, da je Einstein svojo teorijo relativnosti izpopolnjeval v sanjah. Tudi šivalni stroj je bil zamišljen v sanjah. Prav tako so glasbeniki v sanjah ustvarili nekaj svetovnih uspešnic: Paul McCartney je izsanjal popevko Yesterday."

Kadarkoli imaš torej to srečo, da se lahko spominjaš svojih sanj s te ravni, takrat lahko računaš z ogromnim kreativnim potencialom, za katerega morda niti vedela nisi, da ga premoreš.

In potem je tu seveda še:

  • "... sanjska raven, na kateri se uresničujejo naše najgloblje želje in na kateri dosegamo svoje najvišje cilje."

Več o tej zelo zanimivi temi, pa tudi o tem, kaj pomeni, če si sanjala živali, zobe, smrt, zvezdnike, barve in števila, vojne, denar ali erotiko, pa si lahko prebereš v knjigi V 21 dneh do veščine razlaganja sanj, ki jo je podpisal Leon Nacson.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri