Zakaj me zanima leto 2012?

O usodnosti hitro približajočega se leta 2012 razpravljajo vsi: od 'new age' vznesencev do najbolj resnih znanstvenikov, od zgodovinarjev do antropologov, od zvezdnikov do povsem navadnih ljudi ...

30. 5. 2010

Povzemamo zanimivo razmišljanje o 'usodnem' letu 2012, ki ga je za revijo Lisa zapisala Miša - mama petih sinov in vedno nasmejana športnica.

Apokalipsa v izvornem pomenu

"Če morda še niste slišali ali pa ste to o letnici 2012 preslišali (pravijo, da naj bi bila prelomna, apokaliptična, apokalipso pa razumem v njenem izvornem pomenu – kot razsvetljenje), potem vam predlagam, da malo pobrskate in postanete izobraženi ali celo razsvetljeni (ko vas nekaj resnično zanima, se kocke sestavljajo skoraj same).

Potem ko sem prejšnji teden v prilogi nekega časopisa prebrala intervju z zanimivim človekom, sodobnim gurujem, o spremembah, ki naj bi se zgodile leta 2012, je sledila ploha informacij. Brat mi je prinesel knjigo, ki govori o tej temi, prijateljica, s katero se slišiva dvakrat letno in živi v Mehiki, mi je poslala povzetek razmišljanja južnoameriških Majev, ki ji je prišel 'pod tipke'… Vse se je zgodilo spontano. Moje notranje razmišljanje je priklicalo enako misleče.

Beseda je meso postala.

Razmišljam. Če lahko preprosta misel, ena sama, prikliče in poveže nekaj ljudi, kaj lahko stori milijon enako mislečih? Sproži cunami? Premika gore?

Nekaj takšnega naj bi se zgodilo konec leta 2012. Toda kaj? Če sploh kaj?

Nekako težko je preprosto verjeti. Ljudje smo nagnjeni k oprijemljivim stvarem; k tistemu, kar vidimo, otipamo, vonjamo. Do imaginarnega imamo (še vedno) vzvišen odnos, čeprav sta v sodobnem svetu imaginarno in oprijemljivo vse bolj prepletena. Morda zato počasi kot realnost sprejemamo tudi domišljijski svet, svet znanstvene fantastike … Včerajšnja fantastika je danes realnost. Današnja fantastika bo realnost jutri. In tako naprej v krogih, ciklih …

Zakaj me zanima leto 2012?

Ker bo tu že jutri. Ker sem del tega časa. Ker me zanimajo spremembe. Tiste zunaj in tiste znotraj – človeka, namreč. Ker je sprememba konstanta in pomeni razvoj. Ker me zanima, kam gremo in kako. Ker me zanima sodelovanje in ker verjamem v mir in človeško pamet.

In ker verjamem, da bo apokalipsa, ki jo povezujejo z letom 2012, imela grški pomen, in ne sodobne interpretacije. Da bo prinesla razsvetljenje, in ne konca sveta. Da bomo razumeli, čemu služi tistih 98 odstotkov možganskih celic, ki jih trenutno ne uporabljamo.

Preprosto verjamem!"

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri