Zakaj je članek tipa 'Ženske rojene v teh znamenjih so najboljše mamice' popoln nesmisel

"Nebesna znamenja so tista, ki razkrivajo določene lastnosti, ki jih bo človek razvil, ampak, ali so res tudi kazalec tega, katere ženske bodo najboljše mamice," nam je v zelo zanimivem pismu napisala mlada vzgojiteljica Tamara iz Ljubljane. Ker so nam njene besede dale misliti, smo se odločili, da njeno pismo v celoti objavimo.

Zakaj je članek tipa 'Ženske rojene v teh znamenjih so najboljše mamice' popoln nesmisel (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2018

Takole piše:

"Pred kratkim ste na vaši spletni strani objavili članek, kjer ste pisali o tem, kakšna mamica boš glede na nebesno znamenje. Bikice naj bi bile trmaste in hkrati prizanesljive, rakice so občutljive in skrbne, vodnarke pa spontane in nepredvidljive (cel članek lahko prebereš TUKAJ).

Vse to so karakteristike oziroma lastnosti ljudi, rojenih pod določenimi znamenji, ki se lahko navežejo na vse vidike življenja - na odnos do partnerja in družine, kariero in prosti čas.

Potem pa sem na spletu zasledila še članek, ki pa nebesna znamenja razvrsti po kriteriju od najboljše do najslabše mamice.

Od prvega do zadnjega mesta naj bi si znamenja sledila takole: ribice, ovnice, dvojčice, kozoroginje, bikice, tehtnice, rakice, strelke, device, škorpijonke, vodnarke, levinje.

Ampak tu pa nastane problem!

Vsaj meni se zdi tako.

Ne vem namreč, kako lahko na podlagi nebesnih znamenj določimo, katere ženske bodo najboljše mamice. Avtorica članka je v uvodu sicer zapisala, da ima vsaka mama svoj vzgojni stil in sposobnosti, ki so del njene materinske vloge in vplivajo na to, kakšna mama bo (popustljiva, stroga, natančna, brezskrbna). To seveda drži.

Drži pa tudi to, da se vsaka mama (obstajajo redke izjeme, vendar je to že tema za naslednji članek) po svojih najboljših močeh trudi, da bi bila dobra mama svojemu otroku.

Od trenutka, ko zanosi, do trenutka, ko se poslovi od tega sveta, bo mama vedno skrbela za svojega otroka in ga brezpogojno ljubila, ne glede na to, ali je v zvezdah zapisano, da je po naravi vzkipljiva, nepredvidljiva, točna, skrbna, organizirana.

Mame imajo tisoč različnih vlog!

Za svojega otroka bo odvetnica, učiteljica, animatorka, prijateljica. Otroku bo nudila podporo, pomoč, sočutje, razumevanje in zdravo mero discipline. Vse, kar bo potreboval, da bo postal dober človek. 

Mame so tiste, ki se same odrečejo določenim stvarem, da otroci ne bodo prikrajšani. Mame so tiste, ki se na vse pretege trudijo, da bi se otroku čimbolj aktivno posvečale.

Mame so tudi tiste, ki se včasih zlomijo, ker kuhinja ni pospravljena, v kopalnici stojijo gore perila, otroci pa že cel dan kričijo in skačejo po stanovanju. So tiste, ki prav tako včasih dosežejo svoj limit in povzdignejo glas. In so tiste, ki zavoljo petih minutk miru, otroku prižgejo televizijo. Ampak to še ne pomeni, da so slabe mame.

Mame so zakon!

Čeprav sama še nisem mamica, pa iz besed drugih sklepam in vidim, da je materinstvo posebno poslanstvo, ki zagotovo ima svoj čar. Ne zavedajo pa se vsi, da to poslanstvo s seboj nosi tudi ogromno dela, ki je velikokrat prezrto.

Mamice, ki berete ta zapis, boste to lahko potrdile, ostali pa le pomislite, kako ste sami svojim mamam kot otroci 'mešali štrene' in priznajte, da jim dela niste olajšali. ;)

Ravno zato se mi ne zdi smiselno razvrščati mamic od najboljših do najslabših, sploh pa ne na podlagi nebesnih znamenj. Kadar je oziroma bo potrebno mamice 'ocenjevati', naj to storijo strokovne službe in tisti, ki opazijo, da je otrok zaradi svojih staršev v stiski."

In če danes svoji mami še nisi povedala, da je zakon ... Kaj še čakaš? :)

Osebni zapis Cosmo vzgojiteljice

 *Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva

Foto: Profimedia

Preberi še: Peter Prevc prvič postal očka!

Priporočamo tudi: Rok Kunaver je podal PRVO izjavo o novi ljubezni z Natalijo Gros