Zahteva po oprostitvi čarovnic že v parlamentu

Peticijo o oprostitvi žrtev ‘čarovniškega’ zakonskega akta izpred dveh stoletij njeni pobudniki končno predali škotskemu parlamentu.

28. 2. 2008

V peticiji zahtevajo, da se enkrat za vselej pomilosti vse, ki so bili kdaj žrtve ‘protičarovniške’ zakonodaje, so zapisali na BBC news.

Kdo je tu barbar?

Kot je znano, naj bi bilo okoli 4000 ljudi, med njimi večinoma ženske, preganjanih in ubitih zaradi t.i. čarovništva. Zadnja žrtev zakonskega akta o čarovništvu je bila spiritualistka Helen Duncan, ki so jo leta 1944 zaprli, ker naj bi ‘izdajala’ državne vojne skrivnosti.

Niso padli ‘z lune’

Peticijo za oprostitev čarovnic si je omislila skupina entuziastov, med njimi tudi nekaj novodobnih medijev in spiritualistov, ki so si nadeli ime Raziskovalci fenomenov polne lune.

V skupini vlada enotno mnenje, da bi zaradi opravljanja danes povsem sprejetih poklicov, na primer zeliščarstva, alternativnega zdravilstva in celo babičarstva, še pred nekaj stotletji, če ne celo desetletji, številni zagoreli na grmadah kot ‘čarovniki’ in ‘čarovnice’. Zato je danes skrajni čas, da se država enkrat za vselej opraviči za storjene krivice in pomilosti žrtve svojih ne tako davnih barbarskih prepričanj in zakonov.

V zaporu, ker ni bila šarlatanka?

Med pomilostitve vredne so še posebej izpostavili prav gospo Duncan, ki je bila leta 1944 obstojena po členu iz leta 1735 in po krivici preživela devet mesecev v londonskem zaporu. Več o pravem butalskem sodnem procesu, v katerem so gospo Duncan obtožili čarovništva, si lahko prebereš tudi tukaj.