Z elektrodami povzročili izventelesne izkušnje

Belgijski zdravniki so s posebnimi elektrodami - implantiranimi v možgane 63-letnega moškega, ki je trpel zaradi kroničnega zvonenja v ušesih, povzročili nenavadne stranske učinke.

11. 11. 2007

Stimulacije iz elektrod so pri pacientu namreč povzročile stanje izventelesne izkušnje.

V trenutku slikanja glave

Doslej se je to zgodilo dvakrat. Enkrat je izkušnja trajala 15, drugič pa 21 sekund. In ker se je to zgodilo ravno v zdravniški ordinaciji, je zdravniški ekipi uspelo, da so med slikanjem glave natančno spremljali, kateri deli možganov so bili med izventelesno izkušnjo aktivni.

O prav takšnih, izventelesnih izkušnjah, pogosto poročajo ljudje, ki se jim je ustavilo srce (po nekaterih podatkih je takšnih kar 12 odstotkov vseh, ki so doživeli smrt in se s pomočjo zdravniške pomoči vrnili v življenje), zato to mnogi povezujejo z dokazom življenja po življenju. A večina znanstvenikov je glede tega sumničavih, še posebno, ker takšna stanja včasih doživijo tudi epileptiki, bolniki z migrenami in pacienti, katerih možgane stimulirajo z elektronskimi impulzi.

Naključno odkritje

Tim zdravnikov, ki ga je vodil Dirk De Ridder iz Univerze v Antwerpnu, je za New England Journal of Medicine zapisal, da so ob fenomen trčili po naključju, ko so skušali pomagati moškemu pri njegovih težavah z zvonenjem v enem od ušes. Terapija pacienta sicer ni ozdravila, a namesto tega so elektrode v njegovih možganih povzročile, da se je moški počutil, kot bi stal 50 cm za svojim telesom. Izkazalo se je, da se je senzacija sprožila, kadar je bil stimuliran center na desni strani možganov, ki procesira informacije iz notranjega ušesa – ta pa detektira premike glave in njeno pozicijo.

Gre za istovrstno izkušnjo?

”Zdaj se postavlja vprašanje, ali se te iste možganske aktivnosti dogajajo tudi v možganih ljudi, ko ti umrejo – in če se, kako! To je seveda provokativno, a nam zaenkrat še neznano dejstvo,” je De Ridder še zapisal v svojem poročilu in navkljub veselju skeptikov celega sveta pustil odgovore na mnoga od perečih vprašanj glede izventelesnih izkušenj zaenkrat še odprta.