Vprašanje za leto 2012: Ali nas Sonce ogroža?

V filmu 2012 in na spletu kar mrgoli napovedi skorajšnje katastrofe, eden glavnih vzrokov 'konca sveta' pa na bi bilo tudi Sonce.

8. 2. 2012

Bolj natančno: povečanje velikanskih izbruhov na Soncu.

Ti naj bi sprostili nenormalno velike količine nevtrinov, ki so povzročili hitro ogrevanje jedra našega planeta, kar je enako, kot če bi ga postavii v peč z mikrovalovi. Posledično naj bi prišlo do serije težav - od zlivanja Zemeljinih plasti, kar bi povzročilo potrese, vulkanske izbruhe in cunamije, do kataklizme, ki bi praktično uničila življenje na vsej zemeljski obli.

Edina znanstvena točka v tem spisku dogajanj pred napovedanim 'koncem sveta' pa je prva:

  • drži, da je Sončeva aktivnost od leta 2011 sredi povečevanja, in res je, da bo vrhunec te aktivnosti leta 2012 ali celo šele 2013. A to ni nič nenavadnega, saj vemo, da je Sončeva aktivnost periodična. Od leta 1750 nastopi vsakih 11 let bolj ali manj dolg in močan vrhunec.

Vse druge točke pa nimajo nobene znanstvene osnove in so samo spektakularne zamisli in nesmisli filmskih scenaristov.

Sonce sicer zares utegne biti vzrok za nekatere (lahko tudi hude) motnje v vsakdanjem življenju, ki po vsem svetu temelji na elektroniki. Če so izbruhi dovolj močni, namreč obstaja možnost, da povzročijo preveliko napetost in zaporedne prekinitve v omrežjih za distribucijo energije na eni ali več celinah ter zmotijo komunikacije satelitov, vendar pa konca sveta te motnje nikakor ne bi povzročile.

Zgornja dejstva smo si izposodili iz knjige Glej jih, zvezde 2012!, ki je izšla pri Tehniški založbi Slovenije in ki bo navdušila ljubitelje nočnega neba ter priložnostne zvezdoglede.

Na področju astronomije nam knjiga 'Glej jih, zvezde! Najlepši prizori na nebu, priročnik za opazovanje' s prostim očesom omogoča, da se zavemo, da smo samo delček veličastne narave, ki je ob vsej tehnki, s katero razpolagamo, še vedno skrivnostna.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri