V Cankarjevem domu o meditaciji in višjih stanjih zavesti

Meditacija že tisočletja velja za naraven ter zelo učinkovit način, s katerim človek izboljšuje svoje duševno in telesno zdravje ter razvija sposobnosti.

V Cankarjevem domu o meditaciji in višjih stanjih zavesti (foto: shutterstock) shutterstock
22. 3. 2013

Če je meditacija še pred nekaj desetletji veljala za področje 'mejne' znanosti, pa so v zadnjih desetletjih najbolj znane svetovne univerze ter inštituti pričeli raziskovati fiziološke učinke različnih vrst meditacij.

Sodobne raziskovalne metode namreč omogočajo izjemno zanimive vpoglede v delovanje možganov med meditacijo. Raziskave so pokazale, da številne meditacije povzročijo objektivno merljive, ponovljive in včasih celo osupljive nevro-fiziološke spremembe. Primerjava izsledkov raziskav tudi kaže, da imajo različne vrste meditacij zelo različne učinke na delovanje možganov.

V okviru evropske turneje bo v torek, 26. marca ob 19:30 v Cankarjevem domu predaval prof. dr. Fred Travis, znan nevro-znanstvenik in univerzitetni profesor iz ZDA ter eden od najbolj znanih raziskovalcev meditacije na svetu.

Predstavil bo najnovejša znanstvena spoznanja o tem, kaj se v možganih dogaja med izvajanjem različnih vrst meditacij. Predstavil bo tudi raziskave o t.i. 'višjih' stanjih zavesti. Vse do nedavnega je namreč znanost gledala na zgodbe o 'razsvetljenju' ter 'višjih' stanjih zavesti z veliko mero skepse. A do danes je bilo v uglednih znanstvenih revijah objavljenih že na desetine znanstvenih člankov, ki kažejo na obstoj glavnih stanj zavesti, ki ustrezajo mnogo bolj integriranemu ter učinkovitemu delovanju možganov.

Dr. Fred Travis predavanju bo pojasnil:

  • Kaj se dogaja v možganih med izvajanjem različnih vrst meditacij?
  • Kakšna so najnovejša dognanja nevroznanosti o t.i. 'višjih' stanjih zavesti?
  • Kako meditacija lahko razvija bolj učinkovito delovanje možganov?
  • Najnovejša dognanja nevroznanosti o tem, kaj loči vrhunsko uspešne ljudi od povprečnih.
  • Kaj kažejo raziskave o tem, kako lahko vsakdo razvije enako vrhunsko delovanje možganov?

Več o dogodku na spletni strani Cankarjevega doma.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri